Κερδισμένα & χαμένα από το χθεσινό Eurogroup για την Ελλάδα

Στα πόδια των τεχνοκρατών περνάει πλέον η μπάλα της διαπραγμάτευσης, ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Θεσμούς, μετά το λευκό καπνό που βγήκε από το χθεσινό, κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα.

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση, τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν στην Αθήνα κι αυτό από μόνο του σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία αποτελούσε το minimum των επιδιώξεων της Ελλάδας.

Η

διαδικασία αυτή, θα οδηγήσει, όπως όλα δείχνουν, στο να συμφωνηθούν τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που η κυβέρνηση έκανε δεκτά, τα οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μετά τη λήξη του παρόντος προγράμματος και δη από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Έντονο παρασκήνιο

Πολλά ήταν τα «πάρε-δώσε» κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, με το παρασκήνιο να έχει την τιμητική του και τις διαβουλεύσεις των προηγούμενων ημερών να φέρνουν, έστω και κάποιο, αποτέλεσμα.

Αποτέλεσμα ήταν η αποδοχή ενός «οδικού χάρτη» για τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης, ανάμεσα σε Ελλάδα και Θεσμούς, κυρίως όσον αφορά στα θέματα που παραμένουν ανοιχτά και τα οποία αναμένεται να απασχολήσουν τις δυο πλευρές στο άμεσο μέλλον. Τη δουλειά αυτή, αναλαμβάνουν τα τεχνικά κλιμάκια.

Αφενός, μια σειρά νέων μέτρων εν είδει «μεταρρυθμίσεων», κάνουν τους Θεσμούς να θεωρούν ότι αποτελούν το κλειδί προκειμένου να επιτευχθεί μια μετάβαση από τη λιτότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με την κυβέρνηση να καλείται εν πολλοίς να φέρει προς ψήφιση νέα δημοσιονομικά μέτρα, εντός ενός πλέον συμφωνημένου πλαισίου.

Όπως ξεκαθάρισε χθες βράδυ μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τα νέα μέτρα κινούνται σε τρεις άξονες.

1. Φορολογία και μείωση του αφορολόγητου ορίου

2. Περικοπής δαπανών για το Ασφαλιστικό, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα προέρχονται από την κατάργηση της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» των υφιστάμενων συντάξεων

3. Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, με πρώτο βήμα την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.
Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης

Τι λέει η κυβέρνηση

Από την πλευρά τους, τα μέλη της κυβέρνησης Τσίπρα, κάνουν λόγο για παράλληλη εφαρμογή αντισταθμιστικών μέτρων που θα απαλύνουν το βάρος όσων συμφωνήθηκαν χθες. Επ’ αυτού, τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών θα πρέπει να αναζητήσουν κοινό έδαφος, ώστε να μειωθεί αφενός το κοινωνικό κόστος, αφετέρου η πολιτική πίεση που δέχεται η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες.

Τα αντισταθμίσματα αυτά, όπως όλα δείχνουν, ερμηνεύονται με διαφορετικό τρόπο από τις δυο πλευρές, όπως και η χθεσινή συμφωνία, με το Μέγαρο Μαξίμου να ανακοινώνει χθες βράδυ ότι «η Συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».

Την ίδια ώρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε χθες βράδυ ότι η κυβέρνηση θα συζητήσει «για μεταρρυθμίσεις σε μια σειρά από πεδία, αλλά οποιοδήποτε μέτρο παρθεί θα αντισταθμιστεί από κάποιο άλλο μέτρο αντίστοιχου ποσού».

Η θέση Ντάισελμπλουμ

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου αντέδρασε, αναφέροντας ότι «δεν είναι δικά μου λόγια το ούτε ένα ευρώ μέτρα. Ως υπουργός Οικονομικών δεν μπορώ να υποσχεθώ τέλος της λιτότητας» και συνέχισε λέγοντας ότι «εάν το πακέτο μεταρρυθμίσεων αποδώσει τα αναμενόμενα τότε θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για αναπτυξιακές δράσεις που θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς και μπορούν να νομοθετηθούν».

Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε έντονα ότι, τουλάχιστον από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, καμία βασύνη δεν υπάρχει αναφορικά με τηξν ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, σε αντίθεση με την Ελλάδα. Αυτό, όπως είπε, διότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, τουλάχιστον όχι άμεσα, με την επόμενη μεγάλη αποπληρωμή ομολόγων, ύψους €6 δισ., να έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του 2017.

Τα καλά νέα

Το χρυσωμένο χάπι για την Ελλάδα, δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι οι δυο πλευρές κατέληξαν σε ένα χαμηλότερο πακέτο μέτρο, σε σχέση με τα €4,5 δισ. Που αρχικά είχε ζητήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς και από τα €3,6 δισ. Που, όπως είχε διαρρεύσει, ήταν μια δεύτερη απαίτηση. Τελικά, όπως αναφέρουν τα ελληνικά μέσα, το νέο πακέτο μέτρων θα είναι της τάξεως των €3 δισ., ποσό που ανέρχεται στο 1,7% του ελληνικού ΑΕΠ.

Την ίδια ώρα, οι δανειστές φαίνεται ότι ανοίγουν για πρώτη φορά το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, το οποίο θα τεθεί σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα δημιουργίας περίπου 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμα αυτό, αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, με πακέτο ενίσχυσης ύψους €3 δισ.

Επίσης, οι δανειστές ανοίγουν για πρώτη φορά το θέμα της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων μαζί με ένα πρόγραμμα δημιουργίας 100.000 νέων θέσεων εργασίας, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 3 δισ. ευρώ από οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα