Φορολογικό, υπηρεσίες και παραγωγικότητα συζήτησαν ΣΕΛΚ – Τρόικα

16:02 27/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την εκτίμηση ότι το κλιμάκιο της τρόικας έχει εμπεδώσει τη σημαντικότητα της διατήρησης του φορολογικού συστήματος της Κύπρου, καθώς και την ανάγκη να γίνουν τομές στην κυπριακή οικονομία για να καταστεί πιο αποδοτική, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) Θεόδωρος Παρπέρης.

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του ΣΕΛΚ με τους εκπροσώπους της τρόικας στο Υπουργείο Οικονομικών, είπε ότι «είχαμε μια πάρα

πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τους αντιπροσώπους της τρόικας», προσθέτοντας ότι «μιλήσαμε για όλα τα θέματα της οικονομίας και είχαν αρκετές ερωτήσεις».

Εμείς, είπε, «επικεντρωθήκαμε στα πιο σημαντικά θέματα της κυπριακής οικονομίας, όπως είναι η διατήρηση του φορολογικού μας συστήματος».

«Τονίσαμε για μια ακόμη φορά πόσο σημαντικό είναι να διατηρήσουμε τη σταθερότητα του φορολογικού μας συστήματος, το οποίο είναι μια από τις πιο σημαντικές εάν όχι η πιο σημαντική πηγή ανάπτυξης», σημείωσε.

Επίσης, πρόσθεσε, «μιλήσαμε για τα διαρθρωτικά προβλήματα της κυπριακής οικονομίας και την ανάγκη ορισμένοι τομείς της οικονομίας να επιδιορθωθούν». Προς αυτό έδωσε τα παραδείγματα της αύξησης της παραγωγικότητας και της μηχανογράφησης υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον κ. Παρπέρη κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης «διάφορα άλλα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, όπως η ανάγκη να γίνουν τομές στον κυβερνητικό τομέα, να υπάρξει εναλλαξιμότητα των διαφόρων υπουργείων, ούτως ώστε να βάλουμε τους κατάλληλους ανθρώπους όπου έχουμε ανάγκη».

«Τονίσαμε ότι η ανάπτυξη θα έρθει από τον τομέα των επενδύσεων, από τον τομέα των διεθνών υπηρεσιών», είπε. Είμαστε, πρόσθεσε, μια χώρα υπηρεσιών, γι’ αυτό πρέπει να επενδύσουμε σ’ αυτές, είτε αυτές οι υπηρεσίες είναι επαγγελματικές, είτε αφορούν τον τουριστικό τομέα, τον εκπαιδευτικό, τον ιατρικό ή τον τομέα των τραπεζών.

Εξέφρασε την άποψη ότι «όλοι αυτοί οι τομείς συνθέτουν την κυπριακή οικονομία και πρέπει να επενδύσουμε και να επικεντρωθούμε σ’ αυτόν τον τομέα για να πετύχουμε τους στόχους ανάπτυξης που θα μας βγάλουν από την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα».

Σε ερώτηση κατά πόσο θέση της τρόικας είναι να διατηρηθεί το φορολογικό σύστημα, ο κ. Παρπέρης είπε ότι «πιστεύω ότι η τρόικα έχει εμπεδώσει τη σημαντικότητα της σταθερότητας του γενικού φορολογικού μας συστήματος και ειδικά την ανάγκη διατήρησης του εταιρικού φόρου στο 10%».

Κληθείς να πει αν κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκαν τα οποιαδήποτε μέτρα που πιθανό να ληφθούν, ανέφερε ότι «δεν μας έχουν πει επακριβώς τι έχουν αποφασίσει ή που έχουν καταλήξει». Πιστεύω, πρόσθεσε, «ότι έχουν αντιληφθεί πλήρως ότι η κυπριακή οικονομία βασίζεται πάνω στις ξένες επενδύσεις», συμπληρώνοντας ότι «το 45% του ΑΕΠ προέρχεται από υπηρεσίες που προσφέρουμε προς ξένους επενδυτές».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΛΚ, «το δεύτερο πράγμα που έχουν αντιληφθεί είναι ότι χρειαζόμαστε τομές στην κυπριακή οικονομία, ούτως ώστε να γίνει πιο αποδοτική, τόσο ο κυβερ

Keywords
Τυχαία Θέματα