Δεν έχουν επαρκή πρόσβαση

Επ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Τα άτομα με οπτικοακουστικές αναπηρίες στερούνται ενημέρωσης και ψυχαγωγίας
Ολοκληρώθηκε χθες η κατ' άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου για την εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής καταπολέμησης της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για ψήφισή του από την Ολομέλεια ώς το τέλος Ιουνίου

Τα άτομα που πάσχουν από οπτικοακουστικές αναπηρίες συνεχίζουν να μην έχουν την ίδια πρόσβαση όπως οι υπόλοιποι πολίτες στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία, σύμφωνα με τα λεχθέντα σε συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.

Παράλληλα,

όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Στέλλα Κυριακίδου σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία, ολοκληρώθηκε χθες η κατ' άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου για την εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής καταπολέμησης της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για ψήφισή του από την Ολομέλεια ώς το τέλος Ιουνίου.

Έγιναν λίγα βήματα
Αναφορικά με την προσβασιμότητα σε οπτικοακουστικές υπηρεσίες από άτομα με οπτική ή ακουστική αναπηρία, η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι «είναι η τρίτη φορά που συζητείται αυτό το θέμα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». «Ενημερωθήκαμε για την οδηγία που υπάρχει για το δικαίωμα αυτών των ατόμων να έχουν σωστή πληροφόρηση και ενημέρωση», είπε.

Πρόσθεσε ότι «μας ενημέρωσε η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης για κάποια βήματα που έχει πάρει και κάποια αλλαγή που έχει προτείνει στη νομοθεσία, η οποία εκκρεμεί στην Επιτροπή Εσωτερικών από τις 18 Φεβρουαρίου 2016».

Το ΡΙΚ, συνέχισε η κ. Κυριακίδου, «έχει πάρει συγκεκριμένα βήματα για υποτιτλισμό του δελτίου ειδήσεων στις 18.00 το απόγευμα, και μόνο μίας ψυχαγωγικής εκπομπής», σημειώνοντας ότι «σίγουρα δεν είναι αρκετό και αν δεν προχωρήσουμε, ώστε να γίνουν αυτά που πρέπει για να έχουν τα άτομα με οπτικοακουστικές αναπηρίες πρόσβαση σε σωστή πληροφόρηση, ενημέρωση αλλά και ψυχαγωγία, τους αποκλείουμε από ένα σημαντικό κομμάτι της πληροφόρησης και ενημέρωσης που έχει και ο υπόλοιπος κόσμος».

Είπε επίσης ότι «οι μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί, παρ' όλο που έχουν προσκληθεί, δεν ανταποκρίθηκαν και δεν ήρθαν στην συνεδρίαση». Το θέμα, πρόσθεσε, θα ξανασυζητηθεί τον επόμενο μήνα.

Δεν παρεμβαίνει η πολιτεία
Από την πλευρά της, η Βουλευτής ΑΚΕΛ Σκεύη Κούτρα Κουκουμά ανέφερε στις δηλώσεις της ότι από τη συνεδρία «φάνηκε για ακόμη μια φορά ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τέτοια θέματα».

«Παρά το ότι η Κύπρος έχει υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η επίκληση της οικονομικής κρίσης δυστυχώς στην ουσία δεν επιτρέπει την εφαρμογή της ίδιας της σύμβασης, αλλά και δεν επιτρέπει στα άτομα να απολαύουν αυτών των δικαιωμάτων», σημείωσε.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, «το θέμα έχει αφεθεί στην καλή προαίρεση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, χωρίς η ίδια η Πολιτεία να παρεμβαίνει για να επιλύσει τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζονται».

Σύμφωνα με την κ. Κουκουμά, «τίθεται συνεχώς τόσο από μεριάς των ιδιωτικών σταθμών όσο και από μέρους της Κυβέρνησης το ζήτημα του οικονομικού κόστους. Εμείς θεωρούμε ότι στις σημερινές συνθήκες που δηλώνεται από όλους ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί και έχουν ξεπεραστεί οι οικονομικές δυσκολίες, ήρθε η ώρα να αντιμετωπιστεί και αυτό το θέμα και να μπορούν τα άτομα με οπτικοακουστική αναπηρία να συμμετέχουν και να παρακολουθούν ό,τι συμβαίνει στην κοινωνία μας, μέσω των ειδησεογραφικών προγραμμάτων αλλά και άλλων εκπομπών».

Να μη μείνει στα συρτάρια
Εξάλλου, στις δηλώσεις της η κ. Κυριακίδου ανέφερε επίσης ότι «με τεράστια ικανοποίηση και στην παρουσία της Υπουργού Εργασίας και της Επιτρόπου του Παιδιού ολοκληρώθηκε η κατ' άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και της εκμετάλλευσης παιδιών».

Σε ερώτηση, πότε οδηγείται στην Ολομέλεια, απάντησε ότι «θα γίνουν κάποιες μικρές αλλαγές που συμφωνήθηκαν, η τοποθέτηση κομμάτων μέσα στον Ιούνιο, για να πάει στην Ολομέλεια πριν από το τέλος Ιουνίου».

Εξήγησε ότι με τη νομοθεσία που θα ψηφιστεί, «δημιουργείται το σώμα το οποίο θα έχει την ευθύνη για την εφαρμογή και την παρακολούθηση της εθνικής στρατηγικής. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για να μη μένει και η εθνική στρατηγική στα συρτάρια», ανέφερε.

Πάνε στην Κοφίνου
Στο μεταξύ, επίσκεψη στο κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας αιτητών ασύλου στην Κοφίνου θα πραγματοποιήσει στις 19 Ιουνίου η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, αφού, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε χθες για την κατάσταση που επικρατεί εκεί, εξακολουθούν να υφίστανται προβλήματα που είχε εντοπίσει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά σε έκθεσή της, τον Ιανουάριο.

Σε δηλώσεις της για το θέμα και απαντώντας σε ερώτηση για το τι έχουν κάνει οι αρμόδιοι για επίλυση των προβλημάτων, η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι «όσον αφορά στην εκπαίδευση, μας ενημέρωσαν ότι έχουν συμπεριλάβει αρκετές από τις εισηγήσεις που περιλήφθηκαν στην έκθεσή της Επιτρόπου τον Ιανουάριο στα προγράμματα εκπαίδευσης και στην ενίσχυση των σχολείων όπου φοιτούν τα παιδιά, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζονται».

Όσον αφορά στα θέματα που αφορούν τον χώρο φιλοξενίας, πρόσθεσε, «μας έχει αναφέρει η Επίτροπος αρκετά προβλήματα που έχει διαπιστώσει στην έκθεσή της και ότι είναι ένας χώρος που έγινε για προσωρινή διαμονή, αλλά δυστυχώς μένουν οικογένειες συχνά μακροχρόνια». Αυτή τη στιγμή, είπε, «φιλοξενούνται εκεί 292 άτομα, από το οποία 68 είναι κάτω των 18 ετών».

«Επειδή η Επίτροπος μας ανέφερε ότι σε επίσκεψή της πρόσφατα, πριν από μία εβδομάδα, διαπίστωσε ότι αρκετά από τα προβλήματα που αφορούν τον χώρο φιλοξενίας, την έλλειψη προγραμμάτων απασχόλησης, θέματα που αφορούν την ασφάλεια του χώρου, θέματα που αφορούν την απασχόληση και τους χώρους απασχόλησης των παιδιών δεν είχαν επιλυθεί, η Επιτροπή θεωρεί αναγκαίο να πραγματοποιήσει επίσκεψη στον χώρο για να δούμε όλα αυτά τα θέματα», ανέφερε. Η επίσκεψη, πρόσθεσε, ορίστηκε για τις 19 Ιουνίου.

Τραγικές συνθήκες
«Καταπέλτης» ήταν η έκθεση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, σύμφωνα με την Βουλευτή ΑΚΕΛ Σκεύη Κούτρα Κουκουμά. Η οποία ανέφερε ότι παρόμοιες διαπιστώσεις είχε κάνει και αντιπροσωπία του ΑΚΕΛ που επισκέφθηκε τον χώρο. «Τα λύματα ξεχειλίζουν και οδηγούνται εκεί που είναι ο χώρος για να παίζουν τα παιδιά», είπε η ίδια, προσθέτοντας ότι «οι συνθήκες των ασυνόδευτων ανηλίκων είναι πραγματικά τραγικές», καθώς και ότι έχει τερματιστεί η δυνατότητα να υπάρχει νοσηλευτής που να μπορεί να παρέχει κάποια φροντίδα στα 300 άτομα που διαμένουν στον χώρο.

Σύμφωνα με τη Βουλευτή του ΑΚΕΛ, «υπάρχουν ένα σωρό δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν».
Συνέχισε λέγοντας ότι δεν μπορεί ούτε το δημοτικό σχολείο Κοφίνου χωρίς τις απαραίτητες ρυθμίσεις και στήριξη, αλλά και επιμέρους κατάρτιση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα παιδιά που βρίσκονται στο σχολείο και να τύχουν κατάλληλου χειρισμού περιπτώσεις διαφορετικής κουλτούρας, διαφορετικής προσέγγισης, μειωμένης ικανότητας να κατανοήσουν την ελληνική γλώσσα, αλλά και ένα σωρό άλλες δυσκολίες. Και κυρίως, σημείωσε, «παιδιά που έχουν έρθει από εμπόλεμες περιοχές και που χρειάζονται ψυχολογική ενδυνάμωση και στήριξη».

Σε ερώτηση, τι απαντήσεις έδωσαν οι αρμόδιοι, η κ. Κουκουμά είπε, «αυτά που λένε πάντα, τις οικονομικές και άλλες δυσκολίες». Ανέφερε ακόμη πως η Επιτροπή ενημερώθηκε και για τις περιπτώσεις που καταγγέλλονται στον Αστυνομικό Σταθμό Κοφίνου περιστατικά βίας ή και άλλων πτυχών, που συμβαίνουν σε ένα χώρο όπου είναι μαζεμένος ένας μεγάλος αριθμός ατόμων, που δεν σημαίνει ότι είναι της ίδιας κουλτούρας. «Χρειάζεται πραγματικά επειγόντως κάποιος να ενδιαφερθεί», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα