Θέλουν λύση; Εδώ είναι η πρότασή μου

Τα τρία βήματα, που είναι απαραίτητα να γίνουν ώστε να φτάσουμε σε λύση, παρουσίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Η υιοθέτησή της θα δημιουργήσει τις βάσιμες προοπτικές για να μπορούμε να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατόν, υποστήριξε ο Νίκος Αναστασιάδης

Την πρότασή του, προκειμένου όχι απλά να υπάρξει πρόοδος αλλά ακόμη και συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος παρουσίασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης,

καλώντας την Τουρκία και την τ/κ πλευρά να επανεξετάσουν με νηφαλιότητα την πρόταση αυτή, αν όντως επιθυμούν τη λύση του Κυπριακού, όπως είπε. Ξεκαθάρισε ότι το σημαντικό κεφάλαιο, που αποτελεί και την κύρια πηγή της επικρατούσας απαράδεκτης κατάστασης, είναι η συνέχιση της παρουσίας των κατοχικών στρατευμάτων όπως και η Συνθήκη Εγγυήσεων.

Τα τρία βήματα της πρότασης Αναστασιάδη
· Πρώτον: Να συνέλθει η Διάσκεψη για την Κύπρο προς ολοκλήρωση και κατάληξη της συζήτησης στο Κεφάλαιο της Ασφάλειας και Εγγυήσεων.
· Δεύτερον: Εάν και εφόσον υπάρξει κατάληξη, να προχωρήσουμε αμέσως στη συζήτηση και επίλυση του Εδαφικού
· Τρίτον: Εν συνεχεία παραμονή στη Γενεύη για όσο χρειαστεί, προκειμένου να πετύχουμε όχι μόνο ουσιαστική πρόοδο, άλλα ακόμη και συνολική επίλυση του Κυπριακού

Πώς φτάσαμε στην πρόταση
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε σε μία χρονική παρουσίαση γεγονότων ειδικά μετά τη Διάσκεψη στη Γενεύη, που όπως και ο ίδιος παραδέχθηκε δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα. Όπως είπε, «μετά τη σύσκεψη των τεχνοκρατών στις 18 Ιανουαρίου 2017, οι δύο ηγέτες, συνεπείς στα συμφωνηθέντα της Γενεύης, αποφάσισαν την 1η Φεβρουαρίου 2017 να ζητήσουν από τα Ηνωμένα Έθνη να προετοιμάσουν, σε συνεννόηση με τις εγγυήτριες δυνάμεις, τη συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο, στις αρχές Μαρτίου».

Ο κ. Αναστασιάδης εισηγήθηκε την καταγραφή επί ενός τριπτύχου:
(α) των συγκλίσεων και συναντιλήψεων που είχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή επιτευχθεί,
(β) των εκκρεμοτήτων που η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι μικρή, όπως επίσης
(γ) των θεμάτων εκείνων που όπως προέκυπτε από τη μέχρι τότε συζήτηση, υπήρχαν ουσιώδεις διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποκάλυψε ότι πρότεινε στον κατοχικό ηγέτη όπως πραγματοποιήσουν κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη, με απόλυτο σεβασμό στην αρχή ότι τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο, αν δεν συμφωνηθούν όλα. Ωστόσο, όπως είπε, η αντίδραση της τουρκοκυπριακής πλευράς ήταν αρνητική και στα δύο αιτήματα.

Με την επανάληψη των συνομιλιών στις 11 Απρίλιου, ύστερα από την αναίτια, όπως τη χαρακτήρισε, διακοπή του διαλόγου για δύο μήνες, συμφωνήθηκε ένας νέος κύκλος συναντήσεων, με ημερομηνία εκτίμησης των αποτελεσμάτων τη 17η Μαΐου.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «κατά την τελευταία συνάντηση της 17ης Μαΐου 2017, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, επικαλούμενος την έλλειψη προόδου, υπέβαλε την πρόταση όπως πραγματοποιηθεί μια νέα διάσκεψη στη Γενεύη, κατά την οποία οι δύο πλευρές θα παρουσίαζαν τις κύριες επιδιώξεις τους, προκειμένου να σημειωθεί μέσα από διαδικασία πάρε-δώσε πρόοδος.

Ταυτόχρονα αξίωσε όπως ανασταλούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι απέρριψε την αξίωση για αναστολή των ενεργειακών μας σχεδιασμών

Ο κ. Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι εάν η πρότασή του γίνει αποδεκτή, θα μεταβούμε στη Γενεύη, ακόμα και αν συμπίπτει με την έναρξη γεώτρησης από την ΕΝΙ ΤΟΤΑL. Τα θέματα ενάσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι υπό διαπραγμάτευση, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι ο φυσικός πλούτος ανήκει σε όλον τον λαό, Ε/κ και Τ/κ.

Ο Τσαβούσογλου αυτοαναιρείται
Για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Τουρκία «τα όσα με θετική ρητορική προέβαλε τα τελευταία δύο χρόνια δεν φαίνονται να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» και επεσήμανε άρθρο του Τούρκου ΥΠΕΞ στις 17 Μαρτίου του 2017 στην «Ουάσιγκτον Ποστ», όπου προέβαλλε προαπαιτούμενα για να συζητηθούν τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων: την αποδοχή των 4 ελευθερίων για τους Τούρκους πολίτες και την κατάληξη στο θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τ/κ.

Ανέφερε ότι «εκείνος που ήγειρε τα θέματα ασφάλειας δεν είναι άλλος από τον σημερινό Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ηγέτη της ε/κ πλευράς. Ουδέποτε στο παρελθόν ηγέρθη στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων θέμα τερματισμού των εγγυήσεων, εκτός από την πάγια θέση αποχώρησης του τουρκικού στρατού όλων των κυβερνήσεων».

Το θέμα τερματισμού των εγγυήσεων για πρώτη φορά τέθηκε, είπε, και για πρώτη φορά η Τουρκία «εσύρθη ή επαρουσιάσθη ή παρευρέθη σε Διάσκεψη για να συζητήσει το θέμα». Στο ανακοινωθέν της 12ης Ιανουαρίου 2017, συνέχισε, αναγνωρίζεται ότι η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν θα πρέπει να είναι εις βάρος της ασφάλειας της άλλης. «Βεβαίως, με όσα δηλώνει σήμερα ο κ. Τσαβούσογλου αυτοαναιρείται».

Δεν πάω Γενεύη χωρίς προετοιμασία
Όσον αφορά το θέμα του αδιεξόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάστηκε αδιέξοδο στο Κυπριακό. «Θα γίνουν οι δέουσες παραστάσεις προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να υπάρξει μια νέα πρωτοβουλία, μια νέα κινητικότητα πάνω σε βάσεις που θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να έχουμε αποτέλεσμα. Δεν είναι δυνατόν, απλά για να μην έχω αδιέξοδο, να αποδεχθώ οτιδήποτε το οποίο στο τέλος δεν θα οδηγήσει πουθενά, θα είναι απλά και πάλι ή ενδεχόμενα η εμμονή να πάμε τον Ιούνιο σε μια Διάσκεψη χωρίς να είμαστε προετοιμασμένοι».

Χωρίς να υπάρξει συνεννόηση με τις εγγυήτριες δυνάμεις, να καταλήξουμε σε αδιέξοδο στο πάρε - δώσε, όπως κάποιοι εισηγούνται, για να αποδοθούν οι ευθύνες στον Αναστασιάδη ότι, λόγω εκλογών, ήταν αδιάλλακτος, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, λέγοντας ότι έτσι αποφεύγονται και οι ευθύνες της Τουρκίας σε περίπτωση που προβεί σε τέτοιες ενέργειες, που να υποχρεώσει την ε/κ πλευρά να απόσχει από τον διάλογο και να απαλλαγεί από του να φέρει τις ευθύνες παραβίασης του διεθνούς δικαίου, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσει με τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς.

Δεν θέλω να απομονωθώ διαπραγματευτικά
Από την ώρα που αποφεύγουμε συζήτηση ουσιαστικών θεμάτων όπως είναι οι εγγυήσεις και η ασφάλεια, την ίδια ώρα δίδουμε την ευκαιρία να συνεχισθεί ένας διάλογος, ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος. «Δεν δέχομαι να συζητήσω ή να απομονώσω τα θέματα των 4 κεφαλαίων και εν συνεχεία τάχα να συζητήσω το θέμα της ασφάλειας, γιατί θα αναμένω από τη διεθνή κοινότητα ότι θα ασκήσει πίεση πάνω στην Τουρκία.

Μέχρι σήμερα δεν έχω αντιληφθεί μέσα από τις πιέσεις να υπάρχει συνέπεια λόγων και έργων». Πολύ περισσότερο, συνέχισε, εάν στο τέλος απομονωθούμε διαπραγματευτικά μέσα από υποχωρήσεις βασικών θεμάτων, ώστε να μην υπάρχει λόγος πλέον η Τουρκία να συζητεί οτιδήποτε αφορά τις εγγυήσεις ή την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι ουδέποτε υπήρξε θέση της ε/κ πλευράς να κλείσουν πρώτα τα θέματα της εσωτερικής πλευράς και εν συνεχεία να πάμε σε διεθνή διάσκεψη, και πρόσθεσε ότι ήταν ο Τ/κ ηγέτης που αρνείτο τη διασταυρούμενη διαπραγμάτευση επί των 4 κεφαλαίων να συζητήσει το εδαφικό, «γιατί θα υπήρχαν διαρροές, όπως ισχυρίζονταν, και θα προκαλείτο ταραχή μέσα στην τ/κ κοινότητα, ενώ την ίδια ώρα προέβαλε τον ισχυρισμό, που ήταν ορθός, ότι οι εγγυήσεις δεν ήταν θέμα που αφορούσε τις δύο κοινότητες αλλά και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις».

«Κωμικοτραγική κατάσταση»
Έντονη, πάντως, ήταν η αντίδραση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ στο τηλεοπτικό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Άντρος Κυπριανού, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, αποκαλεί την κατάσταση «κωμικοτραγική», καθώς όπως αναφέρει «ο Πρόεδρος ζήτησε να μετριάσουμε την κριτική, ώστε να δράσει ο ΟΗΕ και τελικά κριτικάρει μόνο ο ίδιος». Κατηγορεί τον Νίκο Αναστασιάδη ότι «ασπάζεται σήμερα αυτά που μέχρι χθες κατηγορούσε», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι ο Πρόεδρος «άλλα λέει, άλλα κάνει και άλλα εννοεί».

Θέλησε μάλιστα να απαντήσει σε αναφορά του Προέδρου, ότι είναι η πρώτη φορά που τίθεται θέμα στο τραπέζι των συνομιλιών για κατάργηση τουρκικών εγγυήσεων μετά τη λύση. Ο κ. Κυπριανού αναφέρει ότι «μια ιστορική -πλέον- επισήμανση: πρώτος ο Δ. Χριστόφιας απαίτησε κατάργηση συστήματος εγγυήσεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα