Ψήφιση με κραδασμούς

Με εντολή Τσίπρα παραιτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γαβριήλ Σακελλαρίδης
Υπερψηφίστηκε χθες βράδυ το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, με 153 «ναι» και 137 «όχι». Μικρές απώλειες για την Κυβέρνηση

Απώλειες για τον κυβερνητικό συνασπισμό επέφερε η έγκριση του πακέτου προαπαιτουμένων. Το πολυνομοσχέδιο πέρασε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής

χθες βράδυ, με 153 «ναι» και 137 «όχι». Εντούτοις, εκτός από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, που παραιτήθηκε το πρωί από το βουλευτικό αξίωμα, έπειτα από σχετικό αίτημα του Πρωθυπουργού, αποπέμφθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής, Στάθης Παναγούλης, ο οποίος απείχε από την ψηφοφορία, ενώ διαγράφηκε από τους ΑΝΕΛ ο Νίκος Νικολόπουλος.

Ο βουλευτής Β΄Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να απέχει από την ψηφοφορία, δηλώνοντας με ανακοίνωσή του ότι αρνείται να «οδηγήσει στον δρόμο βιοπαλαιστές δανειολήπτες». Από την πλευρά του, ο βουλευτής Αχαΐας των ΑΝΕΛ καταψήφισε το νομοσχέδιο, κάτι το οποίο είχε προαναγγείλει από νωρίς με δημόσιες δηλώσεις του, με τον Πάνο Καμμένο να προχωρεί στη διαγραφή του.

«Χειμώνας νεοφιλελεύθερης Αριστεράς»
Σκληρή ήταν η κριτική που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης: «Έρχεται ο πιο βαρύς χειμώνας, ο χειμώνας της νεοφιλελεύθερης Αριστεράς», είπε και πρόσθεσε: «Τα μέτρα που ψηφίζονται σήμερα είναι προτάσεις της κυβέρνησης» και ζήτησε από την κυβέρνηση να μην καλλιεργεί τη σύγχυση «ότι τα ψήφισε και η Νέα Δημοκρατία». «Εάν τα είχαμε ψηφίσει, δεν θα χρειαζόταν να τα φέρετε στη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για «νεοφιλελεύθερη και ανάλγητη Αριστερά», που μετατρέπει τις συντάξεις σε φιλοδωρήματα, μειώνει τα επιδόματα του πετρελαίου θέρμανσης και «βγάζει για πρώτη φορά στο σφυρί την πρώτη κατοικία». Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο θέμα της πρώτης κατοικίας, είπε ότι η Νέα Δημοκρατία προστάτευσε τους πολίτες την περίοδο της κρίσης και δεν υπήρξε ούτε ένας πλειστηριασμός.

Συνεχίζοντας, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για ανακόλουθη πολιτική και ανέφερε ότι όταν ήταν στην αντιπολίτευση υποσχόταν «Σεισάχθεια» και ζητούσε από τους δανειολήπτες να μην πληρώνουν τις δόσεις τους. Ο κ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι σε κάθε νομοσχέδιο προσθέτει νέους φόρους και υποστήριξε ότι όπως ήταν η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας τον Δεκέμβριο του 2014, δεν υπήρχε η ανάγκη νέων φόρων.

«Γιουσουφάκια των τοκογλύφων»
«Με αυτό το νομοσχέδιο αποδεικνύεται περίτρανα ότι είστε ''γιουσουφάκια'' των τοκογλύφων, επενδυμένοι με κόκκινη προβιά. Το αποτέλεσμα είναι ''κανένα σπίτι στα χέρια του ιδιοκτήτη''» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος.

Αριστερός λαϊκισμός
Με σκληρή γλώσσα απευθύνθηκε στην Κυβέρνηση ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε εκτενώς στις προεκλογικές υποσχέσεις τού κυβερνώντος κόμματος, κάνοντας λόγο για «ψέματα και κλισέ». «Η Ελλάδα είναι όμηρος των κλισέ. Τα περισσότερα εκ των οποίων υπογράφετε εσείς. Κλισέ του αριστερού λαϊκισμού απέναντι στα κλισέ του δεξιού λαϊκισμού. Και με αυτά τα κλισέ θέλατε να κάνετε πολιτική. Όπως το "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη"», δήλωσε.

Συμφωνία που ξεσπιτώνει
«Μια ακόμα παρτίδα αντιλαϊκών προαπαιτουμένων που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών και συμμαχιών του κεφαλαίου», χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια του Σώματος. Τόνισε ότι πρόκειται για μια συμφωνία που φέρνει το ξεσπίτωμα χιλιάδων οικογενειών, που δεν μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις του δανείου τους, νέους φόρους που προστίθενται σε αυτούς που ισχύουν, εκβιασμούς για να πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά έγκαιρα τα χρέη τους και πολλά ακόμα που θα βασανίζουν για χρόνια όσα εργατικά νοικοκυριά προσπαθούν να σταθούν όρθια και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

Προϊόν εκβιασμού
«Η Ένωση Κεντρώων δεν μπορεί να ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο γιατί, όπως λένε και τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι προϊόν εκβιασμού. Εμείς δεν θα δώσουμε ψήφο σε καμία κυβέρνηση αν δεν έχουμε απάντηση στα 9 σημεία που έχουμε δώσει στο Πρωθυπουργό για την ανασύνταξη της χώρας». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή τού νομοσχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ πρότεινε τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «είναι η μόνη λογική λύση στην προσπάθεια να σηκωθεί η Ελλάδα όρθια».

Ξεσπιτώνουν τον κόσμο
Για «αναλγησία» κατηγόρησε την κυβέρνηση η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, η οποία -με αιχμή το νομοσχέδιο για το τρίτο πακέτο των προαπαιτουμένων- είπε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ είναι η κυβέρνηση που με συνοπτικές διαδικασίες θα ξεσπιτώσει τον κόσμο.

Αδυνατεί να συμβάλει
Εν τω μεταξύ, ο κ. Σακελλαρίδης παραιτήθηκε από το βουλευτικό του αξίωμα, έπειτα από σχετικό αίτημα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. «Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα με την επιστολή μου αυτή να σας ανακοινώσω την παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα και να σας ζητήσω να κινήσετε τις διαδικασίες αντικατάστασής μου», αναφέρει ο κ. Σακελλαρίδης στην επιστολή παραίτησής του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Επιπλέον, σε δήλωσή του που δημοσιεύει το left.gr, ο Γ. Σακελλαρίδης αναφέρει ότι αδυνατεί να συμβάλει στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής και για τον λόγο αυτό η παραίτησή του από την κοινοβουλευτική του έδρα, όπως και η απόσυρσή του από την κεντρική πολιτική σκηνή αποτελεί μονόδρομο. «Πριν από λίγο γνωστοποίησα στον Πρόεδρο της Βουλής με επιστολή την παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα και αφού προηγουμένως είχα ενημερώσει τον Πρόεδρο και την γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος γι' αυτή μου την κίνηση είναι ότι αδυνατώ να συμβάλω στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής», δήλωσε ο κ. Σακελλαρίδης.

Με εντολή Τσίπρα
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε από τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο να παραδώσει τη βουλευτική έδρα έπειτα από τις διαρροές στον Τύπο ότι δεν θα ψηφίσει το πακέτο συμπληρωματικών μέτρων -στα οποία περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στο καθεστώς προστασίας της α' κατοικίας- για την εκταμίευση των 2+10 δισ. ευρώ. «Τις τελευταίες ώρες υπήρχαν διαρροές στον Τύπο ότι ο κ. Γ. Σακελλαρίδης προτίθεται να μην παραστεί στη σημερινή ψηφοφορία. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον βουλευτή, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα», αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

Αδικαιολόγητη στάση
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, επίσης, ότι «το περιεχόμενο της συμφωνίας ήταν γνωστό σε όσους κατήλθαν υποψήφιοι στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου και άρα η στάση αυτή δεν δικαιολογείται». Την έδρα του στη Βουλή καταλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος χθες το μεσημέρι.

Υπαναχωρεί η Κυβέρνηση στο θέμα φορολόγησης του κρασιού
Με νομοτεχνική βελτίωση που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, η ελληνική Κυβέρνηση υπαναχωρεί από την αρχική θέση της στο θέμα του κρασιού, και μειώνει στο μισό τον επιβαλλόμενο ειδικό φόρο κατανάλωσης, δηλαδή στα 0,20 ευρώ ανά λίτρο. Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Υπουργός, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης θα μειωθεί από 40 λεπτά το λίτρο που προβλεπόταν αρχικά, στα 20 λεπτά το λίτρο. Η τροποποίηση αυτή, προσέθεσε, μειώνει στο μισό και την επιβάρυνση ανά φιάλη (των 750 ml) στα 15 λεπτά από 30 λεπτά.

Ακόμη, ο κ. Αλεξιάδης διευκρίνισε ότι ο φόρος αυτός θα αφορά και τα εισαγόμενα κρασιά που καταναλώνονται στη χώρα. Αντίθετα, δεν θα αφορά τα εξαγόμενα ελληνικά κρασιά. Δηλαδή αυτός ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα επιβάλλεται μόνο στις ποσότητες κρασιού που οδεύουν για εσωτερική κατανάλωση και όχι σε αυτές που αφορούν σε εξαγωγές. Η μείωση του φόρου στο κρασί μειώνει στο μισό και τα έσοδα που είχε υπολογίσει η κυβέρνηση από το μέτρο αυτό, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες από την κατάργηση της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ωστόσο, ο κ. Αλεξιάδης δεν ανακοίνωσε εναλλακτικά ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη της διαφοράς.

Keywords
νεα δημοκρατια, πετρελαιο θερμανσης, χρυση αυγη, αλέξης τσίπρας, φπα 23, τσιπρας, συριζα, βουλη, ψηφοφορία, νικολοπουλος, καμμενος, νέα, επιδοματα, πετρελαιο, ελλαδα, ΚΚΕ, παραιτηση λεβεντη, λύση, εκλογες, φιάλη, ΦΠΑ, αποσυρση, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, μετρο, αποσυρση αυτοκινητων 2011, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, επιδομα θερμανσης, εκλογες 2014, left.gr, αλέξης τσίπρας, ενωση κεντρωων, πολυνομοσχεδιο, αιχμη, δανεια, δημοκρατια, εδρα, θεμα, ομηρος, σημερινη, χθες βραδυ, βραδυ, γαβριηλ, γλωσσα, δευτερο, δηλωση, δηλωσεις, δωσει, ευρω, ειπε, εκπαιδευση, επικοινωνια, εσωτερικων, ιδια, υπηρχαν, θεοδωρακης, κυβερνηση, κινηση, κυριε, κρασι, κρασια, λεβεντης, λύση, λιτρο, λογο, μειωση, νικο, παιδια, πρωι, σπιτι, σφυρι, υλοποιηση, φωφη, φωφη γεννηματα, φιάλη, φορα, ψηφοφορία, ωρες, δημητρης, εξαγωγες, ελληνικα, ενωση, χωρα, ιδιαιτερα, πακετο, πηγες, σκηνη, θεματα, χειμωνας, χερια
Τυχαία Θέματα