Οι επιθυμίες του ΔΗΣΥ και οι προϋποθέσεις του ΑΚΕΛ

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ
Νέα συνάντηση πραγματοποίησαν τη Δευτέρα οι διαπραγματευτές των δυο πλευρών Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, με σκοπό την προετοιμασία της επικείμενης συνάντησης των δύο ηγετών την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου. Τις εξελίξεις στο Κυπριακό σχολίασαν χθες οι αρχηγοί των δυο μεγάλων κομμάτων στην Κύπρο ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ.

Πολύ θετική χαρακτήρισε την αναθέρμανση

των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας πως με τον τρόπο αυτό δίνεται η ευκαιρία στην Τουρκία να αποδείξει ότι επιθυμεί λύση του Κυπριακού. Μιλώντας χθες στη Λεμεσό, ο κ. Νεοφύτου τόνισε, παράλληλα, πως δεν μπορεί να ανοίξει ούτε το 23, ούτε το 24, ούτε το κεφάλαιο για την ενέργεια χωρίς τη συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκτιμώντας ότι και η ίδια η ΕΕ θα προετοιμαστεί ανάλογα, αφού γνωρίζει πως για να προχωρήσει η όλη διαδικασία, η Τουρκία οφείλει να υλοποιήσει τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της και τις άλλες υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ.

«Αφού η διεθνής κοινότητα θεωρεί ότι μπορεί το Κυπριακό να επιλυθεί ώς τον Μάρτη, εμείς λέμε ότι μπορεί να επιλυθεί και μέχρι τον Γενάρη, αν η Τουρκία δηλώσει ξεκάθαρα πως δεν θέλει την παραμονή των τουρκικών εγγυήσεων, την παραμονή τουρκικού στρατού σε μια ευρωπαϊκή χώρα και αν επιδείξει μια πραγματική πολιτική βούληση για να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νεοφύτου, υπογραμμίζοντας πως εάν η Τουρκία δεν επιδείξει πραγματική πολιτική βούληση, «απλά θα πάει χαμένος ο χρόνος του κ. Γιούνκερ να ετοιμάσει τα τεχνικά ζητήματα, γιατί δεν θα τύχει της στήριξης της Κύπρου, στο άνοιγμα επιπρόσθετων κεφαλαίων».

Λύση μέχρι τέλους…
Από πλευράς ΑΚΕΛ, ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Άντρος Κυπριανού δήλωσε χθες πως το κόμμα του θα στηρίξει τη διαπραγματευτική διαδικασία μέχρι τέλους, χωρίς ωστόσο να δεχθεί εκτροπή από τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από του να εργαστούμε σκληρά με στόχο να πετύχουμε λύση, η οποία απαραιτήτως να βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο», δήλωσε ο κ. Κυπριανού, μετά το πέρας της χθεσινής συνάντησης στα γραφεία του κόμματος με τη Συντονιστική Επιτροπή των επτά Κοινοτήτων της περιοχής Αποστόλου Βαρνάβα-Σαλαμίνας. Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, το ενωμένο κράτος που θα προκύψει θα αποτελεί μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας», ενώ το ΑΚΕΛ δεν θα αποδεχθεί εγγυήσεις και μονομερή επεμβατικά δικαιώματα, αλλά απαιτεί να υπάρξει ένα άλλο σύστημα ασφάλειας το οποίο θα συζητηθεί με τον ΟΗΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα