Πώς έλυσε το πρόβλημα των σκουπιδιών η Δυτική Μακεδονία

Τις συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) πετροβολούσε ο ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν στην Αντιπολίτευση (ερώτηση 26 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για το "σκάνδαλο με τις ΣΔΙΤ"-Οκτ.2013), αλλά και κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησής του.

Ωστόσο, για πρώτη φορά, στα χρονικά, επί ΣΥΡΙΖΑ υπογράφηκε, ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων στη

Δυτική Μακεδονία.
Το Capital.gr βρέθηκε, χθες, στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας όπου έχει αναπτυχθεί η πρώτη, στην Ελλάδα, υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, η οποία τέλη Ιουνίου θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία και θα επεξεργάζεται το σύνολο των Αστικών Σύμμεικτων Απορριμμάτων (ό,τι καταλήγει στους πράσινους κάδους) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
"Πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο έργο διαχείρισης απορριμμάτων και το μόνο από τα ΣΔΙΤ απορριμμάτων που όχι μόνο υπογράφηκε, αλλά εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση και η κατασκευή του στον προβλεπόμενο χρόνο. Αυτό που απομένει είναι να το ρυθμίσουμε και να το βάλουμε να λειτουργήσει σωστά. Πλέον, η Περιφέρεια εναρμονίζεται με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Ο όμιλος Ελλάκτωρ επένδυσε 17 εκατ. ευρώ και εξασφάλισε δανεισμό πάνω από 30 εκατ. ευρώ λίγες εβδομάδες πριν επιβληθούν τα capital controls. Στα χρόνια της κρίσης μαζί με δάνεια ιδιωτικών και ευρωπαϊκών φορέων κινητοποιήσαμε επενδύσεις αξίας 5 δισ. ευρώ. Ο όμιλος απασχολεί περισσότερους από 3.600 εργαζόμενους από τους οποίους 800 δραστηριοποιούνται στον τομέα των περιβαλλοντικών υποδομών, ενώ 150 άτομα απασχολούνται στο έργο της Δυτικής Μακεδονίας" σημείωσε, κατά τη χθεσινή εκδήλωση με αφορμή τη δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ειδικού σκοπού ΕΠΑΔΥΜ, Λεωνίδας Μπόμπολας.

Το έργο

Το έργο, προϋπολογισμού 49 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει:
- Mία μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ)
- Xώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ)
- Mονάδα Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων (ΜΕΥΑ)
- Λοιπά Έργα (ζυγιστήρια, πλυντήριο, συνεργείο, αποθηκευτικοί χώροι κλπ)
- Ένα νέο σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Κοζάνη
Στην μονάδα, που μπορεί να επεξεργάζεται, ετησίως, μέχρι 120.000 τόνους απορριμμάτων, θα μεταφέρονται τα αστικά στερεά απόβλητα των δήμων σε ένα δίκτυο 10 περιφερειακών σταθμών μεταφόρτωσης με σκοπό να ανακτώνται τα ανακυκλώσιμα υλικά (πλαστικό, μέταλλο, χαρτί, αλουμίνιο) να παράγεται εδαφοβελτιωτικό - compost, ενώ ό,τι απομένει (υπόλειμμα μικρότερο από 36% του συνόλου) από την επεξεργασία θα θάβεται στον ΧΥΤΥ.

Όσον αφορά το κόμποστ, σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας Ηλέκτωρ (θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ), που κατασκεύασε το έργο, στα σκαριά βρίσκεται η υπογραφή του πρώτου συμφωνητικού για την απορρόφηση του κόμποστ της πρώτης περιόδου λειτουργίας. Ταυτόχρονα, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με την ΔΕΗ για χρήση του υλικού για την αποκατάσταση στα λιγνιτωρυχεία της στην περιοχή.

Πέραν του ότι δημιουργεί μία νέα σημαντική αγορά, αυτή της αξιοποίησης του δευτερογενούς προϊόντος (κόμποστ), το έργο επιτρέπει την ενίσχυση της ανακύκλωσης σε ποσοστό 35% και την ελαχιστοποίηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Στην μονάδα πραγματοποιείται βιολογική - αερόβια επεξεργασία των απορριμμάτων που αποτελεί πατέντα της γερμανικής εταιρείας Herhof - θυγατρικής της Ηλέκτωρ - με την προσαρμογή του σχεδιασμού στην ΜΕΑ να πραγματοποιείται από περισσότερα από 30 άτομα σε Ελλάδα και Γερμανία.
Το κόστος επεξεργασίας, ανά τόνο, που αντιστοιχεί στους δημότες ανέρχεται σε περίπου 68 ευρώ, ποσό που αναμένεται να μειωθεί με υπό κατάρτιση Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα προβλέπει την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης σε 70% από 50% σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό κόστος επεξεργασίας τοποθετείται περίπου σε 136 ευρώ (το ήμισυ των οποίων σήμερα προέρχεται από το κράτος).


Σε κάθε περίπτωση, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα γλυτώσει το τέλος ταφής που θα διαμορφωνόταν σε 50 ευρώ, ανά τόνο, για το 2016 και 60 ευρώ από το 2018.
Για την κατασκευή της μονάδας, που θα βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία έως τις 30 Ιουνίου, απασχολήθηκαν 150-200 άτομα, ενώ η εταιρεία ειδικού σκοπού ΕΠΑΔΥΜ, που συνέστησαν η Ηλέκτωρ και η Άκτωρ Παραχωρήσεις, ως ανάδοχος, θα λειτουργεί το έργο για διάστημα 25 ετών. Κατά την περίοδο λειτουργίας θα δημιουργηθούν 120 θέσεις εργασίες.
Σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου, ποσό ύψους 25,4 εκατ. ευρώ προήλθε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Jessica Δυτικής Μακεδονίας, 16,9 εκατ. προήλθαν από ίδια κεφάλαια, ενώ το υπόλοιπο ποσό (ΦΠΑ) προήλθε από την Εθνική Τράπεζα.

[email protected]

Πηγή: Capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα