Πυρ και μανία κατά της Κυβέρνησης

Οι αποφάσεις της Βουλής δημιούργησαν ανάγκες στον Συνεργατισμό, δηλώνει η Κυβέρνηση
Ο Ν. Παπαδόπουλος άστραψε και βρόντηξε για τα νέα κεφάλαια του Συνεργατισμού

Πυρ και μανία έγινε χθες ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος, όταν άκουσε τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, Χρίστο Πατσαλίδη, να λέει ότι οι αλλαγές που επέφερε η Βουλή στα νομοσχέδια για

τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα έγιναν αιτία να χρειάζεται νέα κεφάλαια ο Συνεργατισμός.

«Από πού κι ως που ευθύνεται η Βουλή, διερωτήθηκε ο κ. Παπαδόπουλος, όταν τα στοιχεία με βάση τα οποία διαπιστώνεται έλλειμμα κεφαλαίων στον Συνεργατισμό αφορούν το 2014, έτος κατά το οποίο δεν είχαν ακόμα ψηφιστεί από τη Βουλή οι νομοθεσίες των εκποιήσεων και της αφερεγγυότητας;».
Πρόσθεσε επίσης και την εκτίμησή του ότι ο Συνεργατισμός θα χρειαστεί και νέα κεφάλαια.

Για την Τράπεζα Κύπρου
Προχωρώντας ένα βήμα πάρα πέρα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών αναφέρθηκε και στα κεφάλαια τα οποία φαίνεται, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να χρειάζεται και η Τράπεζα Κύπρου.

«Πώς είναι δυνατόν η Τράπεζα Κύπρου να έχει καλέσει γενική συνέλευση και να μην έχει αναφερθεί στους μετόχους ότι αντιμετωπίζει έλλειμμα κεφαλαίων €600 εκ.;», διερωτήθηκε ο Ν. Παπαδόπουλος.

* Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Κύπρου αναφέρθηκε σε διαφορά με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ανακοίνωση μια ημέρα πριν από τη γενική συνέλευση των μετόχων της.

Τα πέντε νομοσχέδια
Η όλη συζήτηση πυροδοτήθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία συζητήθηκαν τα πέντε νομοσχέδια που ενέκρινε το Υπουργικό για τη δημιουργία του νομοθετικού πλαισίου για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού, ο οποίος φάνηκε ότι χρειάζεται ενίσχυση €200 εκ., μετά τα αποτελέσματα του ελέγχου που διενήργησε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός.

Μιλώντας στην Επιτροπή ο Χρίστος Πατσαλίδης είπε πως η ανάγκη για επιπλέον κεφάλαια δημιουργήθηκε από τις αλλαγές που επέφερε η Βουλή στα νομοσχέδια για εκποιήσεις και αφερεγγυότητα.

«Εύκολο να τα ρίχνουν στη Βουλή»
Απαντώντας, ο Ν. Παπαδόπουλος είπε ότι «η εύκολη προσέγγιση είναι να τα ρίξουν όλα στη Βουλή», ωστόσο τα στοιχεία με βάση τα οποία διαπιστώνεται έλλειμμα στο Συνεργατισμό αφορούν το 2014, όταν ακόμα δεν είχαν ψηφιστεί οι νομοθεσίες για εκποιήσεις και αφερεγγυότητα.

«Πώς είναι δυνατόν», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «η Βουλή να έχει ευθύνες πριν να ψηφίσει νομοσχέδια; Η Βουλή δέχθηκε τα συγχαρητήρια της Κυβέρνησης όταν προχώρησε στην ψήφιση των εν λόγω νομοσχεδίων, ενώ ακολούθησαν και οι θετικές αξιολογήσεις από την Τρόικα. Κάποιοι θέλουν να αποπροσανατολίσουν, να μην αναγνωρίσουν τα προβλήματα του κυπριακού προγράμματος και να ρίξουν με ευκολία ευθύνες στη Βουλή. Αυτό είναι καταδικαστέο και αποτελεί ασυγχώρητο λαϊκισμό», πρόσθεσε.

Δεν θα είναι η τελευταία φορά
Ο Ν. Παπαδόπουλος είπε, ακόμα, ότι το νομοσχέδιο με το οποίο ζητούνται επιπλέον κεφάλαια €200 εκ. για τον Συνεργατισμό, αντικρούει τον ισχυρισμό της Κυβέρνησης που πανηγυρίζει εδώ και ένα χρόνο ότι η Κύπρος είναι «φαινόμενο και πρωταθλητής των μνημονίων».

«Κάποιοι πρέπει να μας εξηγήσουν πώς είναι δυνατόν να είμαστε φαινόμενο αλλά για τρίτη φορά να ζητάμε χρήματα για να βάλουμε λεφτά στις τράπεζες», είπε, και πρόσθεσε πως απ' ό,τι φαίνεται δεν θα είναι η τελευταία φορά, αφού δεν έχει λυθεί το μεγάλο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας, που είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ).

Πρόσθεσε, πάντως, ότι χθες δεν δόθηκε καμία δέσμευση από πλευράς Κυβέρνησης και Συνεργατισμού ότι αυτή θα είναι η τελευταία φορά που ο Κύπριος φορολογούμενος θα βάλει λεφτά στον Συνεργατισμό.

«Κανείς δεν μπορεί να δώσει τέτοια δέσμευση», τόνισε, «από τη στιγμή που έχουμε 50% ΜΕΔ στις κυπριακές τράπεζες, οι οποίες χρειάζονται κεφάλαια. Αν ο Συνεργατισμός θέλει και του χρόνου χρήματα, δεν θα υπάρχουν. Η μόνη επιλογή θα είναι η ιδιωτική επένδυση, δηλαδή πώληση του Συνεργατισμού σε ιδιώτες».

Ο κ. Παπαδόπουλος κάλεσε τους κυβερνώντες να πουν το σχέδιό τους για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και για την προστασία του τραπεζικού συστήματος. Σημείωσε ότι το ΔΗΚΟ έχει εναλλακτικές εισηγήσεις, όπως η δημιουργία φορέα διαχείρισης ΜΕΔ, αναθεώρηση των αποφάσεων του 2013 και επιστροφή των κουρεμένων καταθέσεων για να μπορούν οι δανειολήπτες να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και εξαγορά από τους δανειολήπτες των δανείων τους με εκπτώσεις.
ΑΚΕΛ: Να στηριχθεί

Μιλώντας στην επιτροπή ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου είπε ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει τον Συνεργατισμό, ο οποίος πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να ενδυναμωθεί με στόχο να επιστρέψει πίσω στα μέλη του και στον κοινωνικό του ρόλο.

«Θεωρούμε», είπε, «ότι θα πρέπει ο φορολογούμενος να στηρίξει τον Συνεργατισμό, διότι είναι μια καλή επένδυση».
Τέλος, ανέφερε ότι η ανάγκη για κεφαλαιουχική ενίσχυση του Συνεργατισμού προέκυψε από τη χρήση ακραίων σεναρίων στις προβλέψεις του.

Keywords
Τυχαία Θέματα