Ρεσιτάλ τουρκικής αδιαλλαξίας

Λύση στη βάση της πολιτικής ισότητας δυο ιδρυτικών πολιτειών ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός
Η συμβίωση μουσουλμάνων και χριστιανών στη «Νέα Κυπριακή Δημοκρατία» θα είναι παράδειγμα για τη Μέση Ανατολή και την ισλαμοφοβική Ευρώπη, ισχυρίζεται ο Νταβούτογλου

Την επιθυμία τους για δημιουργία μιας «Νέας ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας» εξέφρασαν χθες ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν έξω από το «προεδρικό» μέγαρο στα κατεχόμενα. Ο κ. Νταβούτογλου, που πραγματοποίησε την

πρώτη του επίσκεψη στο νησί ως Πρωθυπουργός της Τουρκίας, μίλησε συγκεκριμένα για τη σημασία που έχει η δημιουργία μιας «Νέας Κυπριακής Δημοκρατίας», τόσο στην ευρύτερη ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όσο και για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Από την πλευρά του ο κατοχικός ηγέτης μίλησε για την ανάγκη μιας «ισχυρής ΤΔΒΚ», η οποία μετά τη λύση θα συμμετέχει στην Ε.Ε. «απολαμβάνοντας το καθεστώς του ιδρυτικού κράτους». Σημειώνεται πως ο κ. Νταβούτογλου, μετά την άφιξή του στα κατεχόμενα, επισκέφθηκε αρχικά τους τάφους των Τ/κ πρώην ηγετών, Φαζίλ Κουτσιούκ και Ραούφ Ντενκτάς, ενώ αργότερα είχε επαφές και στο «αρχηγείο» των κατοχικών δυνάμεων.

Στόχος η «ΝΚΔ»
«Η στάση της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη, όπως και το 2004, είναι έτοιμη να συμβάλει με κάθε τρόπο προς την κατεύθυνση μια μόνιμης, δίκαιης και ειρηνικής λύσης όπως και στο δημοψήφισμα του σχεδίου Ανάν», δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πως «στόχος όλων μας είναι, σε αυτήν τη λύση να παρουσιάσουν ένα ωραίο παράδειγμα συμβίωσης που να βασίζεται στη διζωνικότητα, στο δίκαιο και την πολιτική ισότητα, στη βάση δύο ιδρυτικών πολιτειών και τη δημιουργία μιας νέας Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός μίλησε επιπλέον για «νέα εποχή» και θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, πρέπει να μεταφερθεί και στο νησί προκειμένου να επανέλθει η ειρήνη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Νταβούτογλου μίλησε ξεχωριστά για Έλληνες, Ελληνοκύπριους και Τούρκους, οι οποίοι βρίσκονται, όπως είπε, ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς από τα βάθη της Ιστορίας μέχρι σήμερα. «Από αυτήν την άποψη η υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ε.Ε. δεν είναι η συμμετοχή μιας χώρας σε μια ένωση, αλλά ταυτόχρονα έχει τη σημασία ενός νέου μεγάλου βήματος για το μέλλον μιας ηπείρου, από την άποψη της παγκόσμιας ειρήνης, για την ειρήνη μεταξύ των θρησκειών και των πολιτισμών», είπε, προσθέτοντας πως «μουσουλμάνοι και χριστιανοί, Τ/κ και Ε/κ πλάι-πλάι σε ειρήνη στην Κύπρο, θα είναι ένα ωραίο παράδειγμα στη Μέση Ανατολή και ευκαιρία για μια νέα εποχή στην Ευρώπη, όπου η ισλαμοφοβία έχει διαδοθεί και αυξηθεί».

Αγωγός νερού
Ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε επίσης και στην κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι «το νερό [από τον αγωγό) ανήκει τώρα στους Τουρκοκυπρίους. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να κάνουν χρήση του νερού με τις σωστές μεθόδους. Συζητάμε μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους τρόπους και μεθόδους. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για ανησυχία. Η δύσκολη φάση ολοκληρώθηκε και το νερό έχει έρθει στην Κύπρο».
Διατήρηση της «ΤΔΒΚ»

Από την πλευρά του, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως βασικός όρος για να μπορέσει ο τ/κ «λαός» να σταθεί μετά τη λύση με τη δική του συνιστώσα πολιτεία σε μια ομοσπονδιακή δομή με υγιή και ασφαλή τρόπο, είναι η ύπαρξη της «ΤΔΒΚ», προσθέτοντας πως «από αυτήν την άποψη, αυτά που κάνουμε σήμερα είναι αυτά που θα επηρεάσουν το δικό μας αύριο».

Σε ερώτηση που αφορούσε τα θέματα των εγγυήσεων και του περιουσιακού, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι τώρα έχουν εντατικοποιήσει την εργασία στο θέμα του περιουσιακού και υπάρχουν εξελίξεις. Το εδαφικό και τις εγγυήσεις τα άφησαν πιο μετά, είπε, σημειώνοντας ότι γίνεται κατανοητό το γιατί το θέμα των εγγυήσεων έχει αφεθεί για το τέλος, επαναλαμβάνοντας τη θέση για συζήτησή του σε μια πενταμερή συνάντηση με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Αλλά πριν από αυτό, είπε, θα πρέπει να δούμε τι θα τύχει εγγύησης. Εκκρεμούν τα δύσκολα θέματα του εδαφικού και του περιουσιακού, είπε, προσθέτοντας ότι και το κεφάλαιο του διαμοιρασμού της εξουσίας ήταν δύσκολο, όπου οι Τ/κ δίνουν σημασία στα θέματα πολιτικής ισότητας και εκεί είναι ανοικτό το ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας. Προβλέπει, όμως, είπε, πως στο τέλος της ημέρας θα ξεπεράσουν αυτές τις δυσκολίες και εάν φτάσουν σε ένα σημείο που το περιουσιακό θα μπορεί να είναι αποδεκτό, «θεωρώ ότι θα μπορούμε πλέον να βλέπουμε το φως στην άκρη του τούνελ».

Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο
Η επίσκεψη Νταβούτογλου στα κατεχόμενα συνδυάστηκε με τις σοβαρότερες, όπως χαρακτηρίστηκαν, παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Συγκεκριμένα, τουρκικά F-16 πέταξαν χθες το μεσημέρι πάνω από τέσσερα ελληνικά νησιά. Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, σχηματισμός έξι τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 εισήλθε στις 15:01 στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως, μεταξύ Λέσβου και Χίου. Ο σχηματισμός διασπάστηκε σε τέσσερα και δύο αεροσκάφη αντίστοιχα. Πέταξαν πάνω από τα νησιά Φούρνοι, Μακρονήσι, Ανθρωποφάγοι και Αγαθονήσι. Το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε, από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα