Σε εκκρεμότητα το κονδύλι μελέτης του ΓεΣΥ

Αναπάντητο παραμένει το αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών για την αποδέσμευσή του από την Επιτροπή Οικονομικών
Σκοπός της μελέτης, η κοστολόγηση της προοπτικής αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων

Αναπάντητο εξακολουθεί να αφήνει η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών, για την αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €400 χιλ. για τη διενέργεια μελέτης σε σχέση με την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και την επίπτωση στην κυπριακή οικονομία από την εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Σύμφωνα

με τα όσα ειπώθηκαν χθες ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, το Υπουργείο υποστήριξε ότι είναι αναγκαία μια νέα μελέτη οικονομικού αντίκτυπου αλλά και η επικαιροποίηση και προσαρμογή των μελετών στα νέα δεδομένα εφόσον οι βασικές παράμετροι όπως παρουσιάζονται στις υφιστάμενες μελέτες, υποστηρίζεται πως έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά. Το έτος αναφοράς για την ετοιμασία της τελευταίας αναλογιστικής μελέτης Mercer του 2013, ήταν το 2010, πριν από την οικονομική κρίση, με πολύ αυξημένες δαπάνες υγείας, σημειώνει το Υπουργείο Οικονομικών στο σχετικό σημείωμα.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας απάντησε, επισημαίνοντας ότι η μελέτη Mercer επικαιροποιήθηκε το 2013 και πως οι προβλέψεις της δεν έχουν ξεπεραστεί. «Ακόμα και εάν γίνει αυτό, στη βάση της νομοθεσίας που προωθείται σχετικά με το ΓεΣΥ, είναι ευθύνη του ΟΑΥ να προχωρήσει σε επικαιροποίηση», σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου.

Σημειώνεται ότι σκοπός της νέας μελέτης που επιθυμεί να διενεργήσει το Υπουργείο Οικονομικών είναι η κοστολόγηση της προοπτικής αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων και η επίπτωση στην κυπριακή οικονομία, ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας, από την εισαγωγή του ΓεΣΥ, υποστηρίζει το Υπουργείο Οικονομικών.

«Δεν χρειάζεται να γίνει»
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι σε αυτήν τη συνεδρία επιβεβαιώθηκε η θέση του ΑΚΕΛ ότι θα έπρεπε να ήταν παρόντα και τα τρία εμπλεκόμενα μέρη που έχουν να κάνουν με το ΓεΣΥ, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), το Υπουργείο Υγείας, και το Υπουργείο Οικονομικών.

Πρόσθεσε ότι μέσα από τη συζήτηση διαπιστώθηκε πως η μελέτη που θέλει να κάνει το Υπουργείο Οικονομικών δεν χρειάζεται να γίνει, τουλάχιστον έτσι όπως θέλει να την κάνει το Υπουργείο Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «έχουν γίνει σχετικές μελέτες τόσο από τον ΟΑΥ όσο και από το Υπουργείο Υγείας».

«Δεν χρειάζεται να γίνονται ενέργειες που είτε αποτελούν σπατάλη δημοσίου χρήματος είτε προκαλούν καθυστέρηση στην πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ», υπέδειξε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας πως το κόμμα είναι υπέρ της ταχείας προώθησης και υλοποίησης του ΓεΣΥ.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί ξανά ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών σε μιαν από τις επόμενες συνεδρίες, όπου αυτήν τη φορά αναμένεται να κληθούν να παρευρεθούν τόσο ο Υπουργός Οικονομικών, όσο και ο Υπουργός Υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα