Σύγχυση κι αβεβαιότητα για τη Cyta

Στη μεθεπόμενη συνεδρία του Υπουργικού τα νομοσχέδια για τα εργασιακά
Οι συντεχνίες ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι την ημέρα κατάθεσης των νομοσχεδίων στο Υπουργικό, ενώ στο μεσοδιάστημα θα ξανασυναντηθούν με τον Υπουργό Οικονομικών

Αναβολή για δέκα ημέρες λόγω… σύγχυσης και αβεβαιότητας πήρε η κατάθεση των νομοσχεδίων για ρύθμιση των εργασιακών ζητημάτων των υπαλλήλων της Cyta μέχρι την αποκρατικοποίηση του Οργανισμού. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη

με τις συντεχνίες των εργαζομένων, κατά τη διάρκεια της οποίας οι υπάλληλοι κατέθεσαν τις παρατηρήσεις, ενστάσεις και θέσεις τους επί των νομοσχεδίων, αφού για να τοποθετηθεί η Κυβέρνηση επ' αυτών επιβάλλεται η προσεκτική μελέτη τους. Έτσι η κατάθεση των νομοσχεδίων μετατίθεται από τις 3 στις 14 Δεκεμβρίου. Ως εκ τούτου, οι συντεχνίες συναποφάσισαν την αναστολή των κινητοποιήσεων που εξήγγειλαν, ενώ στο μεσοδιάστημα θα υπάρξει νέα συνάντηση των συντεχνιών με τον Υπουργό Οικονομικών.

Οι αξιώσεις των συντεχνιών
Βάσει, πάντως, του υπομνήματος που κατέθεσαν, οι συντεχνίες αξιώνουν, μεταξύ άλλων:
1. Την κατοχύρωση των οργανικών θέσεων που κατέχουν οι υπάλληλοι σήμερα στον Οργανισμό και οι οποίοι ενδεχομένως να μεταφερθούν στο Δημόσιο.
2. Τη μη παραχώρηση υπηρεσιών της Cyta στη νέα εταιρεία αλλά να γίνει εκχώρησή τους.
3. Οι προαγωγές του προσωπικού να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και όχι διαβούλευσης μεταξύ εργοδότη και συντεχνίας. Στη συνέχεια θα εγκρίνονται από το Υπουργικό και κατόπιν θα παραπέμπονται στη Βουλή

Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες, ο Υπουργός Οικονομικών φαίνεται να αποδέχθηκε το αίτημα των συντεχνιών να διαγραφεί η αναφορά για πλεονάζον προσωπικό και ότι το ταμείο σύνταξης θα το διαχειρίζεται και θα είναι εγγυητής η Κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά το σχέδιο εθελούσιας εξόδου, ο Χάρης Γεωργιάδης συμφώνησε ότι θα είναι το ίδιο αν όχι και πιο βελτιωμένο σε σχέση με τελευταίο σχέδιο που είχε εφαρμοστεί.

Πρώτιστο η μη αποκρατικοποίηση
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ Αλέκος Τρυφωνίδης τόνισε ότι «η σύγχυση και η αβεβαιότητα έχουν επιβεβαιωθεί γιατί πέρα των τίτλων για διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, όταν μπούμε στην ουσία αναφύονται οι μεγάλες διαφορές αντίκρισης των θεμάτων, όπως της μαζικής μίσθωσης στη νέα ιδιωτική εταιρεία, όπως της μεταφοράς των συναδέλφων στη Δημόσια Υπηρεσία.

Ένα είναι να λες κατοχύρωση όλων και όταν μπούμε στην ουσία προκύπτουν σοβαρά θέματα στην υλοποίηση όλων αυτών, προκύπτουν επιπρόσθετα σοβαρά νομικά προβλήματα και υπήρχε και έντονη συζήτηση μεταξύ των νομικών συμβούλων των δύο πλευρών και γι' αυτό εμείς στο τέλος της συζήτησης έχουμε κάνει παράκληση στον Υπουργό όπως ξανασκεφτεί την όλη πρόταση για αποκρατικοποίηση της Cyta και ίσως φέρει ένα νέο μοντέλο αποκρατικοποίησης, γιατί με αυτό το μοντέλο για δημιουργία νέας εταιρείας και μεταφοράς των υπηρεσιών στη νέα εταιρεία και διασκόρπισης των υπαλλήλων της Cyta, θα υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα σε όλους τους τομείς», είπε ο κ. Τρυφωνίδης, υποδεικνύοντας πως ο αγώνας ενάντια στην αποκρατικοποίηση είναι το πρώτιστο, γιατί η Cyta, που είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης του τόπου και στήριξης του κράτους, δεν πρέπει να φύγει από το κράτος και να πάει σε ξένα χέρια.

Σοβαρή κι εις βάθος συζήτηση
Ο Γ.Γ. της ΕΠΟΕΤ ΟΗΟ ΣΕΚ Ηλίας Δημητρίου είπε ότι έγινε σοβαρή, σε βάθος συζήτηση, γιατί ακριβώς ήταν η τελευταία συνάντηση που θα καθόριζε την πορεία του ν/σ για το Υπουργικό της Πέμπτης. Ωστόσο, ο Υπουργός Οικονομικών ζήτησε πολλές εξηγήσεις πάνω στο έγγραφο για να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα και το ν/σ φαίνεται ότι μεταφέρεται στη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας. «Η θέση μας ήταν ξεκάθαρη, δεν θέλουμε ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα, απλώς θέλουμε να γίνει ένα αντίγραφο όλων των ωφελημάτων μας, όπως είναι σήμερα σε διάφορα έγγραφα, να μπουν στο ν/σ και να πάνε στη Βουλή. Σε αυτό είπε (ο Υπουργός) ότι δεν έχει κανένα λόγο να αρνηθεί τα δικαιώματα τα οποία έχουμε σαν εργαζόμενοι», επεσήμανε.

Δεν θα συναινέσουμε στις ιδιωτικοποιήσεις
Ο Γ.Γ. της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ CYTA Δώρος Θεοδώρου δήλωσε με τη σειρά του ότι είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση οι συντεχνίες να συναινέσουν με τις ιδιωτικοποιήσεις. «όποιο και να είναι το περιεχόμενο του οποιουδήποτε νομοσχεδίου φέρει μπροστά μας (η Κυβέρνηση) για τα εργασιακά. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να πούμε ότι είμαστε σύμφωνοι με την ιδιωτικοποίηση του οργανισμού μας, έγινε μια συζήτηση στα σχόλια τα οποία είχαμε αποστείλει σήμερα (χθες) το μεσημέρι στον Υπουργό, τα σχόλια ήταν αρκετά και για το λόγο αυτό ο Υπουργός δεν προτίθεται να πάρει το νομοσχέδιο στο Υπουργικό στις 3 του μήνα όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά το πιο πιθανό θα το πάρει στις 14 του μήνα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν αυτό γίνεται με σκοπό να ενσωματώσει στο ν/σ κάποιες από τις εισηγήσεις των συντεχνιών, ο κ. Θεοδώρου ανέφερε πως ο Υπουργός Οικονομικών τούς είπε ότι θα μελετήσει τις εισηγήσεις μαζί με τους νομικούς του συμβούλους και θα επανέλθει είτε με ερωτήσεις είτε με τοποθετήσεις. Σε άλλη ερώτηση αν υπήρξε μια κατ' αρχήν τοποθέτηση του Υπουργού στις παρατηρήσεις των συντεχνιών, απάντησε «όχι».

«Φαίνεται να καταλαβαίνει και ο ίδιος ο Υπουργός ότι είναι αρκετά περίπλοκο το θέμα και φαίνεται ότι πιο περίπλοκο απ' όλα είναι η επιλογή που προσφέρεται στους εργαζομένους ότι όσοι επιθυμούν θα αποσπώνται στη Δημόσια Υπηρεσία, και φαίνεται ότι εκεί περιπλέκονται αρκετά τα πράγματα, ίσως να υπάρχει πρόβλημα και στην ίδια την ΔΥ με αυτό το σενάριο και είναι κάτι γύρω από το οποίο έγινε αρκετή συζήτηση όπως και γύρω από το θέμα της μαζικής εργοδότησής μας στη νέα εταιρεία. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πηγαινοέρχεται εδώ και αρκετούς μήνες και φαίνεται να μην υπάρχει κατάληξη», συμπλήρωσε.

Θετικό κλίμα
Ο Πρόεδρος της ΑΣΕΤ CYTA Ανδρέας Καρυόλαιμος ανέφερε ότι θεωρεί πως η συζήτηση έγινε σε ένα θετικό κλίμα, με τον Υπουργό να αποδέχεται αρκετά από τα σημεία που του έχουν υποβάλει οι συντεχνίες μέσα από το υπόμνημά τους. «Θεωρούμε ότι υπάρχει ένα σοβαρό πλαίσιο για να καταλήξουμε ίσως σε κάποια λύση», είπε. Σε ερώτηση για τις κινητοποιήσεις έξω από το Προεδρικό, ο κ. Καρυόλαιμος είπε ότι «μετά την εξέλιξη τη σημερινή και τη μετακίνηση της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τις 14/12, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγος να μπούμε σε αυτήν τη διαδικασία, θα διαβουλευθούμε ξανά, το σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων, θα περιμένουμε τις τροποποιήσεις του Υπουργού και θα επανέλθουμε ξανά να συζητήσουμε το νομοσχέδιο με την ελπίδα ότι θα αποφευχθούν λύσεις που θα ταλαιπωρήσουν και την κοινωνία και τον οργανισμό».

Keywords
Τυχαία Θέματα