Η Τουρκία μας προειδοποιούσε...

...ο Αναστασιάδης έκαμνε τον μάγκα

Τι μας έλεγαν Ερντογάν-Τσαβούσογλου για το φυσικό αέριο και γιατί ο Πρόεδρος δεν μας είπε ποτέ, αν ο Ακιντζί αποδέχθηκε να ισχύσουν οι ενεργειακές συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η Τουρκία είχε προειδοποιήσει επανειλημμένως όσον αφορά τις προθέσεις και την αποφασιστικότητά της, να μην επιτρέψει αξιοποίηση του φυσικού αερίου από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στις 8 Μαΐου 2015, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχολιάζοντας τις συμφωνίες

που υπέγραψαν η Κύπρος, η Ελλάδα και η Αίγυπτος για το φυσικό αέριο, δήλωνε στην τουρκική κρατική τηλεόραση: «Για την Τουρκία, δεν ισχύει καμία συμφωνία και κανένας περιορισμός στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία συμφωνία δεν συμμετέχει η Τουρκία. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε».

Παρεμπιπτόντως, ουδέποτε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μάς έχει πει, εάν ο Μουσταφά Ακιντζί έχει αποδεχθεί, ποτέ, όπως στα συμφωνηθέντα συμπεριληφθούν και ισχύσουν και οι ενεργειακές συμφωνίες που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία, με άλλες χώρες. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι αυτές οι συμφωνίες δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές σε περίπτωση λύσης, εφόσον συνομολογήθηκαν από ένα κράτος το οποίο δεν αναγνωρίζουν και στις συμφωνίες δεν περιλαμβάνεται η Τουρκία. Είναι και αυτό άλλο ένα αγκάθι στα πολλά άλλα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα...

Πέραν όμως της δήλωσης Τσαβούσογλου, υπάρχει και η δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Σε ομιλία του στο συνέδριο «Φόρουμ για την Παγκόσμια Ενεργειακή Ρύθμιση», που έγινε στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Μαΐου 2015, ο σουλτάνος προειδοποιούσε:

«Δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουμε από την πολιτική μας σχετικά με την Τ.Δ.Β.Κ. και τις πηγές ενέργειας του νησιού. Το δηλώσαμε και το δηλώνουμε με κάθε ευκαιρία ότι ανήκουν σε ολόκληρο τον λαό του νησιού, όλες οι πηγές στην περιοχή. Για τις πηγές οι οποίες θα εξορυχτούν και θα αξιοποιηθούν εκεί, και για τη μεταφορά τους στη διεθνή αγορά χώρα-κλειδί είναι η Τουρκία».

Ουδέποτε η κυβέρνηση Αναστασιάδη είχε σχέδιο αντιμετώπισης και εξουδετέρωσης των τουρκικών απειλών. Αντίθετα, υπέκυψε στις απειλές και ουδέποτε τόλμησε να προχωρήσει σε εξόρυξη φυσικού αερίου.

Από τη μια, επειδή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε δεσμευθεί ότι δεν θα προέβαινε σε καμία περαιτέρω έρευνα, ως αντάλλαγμα για την αποχώρηση του «Μπαρμπαρός», και επειδή ήθελε, και εξακολουθεί να θέλει, διατήρηση του «καλού κλίματος» στις συνομιλίες. Από την άλλη, έχει δεσμευθεί ότι σε περίπτωση λύσης και τα δύο συνιστώντα κρατίδια θα επωφεληθούν των κερδών από το φυσικό αέριο.

Κάθε φορά που οι συνομιλίες διακόπτονται, είτε λόγω αποχώρησης της ελληνικής πλευράς είτε της τουρκικής, ο Νίκος Αναστασιάδης το παίζει μάγκας. Μέχρι, βεβαίως, να υποχρεωθεί σε κωλοτούμπες.

Όταν αποχώρησε -ορθότατα- από τις συνομιλίες εξαιτίας της εισβολής του «Μπαρμπαρός» και των τουρκικών πολεμικών στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είχε δεχθεί επικρίσεις από το ΑΚΕΛ και την ανανική κομπανία, ότι δεν έπρεπε να διακόψει τις συνομιλίες, και εκαλείτο να βρει τρόπους επιστροφής. Όπως, κακή ώρα, επαναλαμβάνεται σήμερα, η ίδια ιστορία.

Τι απαντούσε τότε ο Αναστασιάδης; Ιδού. Ομιλία σε καθηγητές και φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, 24 Μαρτίου, 2013: «Μου ήταν αδιανόητο να δεχθώ συνεταιρισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, από μία κοινότητα που έχει ως σχέδιο Β' την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να είναι συνέταιροι στα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία δεν αναγνωρίζουν, και να έχουν και το δικό τους κράτος, ενώ στη βάση των περιοχών που κατέχουν, δεν θα είχαν δικαίωμα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αλλά στη συνέχεια, αποδέχθηκε διαμοιρασμό του φυσικού αερίου και ουσιαστική συνδιαχείρισή του από τα δύο συνιστώντα κράτη. Το ένα εκ των οποίων αποτελεί συνέχεια και νομιμοποίηση του ψευδοκράτους, θα αποτελέσει συνεταίρο του νέου κράτους, δεν θα αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού με τη λύση το κυπριακό κράτος θα είναι παρελθόν.

Είναι γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο που το φυσικό αέριο κινδυνεύει να καταστεί... αέρας για την Κυπριακή Δημοκρατία, εξαιτίας των ερασιτεχνικών και ενδοτικών χειρισμών των Προέδρων και των κυβερνήσεων ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ. Από τη στιγμή κατά την οποία έχουν αποδεχθεί διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου της Κύπρου, πριν από τη λύση, για μετά τη λύση, τα χέρια της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι δεμένα.

Πριν από τη λύση δεν θα τολμήσει ο Νίκος Αναστασιάδης να πουλήσει ούτε μία φιάλη φυσικού αερίου. Μετά τη λύση, κάθε πράξη θα βρίσκεται υπό την έγκριση του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους. Και όλες οι διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελούν επιταγές χωρίς αντίκρισμα. Η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί ποτέ να ισχύσουν.

Έτσι, μία άλλη ιστορία «νενικήκαμεν» κινδυνεύει να καταλήξει σε φιάσκο.
Έχει σχέδιο να αντιμετωπίσει τις τουρκικές απειλές, που οπωσδήποτε θα εκδηλωθούν, η Κυβέρνηση;

Διαθέτει αποφασιστικότητα να ξεκινήσει γεωτρήσεις και αξιοποίηση του φυσικού αερίου πριν από τη λύση, θωρακίζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας;
Ας το αποδείξει...

Keywords
Τυχαία Θέματα