«Τα νομοθετήματα θα εκσυγχρονίσουν»

Αδικαιολόγητη χαρακτήρισε τη διαμαρτυρία της ΠΟΦΕΝ ο Κώστας Καδής
Εκτενή ενημέρωση για τις αλλαγές στους κανονισμούς λειτουργίας Μέσης Εκπαίδευσης έκανε ο Υπουργός Παιδείας

Δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της ψήφισης των νέων κανονισμών λειτουργίας των δημόσιων σχολείων, όπως επίσης και της νομοθεσίας για τον διαχωρισμό των Παγκύπριων Εξετάσεων την περασμένη Παρασκευή από την Βουλή των Αντιπροσώπων, παρέθεσε χθες ο Υπουργός Παιδείας

και Πολιτισμού, Κώστας Καδής. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Καδής ανέλυσε τις αλλαγές στους κανονισμούς λειτουργίας των γυμνασίων και λυκείων, όπως επίσης και τη χρονική περίοδο κατά την οποία θα εφαρμοστούν.

Εκσυγχρονίζουν τα νομοθετήματα
Ο Υπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι τα νομοθετήματα «έρχονται να εκσυγχρονίσουν το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας του δημοσίου σχολείου, με τρόπο ώστε να αυξάνεται η λειτουργικότητα και η αποτελεσματικότητα της διοίκησης της σχολικής μονάδας, να βελτιώνεται το μαθησιακό κλίμα και τα μαθησιακά αποτελέσματα, και να καλλιεργείται ο αλληλοσεβασμός, η αυτοπειθαρχία και η υπευθυνότητα του μαθητή, και η θετική στάση του προς το σχολείο».

Ο κ. Καδής πρόσθεσε ότι «τόσο οι μαθητές όσο και οι γονείς συμμετέχουν σε Επιτροπές που διαμορφώνουν αποφάσεις που τους αφορούν, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την αντιπροσωπευτική συμμετοχή σε όργανα της σχολικής μονάδας και ευρύτερα τις δημοκρατικές διαδικασίες στο σχολείο. Παράλληλα, βελτιώνεται και γίνεται πιο δίκαιο και αντιπροσωπευτικό το σύστημα εισαγωγής στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση της Κύπρου και της Ελλάδας».

Συγκεκριμένα, προβλέπονται οι εξής αλλαγές στο εκπαιδευτικό μας σύστημα:
Καθιερώνονται σταδιακά στη Μέση Εκπαίδευση Εξετάσεις Τετραμήνων (2018-19 για την Α΄ και Β΄ Λυκείου, 2019-20 για τη Γ΄ Λυκείου και 2020-21 για το Γυμνάσιο), για σκοπούς προαγωγής και απόλυσης, αντί των Τελικών Εξετάσεων που γίνονται σήμερα. Κατά συνέπειαν, η ύλη ανά εξέταση θα μειωθεί στη μισή, και θα εκλείψει το μεγάλο άγχος που έχουν οι μαθητές κάθε Μάιο-Ιούνιο πριν από τις εξετάσεις. Επίσης, οι δύο εξεταστικές περίοδοι ετησίως θα ωθήσουν τους μαθητές σε πιο συστηματική μελέτη και θα συμβάλουν στην καλλιέργεια υπευθυνότητας και συνέπειας. Επιπλέον, θα παρέχεται έγκαιρα στους υστερούντες μαθητές βοήθεια για αντιμετώπιση των διαγνωσμένων μαθησιακών τους αναγκών.

Εφαρμόζεται πρόγραμμα ενισχυτικής /υποστηρικτικής διδασκαλίας στο τέλος κάθε τετραμήνου, για πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των μαθησιακών αναγκών. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της ρύθμισης αυτής ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των εξετάσεων τετραμήνων.

Υιοθετούνται εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης του μαθητή (π.χ. εργασίες, έρευνες - εργαστηριακές ασκήσεις, projects, πορτφόλιο, ολιγόλεπτες εξεταστικές δοκιμασίες).

Δημιουργείται Επιτροπή Προετοιμασίας και Αξιολόγησης των νέων διαδικασιών αξιολόγησης του μαθητή. Η Επιτροπή θα δημιουργηθεί εντός των επόμενων ημερών.

Διαχωρίζονται οι Παγκύπριες Εξετάσεις σε Εξετάσεις Απόλυσης από τη Μέση Εκπαίδευση και σε Εξετάσεις Πρόσβασης στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (από τη σχολική χρονιά 2019-20). Με αυτόν τον τρόπο ξεχωρίζει η συγκριτική από τη διαμορφωτική αξιολόγηση και αξιοποιούνται καλύτερα τα πλεονεκτήματα της καθεμιάς προς όφελος του μαθητή. Τερματίζεται επίσης η στρέβλωση της συνύπαρξης δύο εξετάσεων με διαφορετική φιλοσοφία και σκοπό σε ένα εξεταστικό δοκίμιο.

Οι Ανεξετάσεις και οι Κατατακτήριες Εξετάσεις μεταφέρονται τον Ιούνιο. Η ρύθμιση αυτή υιοθετείται από την τρέχουσα σχολική χρονιά. Οι μαθητές θα απαλλαγούν από το καλοκαιρινό άγχος και την παραπαιδεία, ενώ θα επιτυγχάνεται κάθε καλοκαίρι πιο έγκαιρη στελέχωση των σχολικών μονάδων.

Σχολική χρονιά 2017-2018
Εφαρμόζεται αριθμητική βαθμολογία και στο Γυμνάσιο, ώστε η αξιολόγηση του μαθητή να είναι πιο αντικειμενική και να αποφεύγονται οι τωρινές στρεβλώσεις.

Αναδομείται και αναβαθμίζεται ο θεσμός «Δημιουργικότητα - Δράση - Κοινωνική Προσφορά» (Δ.Δ.Κ.) και επεκτείνεται και στο Γυμνάσιο.

Καταργείται το απαράδεκτο δικαίωμα των αδικαιολόγητων απουσιών των μαθητών από το σχολείο. Θεσπίζεται το ανώτατο όριο των 120 απουσιών ετησίως. Μαθητής με 120-134 απουσίες παραμένει ανεξεταστέος, και με πάνω από 134 απουσίες στάσιμος. Μειώνεται ο αριθμός των επιτρεπομένων απουσιών για το Β΄ τετράμηνο (μέχρι 60. Μαθητής με 60-67 απουσίες παραμένει ανεξεταστέος, και με πάνω από 68 στάσιμος), για να αποτρέπεται η συνήθεια των μαθητών να απουσιάζουν συνεχόμενες μέρες στο τέλος της χρονιάς με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ομαλή λειτουργία του σχολείου και να προάγεται η παραπαιδεία. Οι νέοι κανονισμοί δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία για τις περιπτώσεις μαθητών με σοβαρά προβλήματα υγείας, τεκμηριωμένα από γιατρούς. Συγκεκριμένα, ο Καθηγητικός Σύλλογος έχει τη διακριτική εξουσία να αποφασίζει διαφορετικά για τις περιπτώσεις των μαθητών αυτών (δηλ. δεν υπάρχει όριο απουσιών, νοουμένου ότι ο μαθητής θα επιτύχει στις προαγωγικές εξετάσεις).

Απλοποιούνται οι διαδικασίες παρακολούθησης των απουσιών των μαθητών. Ωστόσο, όλες πρέπει να δικαιολογούνται από τους γονείς ή από γιατρό.

Προωθείται η έγκαιρη ενημέρωση των γονιών για τις απουσίες των παιδιών τους και αυξάνεται ο βαθμός της γονικής εποπτείας στον τομέα αυτό.

Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο των παιδαγωγικών μέτρων και επαναπροσδιορίζεται η αποβολή του μαθητή. Σε περίπτωση αποβολής πάνω από μια μέρα: ο μαθητής μένει στο σπίτι. Αν υπάρχει αδυναμία να παραμείνει σπίτι, μένει στο σχολείο, εκτός της τάξης, υπό επίβλεψη και ασχολείται με συγκεκριμένες κοινωφελείς δραστηριότητες.

Βελτιώνονται οι διαδικασίες διαχείρισης μαθητών με ιδιαιτερότητες που υστερούν στον μαθησιακό τομέα ή παρουσιάζουν ελλιπή φοίτηση. Παιδιά με ειδικές ανάγκες εγγράφονται και αξιολογούνται κανονικά στη Μέση Εκπαίδευση με βάση τον νόμο περί Ειδικής Εκπαίδευσης.

Αναβαθμίζεται η συμμετοχή των Οργανωμένων Γονέων και Μαθητών στις εκπαιδευτικές διαδικασίες, όπως για παράδειγμα στην Ετοιμασία Εσωτερικών Κανονισμών Λειτουργίας και στο Πειθαρχικό Σώμα των Σχολείων.

Βελτιώνεται το πλαίσιο των μαθητικών εκλογών, για ανάδειξη τόσο των Συμβουλίων τάξης και του Κεντρικού Μαθητικού Συμβουλίου του σχολείου, όσο και των Επαρχιακών Συμβουλίου (ΕΣΕΜ) και της ΠΣΕΜ, ώστε να αποφεύγονται προβλήματα που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια. Οι εκλογές της ΠΣΕΜ και των ΕΣΕΜ διεξάγονται υπό την εποπτεία ανώτερου διοικητικού του ΥΠΠ.

Καθορίζονται με σαφέστερο τρόπο τα καθήκοντα των Διευθυντικών στελεχών και των Υπευθύνων Τμημάτων της σχολικής μονάδας, και θεσμοθετείται η Διευθυντική Ομάδα.

Βελτιώνεται το πλαίσιο εγγραφών και μετεγγραφών στα Δημόσια Σχολεία και γίνεται ευκολότερη η εγγραφή σε αυτά μαθητών από τα ιδιωτικά σχολεία.

Ρυθμίζεται η ηλικία εγγραφής στον γυμνασιακό και λυκειακό κύκλο: Μαθητές ηλικίας μέχρι 15 χρονών μπορούν να εγγράφονται στην Α΄ Γυμνασίου, μέχρι 16 στη Β΄ και μέχρι 17 στη Γ΄. Στο Λύκειο: μέχρι 18 χρονών στην Α΄, μέχρι 19 στη Β΄, μέχρι 20 στη Γ΄ τάξη.

Προβλέπεται η ετοιμασία Σχεδίου Δράσης από κάθε σχολική μονάδα για την αντιμετώπιση της παραβατικής συμπεριφοράς, σε συνεργασία με διάφορες υπηρεσίες του Υπουργείου και άλλων Υπουργείων.

Ο Υπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι τα νέα νομοθετήματα συμπληρώνουν και εναρμονίζονται πλήρως με τις υπόλοιπες σημαντικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στη Μέση Εκπαίδευση και αποσκοπούν στη συνολική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου.

«Συγκεκριμένα, οι νέες ρυθμίσεις συμπληρώνουν την εφαρμογή του νέου σύγχρονου Λυκείου με τις κατευθύνσεις επιλογής μαθημάτων και την κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού του ενιαίου Λυκείου, τα νέα Πλαίσια Πρόσβασης στα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας, και τα νέα, εκσυγχρονισμένα Αναλυτικά Προγράμματα που διδάσκονται στα σχολεία μας», ανέφερε σχετικά.

Αδικαιολόγητη η «διαμαρτυρία»
Κληθείς, στο πλαίσιο της διάσκεψης, να σχολιάσει τη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των φοιτητών για το κονδύλι που αποκόπηκε από τον προϋπολογισμό και αφορούσε στη φοιτητική μέριμνα, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού είπε ότι δεν υπάρχει κάτι το οποίο οι φοιτητές δικαιούνται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, το οποίο δεν θα ανακτήσουν στο τέλος της ημέρας.

«Τα θέματα της φοιτητικής μέριμνας ρυθμίζονται από νομοθεσία, η οποία πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή με τη στήριξη της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτικών δυνάμεων. Θέλω να τονίσω εμφατικά ότι ούτε και ένα σεντ λιγότερο δεν θα πάρουν οι δικαιούχοι φοιτητές στη βάση αυτής της νομοθεσίας», πρόσθεσε.

Ο κ. Καδής είπε ότι την ακαδημαϊκή χρονιά που πέρασε, για πρώτη φορά -πέρα από αυτά που προβλέπονταν στη νομοθεσία- το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έδωσε μια σειρά από άλλες επιπρόσθετες παροχές προς τους φοιτητές είτε αυτές αφορούσαν την αύξηση του ποσού για τα φοιτητικά επιδόματα είτε αφορούσαν φοιτητικά επιδόματα για Έλληνες φοιτητές είτε αφορούσαν την κάλυψη των οφειλών φοιτητών, οι οποίοι αδυνατούσαν να πληρώσουν για να πάρουν το δίπλωμά τους είτε αφορούσαν τη στήριξη των άπορων φοιτητών για την περίοδο των Χριστουγέννων είτε τη στήριξη συγκεκριμένων υποδομών, που θα διευκολύνουν συγκεκριμένους φοιτητές που βρίσκονται αυτήν την στιγμή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ενωτικό δημοψήφισμα
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Καδής κλήθηκε να σχολιάσει και την πρόνοια που υπάρχει στους κανονισμούς για το ενωτικό δημοψήφισμα. Ο Υπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι, στην ιστορία της Κύπρου, όπως αυτή διδάσκεται στα σχολεία σήμερα, υπάρχει αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα ως ιστορικό γεγονός. Όπως είπε, η ιστορική αναφορά για το δημοψήφισμα καλύπτεται και από την επέτειο της 1ης Απριλίου, αλλά και από την επέτειο για τα Οκτωβριανά, που πέρασε στους κανονισμούς λειτουργίας των δημόσιων σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, με εισήγηση του ΑΚΕΛ.

Keywords
υπουργείο παιδείας, σχολεια, βουλη, συμμετοχή, κυπρος, ελλαδα, καλοκαιρι, δραση, προσφορες, δηλ, εκλογες, νέα, επιδοματα, δημοψηφισμα 2015, ακελ, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απολυσεις στο δημοσιο, δημοψηφισμα, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, κυπρος εκλογες, μετεγγραφές φοιτητών, αξιολογηση, αποτελεσματα, ιδιωτικα σχολεια, κυπρου, πλαισιο, προγραμμα, τα νεα, υλη, υπουργείο παιδείας, αγχος, αδυναμια, αυξηση, ακελ, βαθμολογια, βοηθεια, γεγονος, γινεται, γινονται, γονεις, δοκιμιο, διπλωμα, εγγραφη, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, ενημερωση, εξετασεις, ερευνες, εσωτερικων, ηλικια, υπηρεσιες, ιστορικο, κλιμα, λειτουργια, λυκειο, μεριμνα, ομαδα, οφελος, παιδια, προβληματα, προγραμματα, ρυθμισεις, ρυθμιση, συγκεκριμενα, σειρα, συμμετοχή, σωμα, σπιτι, σχολειο, υπουργος παιδειας, φορα, δικαιωμα, εφαρμογη, υπουργειο, κωστας, μελετη, οργανα, θελω να, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα