Τσαβούσογλου: Οι υδρογονάνθρακες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση

Για να υπάρξει διαρκής διευθέτηση του κυπριακού, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και οι ανησυχίες των ελληνοκυπρίων στην πτυχή της ασφάλειας, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" υπέδειξε ότι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα πρέπει να συζητηθεί στο τέλος της διαδικασίας σε μια πενταμερή διάσκεψη.

Για το τέλος της διαδικασίας των συνομιλιών, τοποθετεί και τη συζήτηση στα θέματα του εδαφικού και του περιουσιακού. Οι χάρτες, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου,

θα πρέπει να συζητηθούν στο τέλος και τόνισε στη συνέχεια ότι η Τουρκία στηρίζει την λεγόμενη "Επιτροπή Περιουσιών" που λειτουργεί στα κατεχόμενα.

Υδρογονάνθρακες: Αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισήμανε επίσης πως η βάση για τη διευθέτηση του πολιτικού προβλήματος είναι το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη- Ερογλου της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισήμανε ότι μετά από μια πιθανή διευθέτηση, η έρευνα και η εκμετάλλευση των υδρογοναθράκων θα είναι αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ότι η χώρα του "θα βάλει το μερτικό της" στη χρηματοδότηση της λύσης, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να βοηθήσουν σημαντικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα.

ΠτΔ: Θέμα θέσεων και όχι αντιπαράθεσης

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως υπάρχουν πολλά που η Τουρκία θα πρέπει να κάνει, προκειμένου το ταχύτερο να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό. “Δεν είναι θέμα δημόσιας αντιπαράθεσης, αλλά θέσεων τις οποίες καλά γνωρίζουμε ότι η Τουρκία ακόμα τηρεί και οι οποίες ακόμα δεν ανταποκρίνονται στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων” . Αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα