Η ΠΓΔΜ ευχαριστεί την Κυπριακή Προεδρία για το θέμα της διεύρυνσης

17:22 24/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πρωταρχικός στόχος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) είναι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, ευχαριστώντας παράλληλα την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ που έθεσε τη διεύρυνση ανάμεσα στις προτεραιότητές της.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ποπόσκι μιλούσε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και της ΠΓΔΜ.

Του

Συμβουλίου προήδρευσε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή εκ μέρους της Υπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Βαρόνης Κάθριν Αστον.

Η Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι στη συνάντηση έγινε μια ανασκόπηση των πολιτικών και τεχνικών ζητημάτων στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ – ΠΓΔΜ.

Οπως είπε, η συνάντηση ήταν πολύ χρήσιμη, καθώς υπογράμμισε τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών που στόχο έχουν έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε ανέφερε ότι η Κομισιόν χαιρετίζει την επίτευξη προόδου σε κάποιους τομείς, αλλά σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν πολλά βήματα ακόμη σε σχέση με την ελευθερία του Τύπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εγινε ήδη πολλή δουλειά από μέρους της ΠΓΔΜ, είπε ο κ. Φούλε, καλώντας τη χώρα να συνεχίσει την προσπάθεια και επισημαίνοντας παράλληλα ότι η πρόοδος θα ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους Ευρωπαίους ηγέτες στο τέλος του έτους όταν θα λαμβάνουν αποφάσεις για το μέλλον της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ποπόσκι είπε ότι στρατηγικός στόχος της χώρας του είναι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Επιπρόσθετα, ευχαρίστησε την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ που περιέλαβε ανάμεσα στις προτεραιότητές της το θέμα της διεύρυνσης.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας, ο κ. Ποπόσκι είπε ότι θεωρεί πως με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων υπάρχει η ελπίδα να επιλυθεί το θέμα.

Εξάλλου, σε κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το Συμβούλιο, αναφέρεται ότι η Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης παραμένει στο επίκεντρο της σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της ΠΓΔΜ μέχρι την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Το Συμβούλιο αξιολόγησε τα βήματα που έχουν γίνει και που σχετίζονται με την εκπλήρωση των πολιτικών και οικονομικών κριτηρίων της χώρας, σε ό,τι αφορά στην ευθυγράμμιση με το κεκτημένο της ΕΕ, καθώς και την εφαρμογή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης.
Το Συμβούλιο έλαβε υπόψη του ότι πρωταρχικός στόχος της χώρας είναι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις της Επιτροπής.

Οι πέντε τομείς στους οποίους δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση ήταν τα ΜΜΕ και η ελευθερία έκφρασης, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, η μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου και η ενίσχυση της οικονομίας της αγοράς.

Η ΕΕ υπογράμμισε ότι η πρόοδος είναι απαραίτητη σε όλους του

Keywords
Τυχαία Θέματα