Επιμένει στα περί πολιτικών παρεμβάσεων ο τέως Διοικητής της ΚΤ

15:47 27/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης επανέλαβε σήμερα ότι στη διάρκεια της θητείας του δέχθηκε πολιτικές παρεμβάσεις για την εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Είπε ακόμα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τη δυνατότητα να προστατεύσει τα συμφέροντα των κυπριακών τραπεζών στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου 2011, στην οποία ελήφθη η απόφαση για το κούρεμα

των ελληνικών ομολόγων.

Ο χειρισμός που έγινε από πλευράς του Προέδρου είναι ο χειρότερος που θα μπορούσε να είχε γίνει, ανέφερε. Από πλευράς του, συνέχισε, ήταν πάντα ξεκάθαρος για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε για τις κυπριακές τράπεζες το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.

Ο Αθανάσιος Ορφανίδης εξέφρασε τη λύπη του για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας, η οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί νωρίτερα με μικρές διορθωτικές κινήσεις, κατά τον ίδιο. Εξέφρασε επίσης τη λύπη του για τον «ανελέητο πόλεμο» που γίνεται καθημερινά εναντίον των τραπεζών, τον οποίο απέδωσε σε επικοινωνιακούς λόγους.

Ο τέως Διοικητής της ΚΤ παρέστη σήμερα σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία, όπως είπε, του ζητήθηκε να αναλύσει την κατάσταση της οικονομίας, με αναφορές στο τραπεζικό σύστημα και για την Τρόικα. Επίσης αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής και σε εμπιστευτικές πληροφορίες, τις οποίες δεν θέλησε να αποκαλύψει στις δηλώσεις του, καθώς καλύπτονται από το τραπεζικό απόρρητο.

Ερωτηθείς εάν δέχθηκε πολιτικές παρεμβάσεις ενόσω ήταν Διοικητής της ΚΤ απάντησε καταφατικά, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν αρμόζει να αναφέρει δημόσια τι είδους παρεμβάσεις ήταν και ποιών επιχειρηματιών τα συμφέροντα γίνονταν προσπάθειες να εξυπηρετηθούν μέσα από αυτές τις παρεμβάσεις.

Συνέχισε λέγοντας πως «ένας από τους λόγους που δεν ήμουν αρεστός σε αρκετά άτομα είναι επειδή όσο ήμουν αξιωματούχος της ΚΔ αρνήθηκα να εξυπηρετήσω οτιδήποτε εκτός από το συμφέρον του τόπου».

Για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, ο Αθανάσιος Ορφανίδης, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι «ήταν κατά την άποψή μου ίσως ο χείριστος χειρισμός που θα μπορούσε να γίνει από την Κυβέρνηση μας και πιστεύω ότι η συμφωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην πρόταση που τέθηκε ενώπιον του στο Συμβούλιο Κορυφής στις 26 Οκτωβρίου 2011, και η απόφαση με την οποία επιβλήθηκαν πέραν των 4δισ ζημιών στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, ήταν καταστροφική για την Κύπρο».

Με τη ζημιά την οποία επέβαλε ο Πρόεδρος με αυτή του την απόφαση, ναι επακολούθησαν πολλά άλλα κακά, είπε, και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος θα έπρεπε να είχε χρησιμοποιήσει τη θέση του στη Σύνοδο Κορυφής για να προστατεύσει την Κύπρο.

Είπε ακόμα ότι δεν γνωρίζει πώς προετοιμάστηκε ο Πρόεδρος για αυτή τη Σύνοδο. «Ηταν τόσο ιστορικής σημασίας για την Κύπρο η απόφαση και θέλω να πιστεύω ότι προετοιμάστηκε» είπε. «Πιστεύω ότι μπορεί να το πήρε και για συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ όπως κάνει με άλλα ζητήματα τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τον τόπο» συμπλήρωσε.

Ο Αθανάσιος Ορφανίδης εξέφρασε

Keywords
Τυχαία Θέματα