Λόγο στην ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ επιζητεί η τ/κ πλευρά

17:07 24/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το μέλλον της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο δεν είναι μόνο θέμα των Ε/κ αλλά πρέπει να ειδωθεί από την άποψη των αναγκών που σχετίζονται με το Κυπριακό, αναφέρει ανακοίνωση του λεγόμενου προεδρικού για το ψήφισμα της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στην ανακοίνωση προστίθεται ότι πίσω από τη διαπίστωση ότι δεν μπόρεσε να υπάρξει αποτέλεσμα από τις συνομιλίες είναι η έλλειψη βούλησης από την ε/κ πλευρά. «Είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα ότι για την επέκταση

της διάρκειας των καθηκόντων της ειρηνευτικής δύναμης και για να μπορέσει να εφαρμόσει τα καθήκοντά της με ενεργό τρόπο, χρειάζεται η συνεργασία και η συμφωνία και της τ/κ πλευράς».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι το ότι στην απόφαση δεν επιτεύχθηκε ομοφωνία δεικνύει πως πρέπει να εξετασθούν περεταίρω τα θέματα σχετικά με τη διάρκεια και τη λειτουργία της ειρηνευτικής δύναμης,

Καταγράφεται ως θετική προσέγγιση η αναφορά στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ ότι ήρθε η ώρα οι πλευρές να συμφωνήσουν πως θέλουν να προχωρήσουν και μέχρι να αποφασίσουν πως θα συνεχίσουν με τις ουσιώδεις διαπραγματεύσεις θα εστιασθούν στις εργασίες των Τεχνικών Επιτροπών.

Υποστηρίζεται ότι η τ/κ πλευρά ανταποκρίθηκε, ιδιαίτερα μετά την δεύτερη συνάντηση στο Greentree τον Ιανουάριο, στις προσδοκίες του ΓΓ του ΟΗΕ και επέδειξε έντονη προσπάθεια για τη δημιουργία ενός νέου συνεταιρικού κράτους πριν την 1η Ιουλίου. Υποστηρίζεται δε ότι «το μοναδικό αιτιολογικό πίσω από τη διαπίστωση ότι δεν μπόρεσε να βγει κάποιο αποτέλεσμα από τις συνομιλίες, είναι η έλλειψη βούλησης από την ε/κ πλευρά». Αναφέρεται ακόμη ότι έναντι της ε/κ αδιαλλαξίας, η τ/κ πλευρά έχει φέρει στην ατζέντα θέματα για την καλυτέρευση της καθημερινής ζωής ώστε να προοδεύσουν οι εργασίες των τεχνικών επιτροπών, όπως προτρέπεται και στην απόφαση.

Η ανακοίνωση του «προεδρικού» συνεχίζει λέγοντας ότι παρά το γεγονός πως ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε αναφέρει στην έκθεσή του ότι θα λάμβανε τις απόψεις και των δύο πλευρών στην Κύπρο για τις μελλοντικές αποφάσεις, η επέκταση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης εγκρίθηκε χωρίς τη συμφωνία της τ/κ πλευράς αλλά μόνο με την ψήφο της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία αποκαλεί το «προεδρικό» αποκαλούμενη, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς ότι έγινε κατάληψη της Κυπριακής Δημοκρατίας με την χρήση όπλων από τους Ε/κ. Από το 1963, υποστηρίζεται, οι δύο πλευρές διοικούνται από μόνες τους κάτι που δεν λήφθηκε – όπως αναφέρεται – υπόψη και χαρακτηρίζεται ως μη αποδεκτό λάθος.

Keywords
Τυχαία Θέματα