Ξανανοίγει θέμα Grexit

Νέο «μήνυμα» Σόιμπλε: Η Ελλάδα να αποφασίσει αν θέλει να μείνει στην Ευρωζώνη
Ξεκαθάρισε εκ νέου ότι το ζήτημα του χρέους δεν είναι της παρούσης: «Μέτρα ελάφρυνσης από το 2018 και εφόσον καταστούν αναγκαία» - «Στόχος μας η ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης»

Νέο μήνυμα, πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται αυτήν την ώρα στην ατζέντα, έστειλε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,

διαμηνύοντας, παράλληλα, πως επαφίεται στην Ελλάδα να επιλέξει εάν θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.|

Ο κ. Σόιμπλε έθεσε ως πρωτεύοντα στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και συνέχισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο: «Είμαστε "ανοιχτοί" στο να συζητήσουμε για το ελληνικό χρέος, όχι τώρα, αλλά το 2018 και εφόσον καταστεί αναγκαία η υιοθέτηση νέων μέτρων ελάφρυνσης».

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία μπορεί να αποδώσει, εάν όλες οι πλευρές την τηρήσουν.

Επανέλαβε, μάλιστα, ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, ώστε να εξετάσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα». «Στόχος μας τώρα, είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος βοήθειας», έσπευσε να προσθέσει.

Ερωτηθείς, τέλος, για τα σενάρια περί Grexit, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι «επαφίεται στην Ελλάδα η απόφαση για το αν θα παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές
Θετικές ενδείξεις από την Κομισιόν βελτιώνουν την εικόνα που είχε δημιουργηθεί για τις διαπραγματεύσεις τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου έλεγε στους δημοσιογράφους ότι οι θεσμοί, όπως ήταν προγραμματισμένο, θα αποχωρούσαν από την Αθήνα χθες το βράδυ.

Μετά όμως από τις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του κ. Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρντ, ανοίγει παράθυρο για την παραμονή των θεσμών και να παρακολουθήσουν εξ αποστάσεως το Euroworking Group της Πέμπτης, ώστε να καταφέρουν να πλησιάσουν όσο πιο κοντά γίνεται σε ένα staff level agreement στην Αθήνα πριν από το Eurogroup της 20ής Μαρτίου.

Όπως πληροφορείται το newmoney.gr, η ελληνική πλευρά έχει «δέσει» το γεγονός ότι το ΔΝΤ δέχεται πως το δημοσιονομικό κενό του 2018 είναι μηδενικό και η βεβαιότητα αυτή στηρίζεται στις πληροφορίες, πάντα απ' την ελληνική πλευρά, ότι το ΔΝΤ έχει δεχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,2% του ΑΕΠ για το 2016.

Αυτό το στοιχείο μπορεί ν' αποτελέσει τον «μπαλαντέρ» που θα επιτρέψει μετά την πιστοποίηση των αριθμών τον ερχόμενο Απρίλιο από τη Eurostat στο ΔΝΤ να συνυπογράψει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα για το 2018, αλλά μόνο για το 2019, με το γνωστό σύστημα των αντίμετρων.

Επίσης σημειώνεται πως τόσο τα μέτρα όσο και τα θετικά αντίμετρα του 2019 (που μπορούν να φτάσουν το 2%), αν επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ το 2018 θα αποφασιστούν μέσω ενός μηχανισμού που δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη, αλλά αναμένεται να λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2018, πριν τελειώσει το τρέχον πρόγραμμα.

Τα νέα βάρη που ετοιμάζει η κυβέρνηση
Το νέο φορολογικό πακέτο μέτρων που έχει βάλει η κυβέρνηση με τους θεσμούς στο τραπέζι περιλαμβάνει:
· Τη σημαντική μείωση της έκπτωσης φόρου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Η έκπτωση σήμερα είναι 1.900 έως 2.100 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του μισθωτού ή συνταξιούχου. Η έκπτωση φόρου πρόκειται να μειωθεί κατά 600 ευρώ ή και περισσότερο προκειμένου το αφορολόγητο όριο να υποχωρήσει από τα περίπου 8.600 ευρώ στα 5.900 ευρώ ή και χαμηλότερα.

· Την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει. Πιο συγκεκριμένα, στο τραπέζι βρίσκεται η κατάργηση της έκπτωσης 1,5% από την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων καθώς και η κατάργηση της έκπτωσης για τις ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες. Η έκπτωση δίνεται σε ποσοστό 10% επί της δαπάνης εφόσον η συνολική δαπάνη ξεπερνά το 5% του εισοδήματος του φορολογούμενου.

Τα παραπάνω μέτρα είναι δεδομένα προκειμένου να εκπληρωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Στο τραπέζι, όμως, βρίσκονται και αντίμετρα. Επιδιώκεται να περιληφθούν στο πακέτο των αντιμέτρων παρεμβάσεις όπως η μετάταξη σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ των φαρμάκων και του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και η αύξηση του αριθμού των δικαιούχων απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα