Βρετανική στήριξη… στα λόγια

Πιέσεις προς την Άγκυρα ζήτησε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου
Καλύτερες από οποιαδήποτε στιγμή μετά το σχέδιο Ανάν οι πιθανότητες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, ισχυρίζεται ο Λίντινγκτον, που έκανε λόγο για «δύσκολους συμβιβασμούς»

Την πρόθεσή τους να στηρίξουν με όποιον τρόπο μπορούν και για όσο χρόνο χρειαστεί ακόμα τις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου στο πλαίσιο μίας δίκαιης λύσης, επαναβεβαίωσαν μέλη της βρετανικής κυβέρνησης και του κοινοβουλίου το βράδυ της Τρίτης, με τον Υπουργό

Ευρώπης Ντέιβιντ Λίντινγκτον να κάνει λόγο για «ιστορική ευκαιρία» λύσης.

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου στο βρετανικό κοινοβούλιο, με αφορμή τις επερχόμενες θλιβερές επετείους του Ιουλίου, το «παρών» έδωσαν βουλευτές των μεγάλων κομμάτων και πλήθος μελών της παροικίας, καθώς και φίλοι της Κύπρου.

Πράξεις αντί λόγια
Καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρίστος Καραολής είπε: «Αυτό που ζητάμε είναι απλό. Μία δίκαιη λύση βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και του 1979. Ένα πλήρως λειτουργικό κράτος, που θα συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αξίες και αρχές της Ε.Ε., που θα έχει μία διεθνή νομική προσωπικότητα και μία κυριαρχία».

Πρόσθεσε ότι η πρόοδος των διεξαγόμενων συνομιλιών στα κρίσιμα κεφάλαια επί των οποίων δεν έχουν αρχίσει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις «σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από την προθυμία της Τουρκίας να αποσύρει τον στρατό κατοχής» και να εμπλακεί με ειλικρινείς πράξεις «και όχι με λόγια» στη διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Έθνη.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε»
Ο κ. Λίντινγκτον, ο μακροβιότερος Βρετανός Υπουργός Ευρώπης, εκτίμησε ότι «βρισκόμαστε στα πρόθυρα μίας ιστορικής ευκαιρίας» στην Κύπρο. «Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι οι πιθανότητες μίας ανθεκτικής λύσης είναι καλύτερες τώρα από οποιαδήποτε στιγμή μετά την εποχή του σχεδίου Ανάν και το ότι έχουμε φτάσει σε αυτό το στάδιο είναι φόρος τιμής στο θάρρος των δύο ηγετών», σημείωσε.

Όπως σημείωσε, το πολιτικό και ανθρώπινο έπαθλο μίας λύσης είναι «τεράστιο» για όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές και το κοινό μήνυμα του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί «ξεκάθαρο και ισχυρό». Πρόσθεσε ότι η λύση «πρόκειται να απαιτήσει δύσκολους συμβιβασμούς από αμφότερες τις πλευρές» ενόψει και των συζητήσεων επί των δύσκολων θεμάτων που εκκρεμούν.

Τόνισε δε ότι η Βρετανία δεν μπορεί να έχει λόγο στο πώς οι εμπλεκόμενες στις διαπραγματεύσεις πλευρές θα καταλήξουν σε αυτούς τους συμβιβασμούς, καθώς θα πρέπει η λύση να φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί με πρωτοβουλία των Κυπρίων και ότι δεν έχει επιβληθεί έξωθεν. «Αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και τους διαπραγματευτές, καθώς και τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Βρετανίας-Κύπρου στο πλαίσιο του Brexit, ο Ντέιβιντ Λίντινγκτον είπε κατ’ αρχάς ότι, αν και δεν το επιθυμούσε, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν καθαρό και πρέπει να γίνει σεβαστό. «Τώρα πρέπει να εμπλουτίσουμε περαιτέρω τις διμερείς μας σχέσεις, όπως αυτή με την Κύπρο, με την οποία βέβαια θα παραμείνουμε κοινά μέλη της Κοινοπολιτείας. Με την Κύπρο έχουμε μία σχέση όλο και μεγαλύτερης εμπιστοσύνης σε θέματα ασφάλειας και άμυνας και πρέπει να συνεργαστούμε για να ξεπεράσουμε τις κοινές προκλήσεις ασφαλείας», είπε ο Υπουργός Ευρώπης.

Θεμελιώδεις οι διαφορές
Από την πλευρά του ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ευριπίδης Ευρυβιάδης, συνεχάρη τη νέα Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι και εξήρε τον ρόλο του απερχόμενου Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στη σύσφιγξη των σχέσεων Βρετανίας-Κύπρου, τονίζοντας στη συνέχεια ότι οι δύο χώρες βρίσκονται στην ίδια στρατηγική βάρκα.

«Η Κύπρος είναι ο αξιόπιστος σύμμαχος στον οποίο μπορεί να βασιστεί η Βρετανία, ένας εταίρος-παραγωγός ασφάλειας για την άμυνα της Δύσης», σημείωσε ο Ύπατος Αρμοστής. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, είπε ότι ναι μεν έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στις συνομιλίες, αλλά παρόλα αυτά εξακολουθούν να υφίστανται «θεμελιώδεις» διαφορές επί των οποίων χρειάζεται να γίνει δουλειά.

Δήλωσε αισιόδοξος ότι το 2016 θα είναι η τελευταία χρονιά της διαίρεσης, αλλά επανέλαβε ότι τίποτα δεν θα συμφωνηθεί εάν δεν συμφωνηθούν τα πάντα. Επισήμανε δε τον ρόλο του Προέδρου Ερντογάν, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς την τουρκική θετική συμβολή.

Τοποθετήσεις βουλευτών
Τοποθετήσεις έκαναν και άλλοι βουλευτές, τόσο από το κόμμα των Συντηρητικών αλλά και των Φιλελευθέρων. Ο σερ Ρότζερ Γκέιλ των Συντηρητικών επίσης στάθηκε στην ανάγκη θετικής στάσης της Άγκυρας, ενώ δεσμεύθηκε ενώπιον των παρισταμένων Κυπρίων ότι οι φίλοι Βρετανοί βουλευτές θα συνεχίσουν να κάνουν όσα μπορούν για να βοηθήσουν, καθώς θεωρούν το Κυπριακό ζήτημα παραβίασης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Κάθριν Γουέστ, βουλευτής βορείου Λονδίνου των Εργατικών, είπε ότι η ίδια και οι συνάδελφοί της θα στηρίξουν τη διαδικασία λύσης, καθώς γνωρίζουν ότι οφείλουν να το κάνουν για τις νεότερες γενιές Κυπρίων. Η Κέιτ Όσαμορ των Εργατικών είπε ότι δεν πρέπει ποτέ το Κυπριακό να ξεχαστεί από τους Βρετανούς πολιτικούς, ενώ ο σερ Άλαν Μιλ, επίσης των Εργατικών, τόνισε ότι η Βρετανία έχει τεράστια ευθύνη έναντι της Κύπρου, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη λύση στην Κύπρο όσο δεν δίνεται μία οριστική λύση στο θέμα των αγνοουμένων.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα