Σύμπραξη των μεγάλων και στη χορηγία

Η Ολομέλεια ψήφισε το νομοσχέδιο για χρηματοδότηση και οικονομικό έλεγχο των κομμάτων
Από τούδε και στο εξής, το 15% της τακτικής χορηγίας θα κατανέμεται ισόποσα και το 85% αναλογικά, βάσει της εκλογικής δύναμης των κομμάτων

Κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε χθες σε νόμο το τροποποιητικό νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση και τον οικονομικό έλεγχο των κομμάτων.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 51 βουλευτές από τον ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ,

το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και το ΕΥΡΩΚΟ, ενώ καταψήφισαν το Κίνημα Οικολόγων και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.

Με την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και τις τροπολογίες των μεγάλων κομμάτων αλλάζει άρδην ο τρόπος του οικονομικού ελέγχου και της χρηματοδότησης των κομμάτων.

Μέχρι σήμερα, τόσο στην τακτική χορηγία που λάμβαναν κάθε χρόνο, όσο και στην έκτακτη χορηγία που τους παραχωρείτο την περίοδο των εκλογών, το 22% κατανεμόταν ισόποσα και το 78% βάσει της εκλογικής δύναμης των κομμάτων.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου και των τροπολογιών, από τούδε και στο εξής το 15% της τακτικής χορηγίας θα κατανέμεται ισόποσα και το 85% αναλογικά, βάσει της εκλογικής δύναμης των κομμάτων.

Αναλογικά η έκτακτη χορηγία
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον νόμο, η έκτακτη χορηγία θα κατανέμεται αναλογικά, ενώ με τον ίδιο τρόπο θα κατανέμεται και τυχόν άλλη χορηγία που εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο σε άλλες εκλογές, όπως είναι οι προεδρικές, οι ευρωεκλογές ή οι δημοτικές εκλογές.

Επίσης, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ αυξάνουν στο 3%, αντί 1,5% που είναι σήμερα, το ποσοστό που μπορεί να λαμβάνει ένα μη κοινοβουλευτικό κόμμα ως κρατική χορηγία.
Τα μικρά κόμματα εξαπέλυσαν επίθεση κατά του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ και υποστήριξαν πως η μείωση της κρατικής χορηγίας συνδέεται με την αύξηση του εκλογικού μέτρου στο 3,6%, πλήττοντας τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, ο οικονομικός έλεγχος των κομμάτων θα γίνεται από τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας.

Τέλος οι ανώνυμες εισφορές
Θα απαγορεύονται οι ανώνυμες εισφορές στα κόμματα, τα οποία, ωστόσο, θα μπορούν να λαμβάνουν ιδιωτικές, χρηματικές ή μη, εισφορές από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, νοουμένου ότι είναι ονομαστικές και δεν υπερβαίνουν το ποσό των 50 χιλιάδων ευρώ.

Επίσης, θα μπορούν να λαμβάνουν χορηγίες όταν αυτές προέρχονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα με νόμιμες δραστηριότητες, ενώ δεν θα μπορούν να λαμβάνουν χορηγίες από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, εξαιρουμένου του Οργανισμού Νεολαίας.

Παράλληλα, κάθε ιδιωτική εισφορά θα γίνεται αποδεκτή έναντι απόδειξης, που εκδίδεται από το πολιτικό κόμμα.
Ταυτόχρονα, τα κόμματα θα πρέπει να τηρούν ειδικό μητρώο εισφορών, με το όνομα και τον αριθμό ταυτότητας ή τον αριθμό εγγραφής, όταν πρόκειται για νομικό πρόσωπο.

Δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο
Κάθε πολιτικό κόμμα, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, είναι υποχρεωμένο, μέχρι την 31η Μαρτίου κάθε έτους, να αναρτά στην ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο και ταυτόχρονα να διαβιβάζει στον έφορο πολιτικών κομμάτων κατάλογο των προσώπων που είχαν προβεί σε εισφορές άνω των €500, κατά το αμέσως προηγούμενο έτος.
Σε περίπτωση που τα κόμματα παραβιάσουν τη νομοθεσία, θα τους επιβάλλεται χρηματική ποινή.

Εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο και… Κλεισθένης
Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας, πριν από την ψήφιση των νομοσχεδίων, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού είπε ότι, έπειτα από πάρα πολύ καιρό, έχουμε καταφέρει να φέρουμε στην Ολομέλεια ένα νομοσχέδιο που εκσυγχρονίζει.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, απαντώντας στον Ζαχαρία Κουλία, ο οποίος νωρίτερα υποστήριξε πως στη Δημοκρατία του Κλεισθένη οι Αθηναίοι προτρέπονταν να πουν τη γνώμη τους, είπε ότι στη Δημοκρατία του Κλεισθένη, αν δεν είχες περιουσία, δεν είχες δικαίωμα ψήφου.

Όπως ανέφερε ο κ. Δαμιανού, «προφανώς διαπλοκή και διαφθορά δεν αφορά μόνο το πολιτικό σύστημα, αλλά συναντάται σε πολλές εκφάνσεις τις πολιτείας», σημειώνοντας πως «πρέπει να επιμείνουμε σε μια διαφορετική κουλτούρα».
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, είπε πως υπάρχουν πολλές βελτιώσεις που νοικοκυρεύουν το σύστημα.

«Σημαντικές βελτιώσεις»
O βουλευτής του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου ανέφερε πως θέλει να πιστεύει ότι η νέα διάταξη που εμπεριέχεται στη νομοθεσία θα αποτρέψει φαινόμενα τύπου Focus, για να προσθέσει πως το κόμμα του κατέθεσε πρόταση νόμου, ώστε να μην αποδέχεται ένα κόμμα καμιά εισφορά από οποιανδήποτε εταιρεία.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης έκανε λόγο για ένα σημαντικό βήμα που ενισχύει τη λογοδοσία και ότι με την προτεινομένη νομοθεσία πέτυχαν σημαντικές βελτιώσεις.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης είπε: «Είναι ερώτημα της Δημοκρατίας. Θέλουμε πολυφωνία; Θέλουμε νέες φωνές, νέα κόμματα; Αν κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να δεχτούν την απαξίωση και αυτός είναι σωστός τρόπος να εκλέγονται στη Βουλή, αλλά να το αναγάγουν σε ποσοστό 30%, αυτό δεν θα πάει για πολύ».

«Θέλω να εκφράσω ως θέμα αρχής τη διαφωνία μου. Θεωρώ ότι η τιμωρία των πολιτικών κομμάτων είναι πολιτική και όχι ποινική. Δεν δέχομαι ότι μειώθηκε η ποιότητα του νομοσχεδίου με αυτή την αλλαγή», πρόσθεσε.

Ισοπεδώνουν τα μικρά κόμματα
Ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι οι τροπολογίες ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ εντάσσονται στο πλαίσιο της ισοπέδωσης των μικρότερων κομμάτων, για να προσθέσει πως είναι αντιδεοντολογικό, λίγο πριν από τις εκλογές, να μειώνει τις δυνατότητες στα μικρά κόμματα να ανταγωνιστούν.
Τόνισε πως «μας οδηγούν δεμένους πισθάγκωνα στη μάχη των εκλογών», κάνοντας λόγο για «σφαγείς της πολιτικής του άποψης».
«Οδηγούνται σε αυτήν τη μάχη ανήθικα. Τι θέλετε, να παραδοθούμε; Δεν θα παραδοθούμε. Εμείς θα σας αντισταθούμε», τόνισε.

«Έβλαψαν οι κύριοι της Focus»
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας αναφέρθηκε στη Δημοκρατία, λέγοντας πως «η Δημοκρατία είναι τρόπος ζωής» και ότι «ο εφευρέτης της ήταν ο Κλεισθένης».

«Τότε στις συνάξεις των Αθηναίων», είπε, «οι πολίτες προτρέπονταν να βγαίνουν να λένε τη γνώμη τους. Εδώ γίνεται το αντίθετο».
Διερωτήθηκε αν ο Γιώργος Περδίκης έβλαψε τόσα χρόνια τη Βουλή, για να προσθέσει πως «αυτοί που έβλαψαν τον τόπο ήταν οι κύριοι της Focus».
Εξέφρασε, ταυτόχρονα, την ελπίδα «αυτήν τη φορά το εκλογικό σώμα να βάλει καλά στο μυαλό του πώς πρέπει να επιλέγει και ποιο είναι το συμφέρον του λαού», σημειώνοντας ότι «τα κόμματα τον καιρό που δεν έπαιρναν χορηγίες από το Κράτος ήταν καλύτερα».

«Από τον καιρό που παίρνουμε χορηγίες, μάθαμε εκατό τέχνες. Αν θέλαμε να στεριώσουμε σωστά τη δημοκρατία, έπρεπε να είμαστε πιο προσεκτικοί... Τατσώνουμε κάθε μέρα τη Δημοκρατία... Αν πιάνουμε από όλες τις πάντες, θα χάσουμε», τόνισε ο κ. Κουλίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ (Έμιλη Λάμπρου)

Keywords
Τυχαία Θέματα