Πρέσβης Φιλανδίας: Η λύση του Κυπριακού προς όφελος ολόκληρης της ΝΑ Μεσογείου

16:33 24/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την εκτίμηση ότι η επίλυση του Κυπριακού θα απόβαινε προς όφελος ολόκληρης της περιοχής της Νότιο-ανατολικής Μεσογείου εξέφρασε η νέα Πρέσβης της Φινλανδίας στην Κύπρο Anu Saarela, κατά τη σημερινή συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

Η κ. Saarela ευχήθηκε να υπάρξει σύντομα θετική εξέλιξη στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση

του προβλήματος, ενώ συνεχάρη τον κ. Ομήρου για την ανάληψη από την Κύπρο της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ενωσης.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε την κ. Saarela για τις τρέχουσες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, σημειώνοντας πως δεν έχει επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος, λόγω της αδιάλλακτης στάσης της τουρκικής πλευράς και της επιμονής της σε λύση δυο κρατών.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει άνευ όρων και προϋποθέσεων, τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία εξακολουθεί παράνομα να κατέχει εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Ομήρου έκανε, επίσης, ιδιαίτερη αναφορά στις απειλές, που εκτοξεύει η Τουρκία κατά της άσκησης από την Κυπριακή Δημοκρατία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όσον αφορά στην έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Το γεγονός, εξάλλου, ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, πρόσθεσε ο κ. Ομήρου, πλήττει καίρια όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά και τους ίδιους τους θεσμούς της Ένωσης.

Αναφέρεται, τέλος, ότι οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν τις πολύ καλές σχέσεις Κύπρου και Φινλανδίας, με ιδιαίτερη αναφορά στην κοινοβουλευτική τους πτυχή, υπογραμμίζοντας την ευκαιρία που δίδεται για την περαιτέρω ενίσχυση τους κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα