Συμβούλιο ΥΠΕΣ ΕΕ για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Μέτρα για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της τρομοκρατικής απειλής, θα απασχολήσουν το έκτακτο Συμβούλιο των 28 ΥΠΕΣ της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες.

Οι γαλλικές αρχές υπέβαλαν έναν κατάλογο αιτημάτων στην προεδρία του Λουξεμβούργου, ενόψει του Συμβουλίου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την εφαρμογή άμεσων μέτρων, που, ήδη, προβλέπονται από τη Συνθήκη Σένγκεν, όπως είναι ο συστηματικότερος έλεγχος των ταξιδιωτικών εγγράφων

των ευρωπαίων πολιτών κατά την είσοδό τους στην ΕΕ.

Η αρμόδια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, εξήγησε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα πρακτική, οι ευρωπαίοι πολίτες κατά την είσοδό τους στην Ε.Ε. ελέγχονται μόνο για την αυθεντικότητα των ταξιδιωτικών τους εγγράφων, ενώ τα διαβατήρια των μη ευρωπαίων πολιτών ταυτοποιούνται με διάφορες βάσεις δεδομένων, σχετικές με την τρομοκρατία, όπως είναι το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν.

Σύμφωνα με τη γαλλική πρόταση, λόγω του αυξημένου κινδύνου, το Συμβούλιο θα συζητήσει την επέκταση του εν λόγω μέτρου και σε ευρωπαίους πολίτες, στη βάση ενός συνόλου «κοινών δεικτών κινδύνου», που έχει ήδη προτείνει η Επιτροπή.

Το γαλλικό έγγραφο περιλαμβάνει και πρόταση για τεχνολογική αναβάθμιση των ελέγχων στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Στη σημερινή ατζέντα του Συμβουλίου θα βρεθούν, επίσης, το ζήτημα της αυστηροποίησης των κανόνων για την εμπορία και την κατοχή πυροβόλων όπλων στην Ε. Ε. και το ζήτημα της καταχώρισης πληροφοριών γύρω από τις αεροπορικές μετακινήσεις κάθε πολίτη της Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, κάλεσε τις χώρες της Ε.Ε. να αναλάβουν τις ευθύνες τους εκτιμώντας ότι το σύστημα Σένγκεν μπορεί να «τεθεί υπό αμφισβήτηση» Ο κ. Βαλς σημείωσε ότι ορισμένοι από τους δράστες των πολύνεκρων επιθέσεων στο Παρίσι «επωφελήθηκαν της κρίσης των προσφύγων» για να παρεισφρήσουν στη Γαλλία.

Η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε δεν γνωρίζει αν ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, που φέρεται να είναι ανάμεσα στους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι, είναι στη Γαλλία ή στο Βέλγιο, ούτε αν υπάρχουν κι άλλα πρόσωπα, που συνδέονται με τους δράστες και δεν έχουν συλληφθεί.

«Η απειλή συνεχίζει να υπάρχει. Η καταδίωξη συνεχίζεται» δήλωσε χαρακτηριστικά. Γνωρίζουμε, είπε, πως υπάρχουν κι άλλοι που μπορεί να έλθουν στην Ευρώπη. Πρέπει να επαγρυπνούμε.

Στο μεταξύ, η Γαλλία υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο προβλέπει να ληφθούν "όλα τα αναγκαία μέτρα" για να αντιμετωπιστεί η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που ανέλαβε την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής στο Παρίσι.

Το κείμενο αυτό καλεί τα κράτη του ΟΗΕ να "διπλασιάσουν και να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για να προληφθούν και να σταματήσουν οι τρομοκρατικές ενέργειες, που διαπράττονται" από το ΙΚ και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Εξάλλου, η Γαλλία θα δαπανήσει επιπλέον €600 εκατομμύρια το επόμενο έτος για να ενισχύσει την ασφάλεια της μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι η Γαλλία παγώνει τα σχέδια για μείωση του αριθμού των στρατευμάτων της μέχρι το 2019. Την ίδια στιγμή, η χώρα θα προσθέσει 8.500 νέες θέσεις εργασίας για την επιβολή του νόμου, συμπεριλαμβανομένων 5.000 νέων αστυνομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα