ΟΥΡΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕ ΓΙΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΕ ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΑ ΠΕΡΙΟΧΗ

Tις βάσεις για την υλοποίηση αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε αναδασωτέα έκταση , στη θέση Μελίσσι του Δήμου Θίσβης Βοιωτίας, έθεσε με την απόφασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) .

Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις και υπό προϋποθέσεις είναι συνταγματικά επιτρεπτή η εκμετάλλευση αναδασωτέας έκτασης . Η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη ύστερα από προσφυγή που είχε καταθέσει ο Δήμος Θίσβης και ζητούσε να ακυρωθούν οι αποφάσεις του γενικού γραμματέα Στερεάς Ελλάδος

με τις οποίες εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 36 MW από την εταιρεία «Αιολική Ερατεικής» στη θέση Μελίσσι του όρους Ελικώνα που είναι αναδασωτέα έκταση, όπως επίσης εγκρίθηκε και η διάνοιξη οδικού δικτύου.

Οι σύμβουλοι της επικρατείας ερμηνεύοντας τόσο τις συνταγματικές διατάξεις ,όσο και τη δασική νομοθεσία που αποβλέπουν στην προστασία του περιβάλλοντος επισημαίνουν στο σκεπτικό της απόφασής τους ότι δεν αποκλείεται «η θέσπιση νομοθετικής διάταξης η οποία θα παρέχει τη δυνατότητα σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να εγκριθεί επέμβαση σε έκταση που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα, ακόμη και πριν ανακτήσει τη δασική μορφή της, προκειμένου να εκτελεστεί έργο, το οποίο αποβλέπει στην εξυπηρέτηση ανάγκη με ιδιαίτερη κοινωνική, εθνική ή οικονομική σημασία».

Και αυτό υπό την βασική προϋπόθεση ότι «η εκτέλεση του έργου στην έκταση αυτή είναι απολύτως αναγκαία και επιτακτική, στο μέτρο που η παρέλευση του απαιτούμενου για την πραγματοποίηση της αναδάσωσης χρονικού διαστήματος θα είχε ως συνέπεια τη ματαίωση του επιδιωκόμενου δημόσιου σκοπού».

Εξάλλου, σύμφωνα με τους ανώτατους δικαστές οι αποφάσεις που θα εγκρίνουν τις επεμβάσεις στις αναδασωτέες εκτάσεις πρέπει να είνια ειδικώς αιτιολογημένες και ναλαμβάνονται κάθε φορά με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου σκοπού που αποβλέπει το κάθε έργο.

Keywords
Τυχαία Θέματα