Κόψαμε και τη «μούττη» της Σαρακοστής

Αυξημένη κίνηση στους δρόμους προς τα παράλια αλλά και τα βουνά κατά την έξοδο για την Καθαρά Δευτέρα
Άνθρωποι κάθε ηλικίας εξέδραμαν χθες σε παραλιακές περιοχές, στα βουνά αλλά και σε πάρκα στις πόλεις, με εδέσματα για την πρώτη μέρα των νηστειών

Αυξημένη ήταν η τροχαία κίνηση την Καθαρά Δευτέρα, τόσο στο δευτερεύον

οδικό δίκτυο, όσο και στους αυτοκινητόδρομους, καθώς αρκετός κόσμος επέλεξε την εξοχή για να περάσει τη χθεσινή πρώτη ημέρα των νηστειών. Το αδιαχώρητο παρατηρήθηκε σε πολλές παραλιακές περιοχές του νησιού, στα βουνά αλλά και σε πάρκα στις πόλεις, όπου άνθρωποι κάθε ηλικίας έσπευσαν για να γιορτάσουν παραδοσιακά την Καθαρά Δευτέρα και να κόψουν τη «μούττη» της Σαρακοστής. Σύμμαχος αποδείχθηκε βέβαια και ο ηλιόλουστος καιρός, εξ ου και οι οικογενειακές παρέες βγήκαν για εκδρομές και πικ-νικ από νωρίς το πρωί.

Την τιμητική της φέτος είχε η επαρχία Πάφου, στην οποία πλήθος εκδρομέων, ντόπιων και μη, εξέδραμαν για να γιορτάσουν τη χθεσινή ημέρα. Με καταγωγή από τη Λετύμπου ο Δημήτρης Αθανασιάδης, με τη σύζυγό του, ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως επισκέπτονται την Πάφο εδώ και πολλά χρόνια τέτοια μέρα, τόσο για την ομορφιά της φύσης όσο και για τη γαλήνη που προσφέρει.

«Ήρθαμε», ανέφερε, «για να κόψουμε τη μούττη της Σαρακοστής με νηστήσιμα στο τραπέζι, όπως ελιές, χαλβά, κουνουπίδι και διάφορα άλλα».

Η Ολυμπία Αθανασιάδη είπε πως οι προετοιμασίες της άρχισαν από νωρίς το πρωί, ενώ ερωτηθείσα για το κόστος του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας, είπε πως δεν το βρήκε καθόλου ακριβό, σημειώνοντας πως οι τιμές κυμάνθηκαν στα περσινά επίπεδα.

Χειμερινοί κολυμβητές
Στα αγαπημένα Δημοτικά Μπάνια της Κάτω Πάφου γιόρτασαν και φέτος την Καθαρά Δευτέρα οι Χειμερινοί Κολυμβητές του Σωματείου «Βρυσούθκια Κέλπετρη», της Πάφου. Ο πρόεδρος του Σωματείου, Ματθαίος Ιεροκηπιώτης, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, ευχαρίστησε τα μέλη του Σωματείου και μη, που για άλλη μια φορά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους και έδωσαν μαζικά το παρών τους σε ακόμη μια εκδήλωση του Σωματείου, δίπλα στη θάλασσα.

Μετά το πρωινό μας κολύμπι, είπε ο κ. Ιεροκηπιώτης, τηρήσαμε το καθιερωμένο έθιμο και κόψαμε τη «μούττη της Σαρακοστής», προσφέροντας από το Σωματείο μας σε όλον τον κόσμο πλούσια παραδοσιακά εδέσματα της ημέρας, ζιβανία και κρασιά, σε μια εκδήλωση γεμάτη μουσική από τον Γιώργο Χαραλάμπους. Καταλήγοντας, ο κ. Ιεροκηπιώτης δεσμεύτηκε ότι το Σωματείο θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο την κοινωνική του προσφορά, τόσο στα μέλη όσο και στην παφίτικη κοινωνία με δράσεις και εκδηλώσεις .

Όπως προαναφέραμε, η Αστυνομία ήταν σε εγρήγορση στη διάρκεια όλης της χθεσινής ημέρας, για να διευκολύνει τους οδηγούς και για να αποτρέψει τη δημιουργία κυκλοφοριακου συνωστισμού. Για να βοηθήσει το κοινό, η Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία προέτρεπε τους οδηγούς να είναι προσεκτικοί και υπομονετικοί στις διακινήσεις τους και να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα. Υπενθυμιζόταν, παράλληλα, γι' ακόμα μια φορά ότι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης κρύβει πολλούς κινδύνους.

Μεταξύ άλλων, η Αστυνομία συμβούλευε τους κατόχους οχημάτων να φροντίσουν για την ασφάλεια της περιουσίας τους όταν θα φτάσουν στην εξοχή, να αποφεύγουν να σταθμεύουν το όχημά τους σε επικίνδυνα σημεία και να σιγουρευτούν ότι όλες οι πόρτες είναι κλειδωμένες, προτού απομακρυνθούν. Επίσης, η Αστυνομία προέτρεπε το κοινό κατά την παραμονή στην εξοχή και τη διασκέδαση, να σεβαστεί το φυσικό περιβάλλον και να φροντίσει φεύγοντας να μην αφήσει πίσω σκουπίδια.

Keywords
Τυχαία Θέματα