Στήριξη μαθητών, ωρολόγια προγράμματα και επιδόματα ακαδημαϊκών στην Επ. Παιδείας

17:07 24/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Υπουργείο Παιδείας θα συνεχίσει να στηρίζει μέσα από τους ήδη υπάρχοντες μηχανισμούς μαθητές και οικογένειες που έχουν ανάγκη, μακριά από υπερβολές, εκφράσεις και συμπεριφορές που να προσβάλουν και να μην δείχνουν τον απαραίτητο σεβασμό εκεί και όπου χρειάζεται, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας ύστερα από τη συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.

Όπως ανέφερε, το κονδύλι της μαθητικής πρόνοιας για τη δημοτική

και τη μέση εκπαίδευση ανέρχεται στα 60 χιλιάδες ευρώ και παραχωρείται βοήθεια μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία, όπου όσοι χρήζουν βοηθείας απευθύνονται είτε απευθείας στο Υπ. Παιδείας, είτε μέσω των διευθυντών και των σχολικών μονάδων. Πρόσθεσε ότι εκεί που διαπιστώνεται ότι υπάρχουν παιδιά που χρήζουν στήριξης, το Υπουργείο προχωρεί, αφού γίνει η απαραίτητη διερεύνηση κατά περίπτωση. Πρόσθεσε ότι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν και άλλα μέτρα, όπως το πακέτο φοιτητικής μέριμνας και η κρατική χορηγία.

«Οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους μας. Μεθοδικά, μακριά από τυμπανοκρουσίες, με σοβαρότητα προσπαθούμε αυτούς τους μηχανισμούς που λειτουργούν στο Υπουργείο να τους ενισχύουμε συνεχώς και σε στενή συνεργασία με τις σχολικές μονάδες και αυτές με τη σειρά τους με τους συνδέσμους γονέων και άλλους φορείς ερχόμαστε αρωγοί και υποστηρικτές στις ανάγκες των παιδιών», είπε.

Πρόσθεσε ότι για τρίτη συνεχή χρονιά με ένα προϋπολογισμό πάνω από μισό εκ. ευρώ μια φορά την εβδομάδα σε όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία της Κύπρου, τα παιδιά λαμβάνουν δωρεάν φρούτα, ενώ σε ορισμένες μονάδες και σε ζώνες εκπαιδευτικής προτεραιότητας, αυτό το μέτρο εφαρμόζεται περισσότερες φορές. Πρόσθεσε ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται για την υλική στήριξη των παιδιών είτε σε γεύματα ή άλλως πως περιλαμβάνουν ένα κονδύλι που ξεπερνά το 1,3 εκ. ευρώ.

Πρόσθεσε ότι μέσα από τη συνεργασία του Υπουργείου με τον Ερυθρό Σταυρό, στηρίζονται παιδιά που έχουν περισσότερη ανάγκη και μόνο για τη χρονιά που πέρασε διατέθηκε ένα πόσο που ξεπερνά κατά πολύ τις 200 χιλιάδες ευρώ.

Ερωτηθείς κατά πόσο κάποια κονδύλια θα μειωθούν λόγω και της οικονομικής κρίσης, ο Υπουργός τόνισε ότι δεν συζητά τέτοια ευαίσθητα ζητήματα και ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση σε ευαίσθητα θέματα, στήριξης των μαθητών.

Σχολιάζοντας την πρόταση του Προέδρου της Επιτροπής Παιδείας Νίκου Τορναρίτη για το θέμα αυτό, είπε ότι όλα αυτά, καθώς και η πρόταση του συνδέσμου διευθυντών και η πρόταση των σχολικών εφοριών, θα μελετηθούν από το Υπουργείο.

Ανέφερε ότι ο ίδιος είπε στην Επιτροπή Παιδείας ότι η ορολογία που χρησιμοποιείται για αναφορά στη στήριξη των παιδιών χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, αφού όπως είπε όλα έχουν τη σημειολογία τους.

«Αναφορές σε άπορους μαθητές και συσσίτια δεν τους θεωρώ και τους πιο δόκιμους όρους για τους οποίους πρέπει να γίνει αναφορά», είπε.
Πρόσθεσε ότι ο ίδιος κατανοεί τι σημαίνει ανάγκη, όμως το Υπουργείο έχει να διαχειριστεί την περηφάνια και την αξιοπρέπεια των νέων ανθρώπων και σε αυτό πρέπει να υπάρχει προσοχ

Keywords
Τυχαία Θέματα