ΥΠΟΙΚ:Μείωση φόρου στα καύσιμα μόνο με αντισταθμιστικά μέτρα

Το θέμα της τιμής των καυσίμων συζητήθηκε για τέταρτη φορά ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, κατά την οποία το Υπουργείο Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι θα προβεί σε μειώσεις στους φόρους επί των καυσίμων, μόνο αν καταδειχθούν μέτρα που θα αντισταθμίσουν την απώλεια εσόδων.

Παράλληλα, ο Χαράλαμπος Ρούσος, επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, είπε ότι η μελέτη που διενεργεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την αυξομείωση των τιμών, κατέδειξε κατ' αρχήν ότι δεν διαπιστώνεται

το φαινόμενο των πυραύλων και των φτερών, δηλαδή της ταχύτατης αύξησης όταν οι τιμές των καυσίμων ανεβούν και της αργής μείωσης όταν οι τιμές υποχωρήσουν, σε αντίθεση με την Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία υποστήριξε εκ νέου πως το φαινόμενο αυτό παρατηρείται στην αγορά.

Είπε, ακόμη, ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να γίνει εισήγηση στον Υπουργό Εμπορίου για επιβολή πλαφόν στις τιμές.

Και ενώ η δημιουργία πρατηρίων χαμηλού κόστους παρουσιάζεται ως ένα μέτρο που θα οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες ανταγωνισμού, Υπουργείο Εσωτερικών και Ενέργειας από το 2009 δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν στο ποια υπηρεσία θα έχει την αρμοδιότητα για την αδειοδότηση νέων πρατηρίων, όπως ελέχθη. Αναφέρθηκε στην Επιτροπή, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών (Δημοτικές Αρχές για τους Δήμους και Επαρχιακές Διοικήσεις για τις κοινότητες) θα έχει την αρμοδιότητα για τη χωροθετική πολιτική, ενώ το Υπουργείο Ενέργειας θα εκδίδει τις επιχειρηματικές άδειες.

Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, είχε ετοιμαστεί νομοσχέδιο για τη μεταφορά της αρμοδιότητας στο Υπουργείο Ενέργειας από το 2011 που είχε σταλεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, αλλά αυτό είχε χαρακτηριστεί από την Υπηρεσία Ενέργειας ως δαιδαλώδες και μη επαρκές. Αναφέρθηκε, εξάλλου, ότι για να δημιουργηθούν πρατήρια χαμηλού κόστους θα πρέπει να τροποποιηθεί η χωροθετική πολιτική. Παράλληλα, το 2015, το Υπουργείο Ενέργειας, ενώ αρχικά αποφάσισε ότι υπάρχει επαρκές πλαίσιο, εισηγήθηκε στη συνέχεια να αναθεωρηθεί η νομοθεσία από το ΥΠΕΣ.

«Είμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι από την ασυνεννοησία μεταξύ των δύο Υπουργείων, ξεκίνησαν να συζητούν πριν επτά χρόνια αυτό το θέμα και σήμερα κανένας δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται, εξ ού και η επιτροπή μας το έχει ανακινήσει και αναμένουμε να καταλήξουν και να μας καθορίσουν στην επόμενη συνεδρίαση ποια βήματα έχουν λάβει για να δουν κατά πόσον μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η δυνατότητα για τα πρατήρια χαμηλού κόστους και πάλι, επαναλαμβάνω, δεν θα λύσουν το πρόβλημα», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της επιτροπής Άγγελος Βότσης.

Η Επιτροπή ζήτησε από τα δύο Υπουργεία να καταλήξουν και να επανέλθουν, έτσι ώστε να γίνει τροποποίηση της νομοθεσίας.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η μεγάλη παράμετρος που επηρεάζει τις τιμές των καυσίμων «είναι η φορολογία και θα πρέπει όλοι μαζί να καθίσουμε κάτω μαζί με την Κυβέρνηση και να δούμε κατά πόσον δικαιολογείται μια ευρύτερη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία να περιλαμβάνει και τις τιμές των καυσίμων, για να μπορεί επιτέλους ο καταναλωτής να έχει φθηνό καύσιμο».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα ανέφερε σε δηλώσεις του ότι το Υπουργείο Ενέργειας επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί να εφαρμόσει τις εισηγήσεις της δικής του μελέτης, οι οποίες δημιουργούν συνθήκες ανταγωνισμού με την είσοδο στην αγορά νέων ανεξάρτητων πρατηρίων ή πρατηρίων χαμηλού κόστους. Σήμερα, για μια ακόμη φορά, γίναμε μάρτυρες μιας απίστευτης ασυνεννοησίας και αλληλοεπίρριψης ευθυνών μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας και Εσωτερικών για το ζήτημα του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας για τα πρατήρια πετρελαιοειδών, αλλά και για το γεγονός ότι εδώ και οκτώ χρόνια δεν κατάφεραν να αποφασίσουν για το ποιο Υπουργείο θα έχει την ευθύνη για την αδειοδότηση νέων πρατηρίων.

«Ως κόμμα», κατέληξε, «δεν θα κουραστούμε ποτέ να επαναλαμβάνουμε ότι κάποιοι συνεχίζουν να αισχροκερδούν σε βάρος των πολιτών μέσα σε τόσο δύσκολες οικονομικά συνθήκες και αυτό συμβαίνει με την ανοχή της κυβέρνησης, η οποία, ουσιαστικά, για μια ακόμη φορά σήμερα απέδειξε ότι δεν έχει την πολιτική βούληση να προστατεύσει τους πολίτες, δεν έχει τη διάθεση να συγκρουστεί με κατεστημένα και συμφέροντα για να σταματήσει τη κοροϊδία και αισχροκέρδεια».

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Ρούσος είπε ότι υπάρχουν μελέτες που καταδεικνύουν ότι σε χώρες όπως την Αγγλία και τη Γαλλία, η πλειονότητα των πωλήσεων πετρελαιοειδών γίνεται από αντλίες έξω από υπεραγορές. Ο στόχος, είπε, είναι να μην χρειάζεται μια επένδυση που να πλησιάζει το μισό εκατομμύριο για να την ανέγερση ενός πρατηρίου.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι με την υφιστάμενη χωροθετική πολιτική, δεν μπορούν να δημιουργηθούν πρατήρια χαμηλού κόστους.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, με επιστολή που κατατέθηκε στην επιστολή για την τροποποίηση της νομοθεσίας, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «διαφαίνεται ότι η δημιουργία χαμηλού κόστους πρατηρίων δεν θα επιφέρει μειώσεις στη τιμή πώλησης των καυσίμων, αφού αυτή διαμορφώνεται συνυπολογίζοντας το εκτιμώμενο κόστος του προϊόντος διεθνώς, το εκτιμώμενο περιθώριο κέρδους των εταιρειών, τον φόρο κατανάλωσης και τον φόρο προστιθέμενης αξίας».

Από την πλευρά του, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πρατηριούχων, εξέφρασε ανησυχίες ότι η αύξηση των πρατηρίων θα αναγκάσει τους πρατηριούχος να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους επί της λιανικής τιμής, προκειμένου να καλύψουν τα έξοδά τους, αφού η προσφορά καυσίμων θα αυξηθεί, ενώ η αγορά θα παραμένει η ίδια.

Όπως είπε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Στέφανος Στεφάνου, τα πρατήρια από 240 το 2009 έχουν αυξηθεί σε 315 το 2015, προσθέτοντας πως αν λειτουργήσουν πρατήρια χαμηλού κόστους, τότε θα τίθεται θέμα βιωσιμότητας των πρατηρίων.

€396,2 εκατ. το 2016 από τον φόρο κατανάλωσης

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ότι οι εισπράξεις από την επιβολή φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα ανήλθαν στα €340 εκατ. το 2013, αυξήθηκαν στα €368 εκατ. το 2014, στα €379 το 2015 και στα 396,2 εκατ. το 2016.

Η οποιαδήποτε απώλεια εσόδων, πρέπει να αντισταθμιστεί, είπε.

Ο Στέφανος Κουρσάρης της ΠΟΒΕΚ, είπε ότι οι τιμές των καυσίμων θα μειωθούν «αν εισέλθουν νέοι παίκτες στη χονδρική αγορά», αφού αυτή τη στιγμή είναι μόνο δύο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα