Τριγμοί για αναβολή δημοτικών εκλογών

Έντονες αντιδράσεις από κόμματα προκάλεσε η δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών
Πρόταση για παράταση της θητείας των υφιστάμενων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων για τρία χρόνια, ώστε να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Αναταράξεις προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργού Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικου, ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την αναβολή των δημοτικών εκλογών, με παράταση της θητείας των υφιστάμενων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων για τρία χρόνια, ώστε να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τόσο το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία

Πολιτών όσο και Συμμαχία Πολιτών δηλώνουν κάθετα αντίθετοι με το ενδεχόμενο αυτό, ενώ την ίδια ώρα η Ένωση Δήμων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ως προς την οικονομική πτυχή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και τη μεταβατική περίοδο.

Από την πλευρά του ο Δημοκρατικός Συναγερμός χαιρετίζει τη δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών για μετάθεση των επερχόμενων δημοτικών και κοινοτικών εκλογών, ώστε να καταστεί πιο εύκολα εφαρμόσιμη η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οικολόγοι: Βόμβα Χάσικου
Συγκεκριμένα, σε διάσκεψη Τύπου του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Αλεξία Σακαδάκη δήλωσε ότι «μετά από δυόμισι χρόνια που ακούμε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μεταρρύθμιση δεν βλέπουμε, και λίγους μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές ήρθε ο κ. Χάσικος να σκεφτεί και να ρίξει τη βόμβα της αναβολής των εκλογών για το 2019».

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμός στην Κυβέρνηση, καθώς ο κ. Χάσικος είχε όλον τον χρόνο να φέρει το θέμα έγκαιρα στη Βουλή, να συζητηθεί και να καταλήξουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα σε μια ορθή για όλους απόφαση. Αντί αυτού, τόνισε η κ. Σακαδάκη, θα κληθούν πάλι με την ψυχή στο στόμα να τρέχουν στο παρά πέντε να αποφασίζουν για τόσο σοβαρά θέματα.

Συμμαχία: Ακρωτηριασμός της δημοκρατίας
Σε πιο έντονους τόνους ήταν η δήλωση του Αντιπροέδρου της Συμμαχίας Πολιτών, Στέλιου Στυλιανού, ο οποίος δήλωσε ότι το κόμμα του τάσσεται κάθετα ενάντια σε όποιες προσπάθειες ακρωτηριασμού της δημοκρατίας.

«Φαίνεται ότι κάποιοι στον τόπο μας ενοχλούνται από τη διαδικασία των εκλογών, που αποτελεί το μέσο άσκησης του δικαιώματος των πολιτών να εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους στους πολιτειακούς θεσμούς», είπε ο κ. Στυλιανού.

Πρόσθεσε ότι μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια για αναβολή των βουλευτικών εκλογών, τώρα κάποιοι επιχειρούν την αναβολή των δημοτικών εκλογών, προβάλλοντας ως επιχείρημά τους τη μη ολοκλήρωση της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ιδέα όπως συμπίπτουν στο μέλλον με τις Ευρωεκλογές.

«Ως Συμμαχία Πολιτών δεν πρόκειται να αποδεχθούμε να περιοριστούν τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών γιατί η Κυβέρνηση παλινδρομεί και αναβάλλει το ζήτημα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», τόνισε.

Χαιρετίζει ο ΔΗΣΥ
Την ίδια ώρα με γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής χαιρετίζει τις δηλώσεις του Υπουργού των Εσωτερικών που έγιναν στο πλαίσιο της ενημέρωσης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Προστίθεται στην ανακοίνωση ότι ο ΔΗΣΥ στηρίζει ανεπιφύλακτα τις δηλώσεις του Υπουργού των Εσωτερικών για μετάθεση των επερχόμενων δημοτικών και κοινοτικών εκλογών, ώστε να καταστεί πιο εύκολα εφαρμόσιμη η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Νουρής αναφέρει, επίσης, ότι το κόμμα του στηρίζει και τις εισηγήσεις του Υπουργού για εξελικτική μείωση του αριθμού των Δήμων από 30 σε 22 σε βάθος τριετίας, και απόδοση αρμοδιοτήτων επαρχιακών πολεοδομικών Αρχών στα επαρχιακά συμπλέγματα.

Ο ΔΗΣΥ προσδοκά και ευελπιστεί ότι μέσα τη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα υπάρξουν οι απαραίτητες συγκλίσεις, ώστε η ολομέλεια της Βουλής να έχει έγκαιρα ενώπιόν της μια ολοκληρωμένη και συμφωνημένη εισήγηση, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ένωση Δήμων: Εισηγήσεις στα νομοσχέδια
Σε μιαν άλλη εξέλιξη, επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο με παρατηρήσεις επί των νομοσχεδίων, αλλά και επισημάνσεις ως προς την οικονομική πτυχή της μεταρρύθμισης και τη μεταβατική περίοδο, απέστειλε η Ένωση Δήμων.

Σύμφωνα με την επιστολή, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, η Ένωση Δήμων τονίζει αρχικά ότι πρέπει να εισαχθούν στα νομοσχέδια Περί Δήμων, Περί Κοινοτήτων και Περί Επαρχιακών Συμπλεγμάτων, σαφείς και συγκεκριμένες διατάξεις αναφορικά με την οικονομική πτυχή της μεταρρύθμισης.

Αυτές οι διατάξεις θα πρέπει να ρυθμίζουν τη συμφωνία σε ό,τι αφορά την υποχρεωτική συμπλεγματοποίηση και τις κοινές υπηρεσίες, την εκχώρηση συγκεκριμένων οικονομικών πόρων στις Τοπικές Αρχές, τη ρύθμιση των χρεών όλων των Τοπικών Αρχών, καθώς και τη δημιουργία ειδικού ταμείου πρόωρης εθελούσιας αφυπηρέτησης δημοτικών υπαλλήλων, για να αντιμετωπιστεί ο πλεονασμός.

Επίσης, σύμφωνα με την επιστολή, θα πρέπει να εισαχθεί στα νομοσχέδια ειδική μεταβατική διάταξη, στην οποία να καθορίζεται η περίπτωση συνένωσης Τοπικών Αρχών, μετά από αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της λειτουργίας των Τοπικών Συμπλεγμάτων, σε καθορισμένο χρονικό διάστημα που θα συμφωνηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα