Γάλλος καλλιτέχνης: Να επαναχρησιμοποιούμε τα σκουπίδια μας

Στη διαπίστωση ότι πρέπει να μάθουμε να επαναχρησιμοποιούμε τα σκουπίδια μας, καταλήγει ο Γάλλος καλλιτέχνης Ματιέ Ντεβαβρί, ο οποίος συλλέγει από τον δρόμο, από εργοστάσια, από παντού υλικά που άλλοι πετάνε και τα χρησιμοποιεί για την τέχνη του.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, μιλάει για την αγάπη του να δημιουργεί έργα τέχνης μαζί με άλλους, για τις κοινές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στις οποίες έχει λάβει μέρος, για τα υλικά που μαζεύει και χρησιμοποιεί, αλλά και πώς πιστεύει ο ίδιος ότι μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση

σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και επομένως τη μείωση των αποβλήτων.

Ο Ματιέ, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο εδώ και τρία χρόνια, αυτοπροσδιορίζεται ως κάποιος που ασχολείται με «τον κοινωνικό ακτιβισμό». «Μου αρέσουν τα κοινά έργα. Η από κοινού αναζήτηση», αναφέρει κληθείς να εξηγήσει περαιτέρω τι εννοεί, προσθέτοντας ότι «με έλκει το άγνωστο. Να προχωρώ προς το άγνωστο με στόχο την ανακάλυψη».

Για να κερδίσει τα προς το ζην, ο Γάλλος καλλιτέχνης ζωγραφίζει τοιχογραφίες, ορισμένες από τις οποίες κοσμούν τους τοίχους έξω από το Πολιτιστικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου στη Φανερωμένη. Αναφερόμενος στα συλλογικά έργα στα οποία έχει λάβει μέρος, μιλάει για ένα φεστιβάλ τέχνης του δρόμου στη Μαλούντα, που έγινε μαζί με Κύπριους καλλιτέχνες, τον ίδιο και ένα Λιβάνιο, στο πλαίσιο του Caravan Art Project.

Παράλληλα, με εικαστική παρέμβαση που έκανε μαζί με φίλους του, έδωσαν μια νέα ζωή σε κομμένους φοίνικες στη Λευκωσία.

Σε σχέση με την επαναχρησιμοποίηση υλικών, αναφέρει ότι μαζεύει από τους δρόμους πράγματα που άλλοι πετάνε για να τα επαναχρησιμοποιήσει στα έργα τέχνης του.

«Φτιάχνω γλυπτά», απαντάει σε ερώτηση για τα έργα του, στα οποία συνήθως χρησιμοποιεί τα υλικά που μαζεύει. Αναφέρεται σε εικαστική παρέμβαση που έκανε μαζί με άλλους καλλιτέχνες στην πόλη Μπεσανσόν της Γαλλίας, στο πλαίσιο της οποίας μάζεψαν δισκάκια πολυστερίνης για κρέας, τα οποία, όπως εξηγεί, βρίσκει κανείς παντού στη χώρα του. Μάζεψαν, επίσης, πεταγμένες εφημερίδες και έκοψαν λέξεις από αυτές, δημιουργώντας ποιήματα. Στη συνέχεια, κόλλησαν τα ποιήματα στις κατασκευές από πολυστερίνη και ολοκλήρωσαν την παρέμβαση στολίζοντας τις με σελοφάν που επίσης βρήκαν πεταγμένο.

Στην Κύπρο «συλλέγω πολλά πράγματα μαζί με τη σύντροφό μου», λέει. Σε ερώτηση για τα υλικά τα οποία προτιμάει, λέει ότι «ψάχνω συχνά για πλαίσια από μέταλλο ή για άλλα μεταλλικά αντικείμενα». «Μου αρέσει πολύ να εργάζομαι με μέταλλο, το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον, καθώς και την ανάμιξή του με άλλα υλικά», προσθέτει. Τα υλικά που μαζεύει τα χωρίζει ανάλογα με το είδος, το χρώμα, το μέγεθος τους και τα αποθηκεύει για να τα χρησιμοποιήσει όταν έρθει η ώρα.

«Μαζεύω, επίσης, μικρά κομμάτια πλαστικού σε διάφορα χρώματα, τα οποία μπορεί να δώσουν μια συγκεκριμένη νότα ή να προσθέτει κάτι στη σύνθεση του έργου τέχνης», λέει. «Θα έλεγα ότι είναι συνήθως κάτι το ενστικτώδες», συμπληρώνει. Για τον ίδιο, είναι χρήσιμο και ενδιαφέρον όταν βρει μια σειρά από τα ίδια αντικείμενα, αναφέρει και διηγείται περίπτωση όπου σε επίσκεψή του με άλλους καλλιτέχνες σε εργοστάσιο στη Λυών βρήκαν χιλιάδες ίδιες πρίζες, που θα πετάγονταν, αλλά εν τέλει διασώθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για την τέχνη.

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι υπάρχει περιβαλλοντική συνείδηση στην Κύπρο σε σχέση με τα οφέλη της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης, αναφέρει ότι υπάρχει, αλλά ο κόσμος που πραγματικά ανακυκλώνει «είναι η μειοψηφία, όπως και στη Γαλλία». Εκφράζει, ωστόσο, την εκτίμηση ότι μπορεί να πει κανείς πως «τα πράγματα έχουν αρχίσει να εξελίσσονται προς το καλύτερο».

Σε ερώτηση τι θεωρεί ο ίδιος πως πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση, λέει ότι «το πρώτο θα ήταν να προσδοθεί νόημα στα σκουπίδια. Να τα προσέξουμε και να μάθουμε πώς να τα επαναχρησιμοποιήσουμε». Στο Παρίσι, αναφέρει, υπάρχει ένας χώρος ανακύκλωσης όπου μπορούν να πάνε οι καλλιτέχνες και να αγοράσουν υλικά, σε καθόλου ψηλές τιμές.

Σε ερώτηση αν ετοιμάζει κάτι αυτή τη στιγμή, απαντάει ότι αυτό τον Μάρτιο, μια κοινή προσπάθεια του ίδιου και ακόμη πέντε καλλιτεχνών από Κύπρο, Λίβανο και Γαλλία, θα εκτίθεται στην γκαλερί “The Collection Gallery”, στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της έκθεσης "Off the Studio". Τα εγκαίνια της έκθεσης τελούνται στις 2 Μαρτίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα