Το άρχισε ο Μάγκλιτσα, το τελείωσε ο Ζοάο Πέδρο

Οι «κυανόλευκοι», μετά τη σπουδαία τους επιτυχία, μείωσαν στους 3β. από το ρετιρέ δίνοντας τεράστιο ενδιαφέρον

ΑΠΟΛΛΩΝ 2
43’ Μάγκλιτσα, 96’ Ζοάο Πέδρο
ΑΠΟΕΛ 0

Σπουδαία νίκη από κάθε άποψη πέτυχε ο Απόλλωνας, που κέρδισε στο ντέρμπι της αγωνιστικής τον ΑΠΟΕΛ 2-0, βάζοντας «φωτιά» στην κορυφή. Δίκαιο το αποτέλεσμα για την ομάδα του Σωφρόνη Αυγουστή, που με τον Κύπριο τεχνικό στον πάγκο του τρέχει ένα εντυπωσιακό στατιστικό, με δέκα νίκες και μία ισοπαλία! Γενικότερα ο Απόλλωνας έδειξε ότι

ήθελε περισσότερο τους τρεις βαθμούς και το πέτυχε δίνοντας τεράστιο ενδιαφέρον στην κορυφή, αφού πλέον βρίσκεται στο -3 από τους «γαλαζοκίτρινους».

Ο Απόλλωνας άρχισε πιο δυνατά, με τον Σωφρόνη Αυγουστή να θέλει να εκμεταλλευθεί την κούραση των αντιπάλων. Έτσι, έβαλε αρκετή πίεση από την αρχή ψηλά και κυκλοφορώντας γρήγορα την μπάλα. Σταδιακά η πίεση άρχισε να γίνεται εντονότερη, με τον Απόλλωνα να προσπαθεί να εκμεταλλευθεί κυρίως τις κάθετες μπαλιές του Ντα Σίλβα.

Από την άλλη οι «γαλαζοκίτρινοι», εμφανώς κουρασμένοι από την υπερπροσπάθεια της Πέμπτης, δεν μπορούσαν να κρατήσουν μπάλα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν το παιχνίδι τους. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι σε ολόκληρο το πρώτο 45λεπτο δεν κατάφεραν να περάσουν μια κάθετη πάσα στην εστία του Βάλε, ενώ στο ίδιο διάστημα δημιούργησαν μόλις μία προϋπόθεση. Παρ’ όλα αυτά η αμυντική γραμμή των «γαλαζοκιτρίνων» «καθάριζε» σχετικά εύκολα τις φάσεις των αντιπάλων, μη επιτρέποντάς τους να γίνουν επικίνδυνοι μπροστά στην περιοχή του Βάτερμαν.

Με την πάροδο του χρόνου το παιχνίδι έγινε δυνατό και νευρικό, με αποτέλεσμα ο ρυθμός του να χαλάσει, ενώ τα συνεχή σφυρίγματα από πλευράς Βασίλη Δημητρίου προκαλούσαν εκνευρισμό.

Η υπεροχή του Απόλλωνα έφερε καρπούς στο 43’ με τον Μάγκλιτσα, ο οποίος πέτυχε το όγδοο φετινό του γκολ. Ο Πέδρο έκανε τη σέντρα, ο Αστίθ έδιωξε την μπάλα, που έφτασε στον Κροάτη φορ, ο οποίος με εξαιρετική προσποίηση απέφυγε τον Μιλάνοφ και από το ύψος της περιοχής με πλασέ την έστειλε στα δίκτυα του Βάτερμαν.
Ένα λεπτό αργότερα, ο Μάγκλιτσα έγινε αναγκαστική αλλαγή, με τον Γκίε να περνά στη θέση του.

Με άλλο πρόσωπο
Με την έναρξη της επανάληψης ο ΑΠΟΕΛ μπήκε πιο αποφασισμένος, κράτησε μπάλα και προσπάθησε να μεταφέρει την πίεση στην εστία του Βάλε. Μάλιστα, στο 52’ θα μπορούσε να φέρει τον δείκτη του σκορ στα ίσα, εάν η μπάλα δεν σταματούσε στο οριζόντιο δοκάρι. Ο Βάντερ εκτέλεσε το φάουλ, ο Κάνιας έπιασε την κεφαλιά, όμως το δοκάρι στάθηκε σύμμαχος του Βάλε.

Γενικότερα, οι «γαλαζοκίτρινοι» είχαν περισσότερη ζωντάνια και περισσότερα τρεξίματα δείχνοντας περισσότερη διάθεση να επιτεθούν, αλλά με τον Απόλλωνα να αμύνεται σωστά και να προσπαθεί με αντεπιθέσεις να πετύχει δεύτερο γκολ. Σταδιακά ο Απόλλωνας ισορρόπησε και διαχειρίστηκε σωστά το προβάδισμά του. Οι «γαλαζοκίτρινοι» έχασαν μεγάλη ευκαιρία στο 85’, όταν μετά από φάση διαρκείας στα καρέ του Απόλλωνα, ο Κάνιας έπιασε την κεφαλιά με τους αμυντικούς να τη διώχνουν πριν περάσει τη γραμμή.

Στα τελευταία λεπτά, όπως ήταν φυσιολογικό, ο ΑΠΟΕΛ άσκησε πίεση στην εστία του Βάλε και στο 94΄ έχασε μεγάλη ευκαιρία, όταν μετά από εκτέλεση κόρνερ ο Μερκής έπιασε την κεφαλιά, με τον Βινίσιους να διώχνει με δεύτερη κεφαλιά προτού η μπάλα περάσει τη γραμμή.

Και εκεί που οι φιλοξενούμενοι ασκούσαν πίεση, ο Απόλλωνας (96’) έφυγε στην αντεπίθεση, με τον Ζοάο Πέδρο απέναντι στον Βάτερμαν να πλασάρει εύστοχα, να κάνει το 2-0 και να «κλειδώνει» τη σπουδαία επιτυχία της ομάδας του.

ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
11’ Σέντρα από τον Σακέτι στην περιοχή, ο Μάγκλιτσα πρόλαβε και ακούμπησε την μπάλα προ του Μιλάνοφ, η οποία πέρασε έξω.
15΄ Κατέβασμα του Μάγκλιτσα στην περιοχή, έκανε το γυριστό σουτ, αλλά η μπάλα χτύπησε στο σώμα του Αστίθ, ο οποίος ήταν σωστά τοποθετημένος.
39΄ Γύρισμα του Αλωνεύτη, έδιωξε η άμυνα του Απόλλωνα και στην εξέλιξη της φάσης ο Κάνιας έστειλε την μπάλα ψηλά έξω.
43’ ΓΚΟΛ 1-0: Ο Πέδρο έκανε τη σέντρα, ο Αστίθ έδιωξε την μπάλα, έφτασε στον Μάγκλιτσα, ο οποίος έκανε εξαιρετική προσποίηση στον Μιλάνοφ και από το ύψος της περιοχής με πλασέ την έστειλε στα δίκτυα.
52’ Δοκάρι για τον ΑΠΟΕΛ, από την κεφαλιά του Κάνιας μετά από εκτέλεση φάουλ του Βάντερ.
70’ Μετά από σέντρα, ο Γκίε έπιασε την κεφαλιά από πλεονεκτική θέση, με την μπάλα να φεύγει πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.
76' Καλή ευκαιρία για τον Απόλλωνα, με δυνατό πλασέ από τον Σακέτι, ο Βάτερμαν αποκρούει.
80΄ Ο κ. Δημητρίου θα μπορούσε να δείξει κόκκινη αντί κίτρινη στον Γιώργο Βασιλείου σε εκτός φάσης χτύπημα στον Γιαννιώτα.
83' Φαλτσαριστό σουτ από τον Παπουλή, αποκρούει ο Βάτερμαν.
85’ Φάση διαρκείας στην περιοχή του Απόλλωνα, στη γραμμή διώχνουν οι «κυανόλευκοι» την μπάλα μετά την κεφαλιά του Κάνιας.
90’ Κλασική ευκαιρία για τον Απόλλωνα με τον Παπουλή. Ο Ελλαδίτης μεσοεπιθετικός σε τετ-α-τετ με τον Βάτερμαν δεν μπόρεσε να τον νικήσει.
94' Ο Μερκής μετά από εκτέλεση κόρνερ έπιασε την κεφαλιά, όμως ο Βινίσιους με δεύτερη κεφαλιά έδιωξε προτού η μπάλα περάσει τη γραμμή.
96’ ΓΚΟΛ 2-0: Ο Ζοάο Πέδρο μόνος απέναντι στον Βάτερμαν, με εύστοχο πλασέ διαμορφώνει το τελικό αποτέλεσμα.

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: Βάλε, Κυριάκου, Βινίσιους, Σέρτζιο, Βασιλείου, Σακέτι, Μπεντόγια (62΄ Σεμέδο), Ντα Σίλβα, Πέδρο, Σαρδινέρο (78΄ Παπουλής), Μάγκλιτσα (45+2΄ Γκιέ).

ΑΠΟΕΛ: Βάτερμαν, Αστίθ (46΄ Γιαμπερέ), Μερκής, Μιλάνοφ, Ιωάννου, Κάνιας, Μοράις, Αλωνεύτης (68΄ Γιαννιώτας), Βάντερ (78΄ Εφραίμ), Ντε Καμάργκο, Σωτηρίου.

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Μάγκλιτσα, Σαρδινέρο (4η), Σακέτι (6η), Βασιλείου, Παπουλής/ Κάνιας, Γιαννιώτας (4η)
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Βασίλης Δημητρίου.
ΒΟΗΘΟΙ: Σωτήρης Βίκτωρος, Πέτρος Πέτρου, Δημήτρης Μασιάς (4ος).
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ: Μιχάλης Παπαβαρνάβας.

Χάνουν το επόμενο ντέρμπι
Οι Σακέτι και Σαρδινέρο ήταν στο όριο, δέχθηκαν κάρτες στο ντέρμπι με τον ΑΠΟΕΛ και έτσι χάνουν και οι δύο το τελευταίο ντέρμπι της κανονικής διάρκειας με Ανόρθωση στο "Αντώνης Παπαδόπουλος".

Το πλάνο των προπονητών
Ο Σωφρόνης Αυγουστή παρέταξε την ομάδα του με τον Βάλε κάτω από τα δοκάρια, τους Χάμπο Κυριάκου και Βινίσιους στο κέντρο της άμυνας και τους Σέρτζιο, Βασιλείου στα άκρα. Στο κέντρο οι Σακέτι, Μπεντόγια, λίγο πιο μπροστά ο Ντα Σίλβα, στα «φτερά» οι Πέδρο και Σαρδινέρο και στην κορυφή ο Μάγκλιτσα.

Από την άλλη, ο Τόμας Κρίστιανσεν παρέταξε την ομάδα του με τον Βάτερμαν κάτω από τα δοκάρια, στο κέντρο της άμυνας τους Αστίθ και Μερκή και στα άκρα οι Ιωάννου και Μιλάνοφ. Στο κέντρο, Μοράις και Κάνιας, στα «φτερά» Αλωνεύτης και Βάντερ και δίδυμο στην κορυφή οι Ντε Καμάργκο, Σωτηρίου.

Πετεβίνος: «Δολοφονική απόπειρα με πιστόλι»
Έντονος ο χθεσινός απόηχος του ντέρμπι, με τον Νεκτάριο Πετεβίνο να μιλά για δολοφονική απόπειρα με πιστόλι προς την κερκίδα των φίλων του ΑΠΟΕΛ, και τον Φανούριο Κωνσταντίνου να λέει ότι ο ΑΠΟΕΛ δεν πρέπει να ξεχνά και το παρελθόν του.

Σε σοβαρές καταγγελίες προέβη ο Νεκτάριος Πετεβίνος, μιλώντας μετά το τέλος του αγώνα. Ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας του ΑΠΟΕΛ στάθηκε σε τρία σημεία: Στη διαιτησία, στα ball boys και στη δολοφονική απόπειρα με πιστόλι προς την κερκίδα των φίλων του ΑΠΟΕΛ.

«Συγχαρητήρια στον Απόλλωνα για τη νίκη. Θα δώσει διαφορετική νότα στο πρωτάθλημα σε ό,τι αφορά τις αποστάσεις. Πέρα από το πρώτο 20λεπτο που ήταν καλύτερος ο Απόλλωνας, μετά ισορροπήσαμε. Στο β' ημίχρονο ο ΑΠΟΕΛ κυριάρχησε, σπαταλήσαμε πολλές ευκαιρίες κυρίως στα τελευταία δέκα λεπτά.

Ήρθε και το δεύτερο γκολ του Απόλλωνα. Στέκομαι σε 3 σημεία, στη διαιτησία του κ. Δημητρίου που ανέχτηκε το σκληρό παιχνίδι. Υπήρχαν περιπτώσεις που η κάρτα έπρεπε να είχε άλλο χρώμα. Έδειξε 5 λεπτά καθυστερήσεις, δινόταν η εντύπωση ότι στο β' ημίχρονο τα ball boys δεν μπορούσαν να κουνηθούν. Ήταν γενικά νωχελικά.

Σήμερα έγινε μία δολοφονική απόπειρα στην έναρξη του αγώνα. Με πιστόλι έριξαν στην κερκίδα του ΑΠΟΕΛ, δύο άτομα είναι στο νοσοκομείο, απαράδεχτα πράγματα. Ευθύνη συνολική και του ελέγχου και της Αστυνομίας. Οι αρμόδιοι θα πρέπει να το δουν σοβαρά. Στρέφουμε τώρα την προσοχή μας άμεσα στο επόμενο παιχνίδι. Δεν θα βρω εγώ τις λύσεις γι' αυτό το θέμα, σίγουρα στο ΓΣΠ δεν συμβαίνει αυτό».

Κωνσταντίνου: «Θα το ψάξει η Αστυνομία»
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Απόλλωνα, Φανούριος Κωνσταντίνου, απάντησε στις καταγγελίες του ΑΠΟΕΛ όσον αφορά τον τραυματισμό οπαδών με πιστόλι.

«Δεν υπέπεσε κάτι στην αντίληψή μας. Είναι εκτός γηπέδου που έγινε. Από την κερκίδα του Απόλλωνα δεν έφευγε κανένα πιστόλι. Σίγουρα είναι καταδικαστέο, όμως επειδή άκουσα χαρακτηρισμούς για δολοφονικά, να μην ξεχνά και το παρελθόν του ο ΑΠΟΕΛ, γιατί δεν είναι οι οπαδοί μας που έβγαλαν μάτια οπαδών και κοριτσιών στα γήπεδα με τη Νέα Σαλαμίνα. Άρα το να προσπαθούμε να δυναμιτίζουμε το κλίμα, όπως έκανε ο συνάδελφος, το θεωρώ απαράδεκτο. Καταδικαστέα πράξη. Ευτυχώς που δεν τραυματίστηκαν. Από τη στιγμή που ήταν εκτός γηπέδου, θα το ψάξει η Αστυνομία.

»Στο αγωνιστικό μέρος, κάναμε το αυτονόητο. Είμαστε ο Απόλλωνας και πρέπει να κερδίζουμε. Δεν έχουμε πετύχει κάτι και δεν πανηγυρίζουμε. Παίξαμε το παιχνίδι μας. Ο ΑΠΟΕΛ δικαιούται να αισθάνεται όπως αισθάνεται. Να καθαρίσει το μυαλό όλων και να δούμε το παιχνίδι με την Ανόρθωση».

«Δύσκολη έδρα το Τσίρειο»
Δύσκολη έδρα το Τσίρειο παραδέχθηκε ο τεχνικός του ΑΠΟΕΛ, Τόμας Κρίστιανσεν, μιλώντας και για τη διαφορά του πρώτου ημιχρόνου με το δεύτερο.

«Είναι δύσκολο να έρθεις Λεμεσό σε αυτό το στάδιο και να προσπαθείς για τους τρεις βαθμούς. Ειδικά όπως εμφανιστήκαμε στο πρώτο ημίχρονο, δεν είχαμε την ίδια ένταση με τον Απόλλωνα, δεν είχαμε την κατοχή της μπάλας. Αργούσαμε να βγούμε πρώτοι στις φάσεις. Ήταν δίκαιο το αποτέλεσμα του πρώτου ημιχρόνου.

Στο β' ημίχρονο το παιχνίδι ήταν διαφορετικό, είχαμε τις ευκαιρίες μας, παίξαμε καλύτερα, όμως στο τέλος επιστρέφουμε χωρίς βαθμούς. Ευχαριστούμε τον κόσμο που ήρθε και μας υποστήριξε. Περιμένουμε από τον κόσμο και την ομάδα να πάρουμε τους τρεις βαθμούς απέναντι στην Ομόνοια».

«Ξανά στο κόλπο του τίτλου»
Ο τεχνικός του Απόλλωνα, Σωφρόνης Αυγουστή, έδωσε συγχαρητήρια στους ποδοσφαιριστές του για τη νίκη που πέτυχαν στο παιχνίδι του πρωταθλήματος.

«Θέλω να δώσω τα συγχαρητήρια για την πρόκριση του ΑΠΟΕΛ στο Γιουρόπα Λιγκ. Ήταν ένα παιχνίδι που το θέλαμε πάρα πολύ. Στο πρώτο ημίχρονο ήμασταν καλοί, σίγουρα αναμέναμε αυτήν την πίεση στο δεύτερο. Γι' ακόμα ένα παιχνίδι οι παίκτες μου στάθηκαν πολύ καλά στον αγωνιστικό χώρο. Κατάφεραν και ξαναμπήκαν στο παιχνίδι του πρωταθλήματος. Θα προσπαθήσουμε να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο και να παίζουμε για τη νίκη. Κατάφεραν και έφεραν πίσω τον κόσμο στα γήπεδα και θέλουμε να τους κρατήσουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα