Πρόοδος των «27» στις συζητήσεις για προσωπικά δεδομένα και δήμευση περιουσιακών στοιχείων από εγκληματικές πράξεις

17:22 24/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πρόοδος στις συζητήσεις που αφορούν τον προτεινόμενο κανονισμό για τα προσωπικά δεδομένα και το θέμα της δέσμευσης και δήμευσης εσόδων από εγκληματικές πράξεις, που συνιστά βασικό όπλο κατά το οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος, σημειώθηκε κατά τη δεύτερη μέρα εργασιών του Ατυπου Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων  και Δικαιοσύνης που ολοκληρώθηκε σήμερα στη Λευκωσία.

Των εργασιών του Ατυπου Συμβουλίου ακολούθησε συνέντευξη Τύπου στην οποία μίλησαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Προεδρεύων του Συμβουλίου, Λουκάς Λουκά, η Αντιπρόεδρος της Κοσιμιόν Βιβιάν Ρέντινγκ και η Επίτροπος για Εσωτερικές

Υποθέσεις Σεσίλια Μάαλμστρομ.

Οι συζητήσεις για το ιδιαίτερα σημαντικό θέμα των προσωπικών δεδομένων οδήγησαν σε συγκλίσεις σε τρία σημαντικά θέματα που η Κυπριακή Προεδρία έθεσε στο τραπέζι. Οι συγκλίσεις αφορούσαν το θέμα του κόστους στις επιχειρήσεις με έμφαση στις μικρομεσαίες,  την εφαρμογή κοινών κανόνων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με πρόνοια όμως για συγκεκριμένες εξαιρέσεις, καθώς επίσης και την επανεξέταση των εξουσιών που παρέχει ο κανονισμός στην Επιτροπή.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Λουκάς Λουκά μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου χαρακτήρισε το ζήτημα των οικονομικών επιπτώσεων του κανονισμού  πολύ σημαντικό, “ιδιαίτερα αναλογιζόμενοι τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, όπου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται τη στήριξή μας”.

«Όπως έχει φανεί εδώ σήμερα, η επίτευξη και των δύο στόχων, δηλαδή της ενδυνάμωσης του πλαισίου προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της παράλληλης μείωσης του διοικητικού κόστους είναι εφικτή και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να εργαστούμε”, είπε ο Υπουργός.

Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας, Viviane Reding, επαίνεσε τις προσπάθειες της Κυπριακής Προεδρίας και ιδιαίτερα του επιτελείου του Υπουργείου Δικαιοσύνης στα θέματα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

«Η Κυπριακή Προεδρία μας έβαλε κατευθείαν στην Πέμπτη ταχύτητα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Reding, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο η ΕΕ να κινηθεί άμεσα για την προστασία των πολιτών της με νόμους που ανταποκρίνονται στην μοντέρνα κοινωνία.

« Η ταχεία αμαξοστοιχία έχει αγγίξει την μεγαλύτερή της ταχύτητα και το τρένο έχει πλέον αναχωρήσει από το σταθμό, η υπολογιζόμενη άφιξη είναι το 2013, οι συζητήσεις δεν είναι πλέον αόριστες, τώρα έχουμε ενώπιών μας συγκεκριμένες εισηγήσεις, απόψεις και θέσεις», είπε η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Αναφορικά με τις επιφυλάξεις για θέσπιση εξαιρέσεων στο δημόσιο τομέα, η Επίτροπος είπε ότι από τις συζητήσεις διαφάνηκε ότι ο δημόσιος τομέας δεν πρέπει να εξαιρεθεί.

Σε ό, τι αφορά τις συζητήσεις για το θέμα της δήμευσης μη βασιζόμενης σε καταδίκη, εσόδων εγκληματικών πράξεων, η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών επιβεβαίωσε την υποστήριξή της στην Πρόταση Οδηγίας για τη δυνατότητα δήμευσης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες στην ΕΕ, χωρίς την προηγούμενη έκδοση καταδικαστικής απόφασης για ποινικό αδίκημ

Keywords
Τυχαία Θέματα