Σκόραρε, άντεξε και συνεχίζει τη μάχη

Με παίκτη λιγότερο η ΑΕΚ νίκησε την Ανόρθωση, που παρουσιάστηκε κατώτερη των περιστάσεων και έχασε σημαντικό έδαφος
ΑΕΚ 1
(17΄ Τρισκόφσκι)
ΑΝΟΡΘΩΣΗ 0

Ένα γκολ, που σημειώθηκε με αρκετή δόση τύχης, ήταν αρκετό για την ΑΕΚ να πάρει το σημαντικό από κάθε άποψη ντέρμπι κόντρα στην Ανόρθωση.
Σ’ ένα παιχνίδι που κρίθηκε στις λεπτομέρειες, η ομάδα του Τόμας Κρίστιανσεν ήταν πιο ουσιαστική, πιο ήρεμη

και συγκεντρωμένη, είχε με το μέρος της την τύχη στη φάση του γκολ και πανηγύρισε στο τέλος τη σπουδαία νίκη που την διατήρησε στη 2η θέση, ένα βαθμό πίσω από τον ΑΠΟΕΛ.

Η Ανόρθωση παρουσιάστηκε κατώτερη των περιστάσεων, δεν αντέδρασε μετά το γκολ που δέχθηκε και ενώ είχε όλον τον χρόνο στη διάθεσή της. Παράλληλα για περισσότερα από 20 λεπτά αγωνίστηκε με παίκτη περισσότερο, αφού η ΑΕΚ έμεινε με 10 λόγω αποβολής του Λαμπάν, ωστόσο δεν μπόρεσε να ανατρέψει την κατάσταση.

Φυσιολογικά, η ήττα μπορεί να χαρακτηριστεί πισωγύρισμα καθώς έμεινε πέντε βαθμούς από την πρώτη θέση και τέσσερεις από την 2η. Για την ΑΕΚ η νίκη αποκτά μεγαλύτερη αξία, αφού άφησε για τα καλά πίσω την ήττα της περασμένης εβδομάδας από την Ομόνοια, ενώ για πρώτη φορά φέτος κέρδισε αγώνα με παίκτη λιγότερο.

Νέο ραντεβού έχουν οι δύο ομάδες την ερχόμενη Τετάρτη, καθώς θα τα πουν στην επαναληπτική αναμέτρηση του κυπέλλου στο «Αντώνης Παπαδόπουλος», με την ΑΕΚ να έχει μεγάλο προβάδισμα λόγω της καθαρής νίκης 3-0 του πρώτου αγώνα.

Με αλλαγές Κρίστιανσεν-Πάους
Ο Κρίστιανσεν είχε σημαντικές απουσίες και αναγκαστικά προχώρησε σε αλλαγές στην ενδεκάδα που παρέταξε. Τέσσερεις στο σύνολο, συγκριτικά με το τελευταίο παιχνίδι. Πήραν φανέλα βασικού οι Λαμπάν (έπαιξε στόπερ), Ρόσα (αντί του Τομάς) και Χαραλάμπους-Εγγλέζου, στις θέσεις των Μαρτσίνιακ και Τετέ.
Από την άλλη ο Αντρέ Πάους προχώρησε σε δύο αλλαγές, με τους Τζανακάκη και Λαΐφη να παίρνουν τις θέσεις των Γκάμπριελ και Νούχου.

Πιο ουσιαστική η ΑΕΚ
Με κλασική ευκαιρία άρχισε το παιχνίδι η ΑΕΚ, η οποία άγγιξε κυριολεχτικά το γκολ. Ήταν μια φάση εντός περιοχής της Ανόρθωσης, με τον Άλβες να αποφεύγει με προσποίηση τον Κόπριβετς, να πλασάρει προς την εστία, αλλά να απομακρύνει πάνω στη γραμμή ο Λαΐφης. Η φάση αυτή βοήθησε τους γηπεδούχους να παίξουν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αφού στη συνέχεια είχαν πολύ καλύτερη παρουσία από την αντίπαλο, παρόλο που δυσκολεύτηκαν να δημιουργήσουν άλλη μεγάλη φάση. Όμως, το γκολ προέκυψε στο 17ο λεπτό από στατική φάση. Ο Τρισκόφσκι εκτέλεσε φάουλ από πλάγια θέση, η μπάλα χτύπησε στο κεφάλι του Ορλάντι και κατέληξε στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Κόπριβετς.

Στη συνέχεια η Ανόρθωση προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά δεν είχε ορθόδοξη ανάπτυξη. Δημιούργησε μόλις δύο φάσεις με μια κεφαλιά του Σβεχλέν και ένα μακρινό σουτ του Μαρτίνες στο 21΄ και 25΄ αντίστοιχα, αλλά δεν είχε συνέχεια. Η ΑΕΚ έκανε άψογη διαχείριση μέχρι το τέλος του ημιχρόνου, σ’ αυτό βοήθησε και ο αργός ρυθμός που είχε το ματς, αλλά και οι συχνές διακοπές. Φυσιολογικά οι «κιτρινοπράσινοι» πήγαν στα αποδυτήρια με το υπέρ τους προβάδισμα 1-0.

Σωστή διαχείριση από Κρίστιανσεν
Στο δεύτερο ημίχρονο, με την ΑΕΚ να έχει το προβάδισμα, ήταν λογικό η Ανόρθωση να μπει πιο επιθετικά. Έτσι και έγινε. Η ομάδα του Πάους έδειξε μεγάλη διάθεση για να ισοφαρίσει, με τους γηπεδούχους να δείχνουν πρόθεση να αμυνθούν και να διαχειριστούν το προβάδισμά τους. Η «Κυρία» από νωρίς ανέλαβε την πρωτοβουλία των κινήσεων, γυρόφερνε την μπάλα έξω από την αντίπαλη περιοχή, αλλά δυσκολευόταν να τελειώσει τις φάσεις της.

Πέρα από κάποια μακρινά σουτ του Πελέ, η Ανόρθωση δεν απείλησε ουσιαστικά την εστία του Τόνιο. Στο 70' της αναμέτρησης η ΑΕΚ αναγκάστηκε να αγωνιστεί με παίκτη λιγότερο, αφού σωστά αποβλήθηκε ο Λαμπάν με δεύτερη κίτρινη. Ο Πάους αναγκαστικά έκανε πιο επιθετική την ομάδα του με αλλαγές από τον πάγκο, αλλά το σκηνικό ήταν ίδιο και στο υπόλοιπο του αγώνα.

Οι ποδοσφαιριστές του είχαν την κατοχή, αλλά δεν μπορούσαν να φτιάξουν ευκαιρίες. Η ΑΕΚ έπαιξε μαζική άμυνα, δεν έχασε τη συνοχή της μετά την αποβολή και στο τέλος πανηγύρισε μια σπουδαία νίκη, που την άφησε σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή της βαθμολογίας και τον ΑΠΟΕΛ.

Διαιτητής: Χρ. Νικολαΐδης
Κίτρινες: Τρισκόφσκι / Βίκτορ (4η), Κάλβο, Σβεχλέν, Κουλούρης
Κόκκινες: Λαμπάν (2η κίτρινη)

ΑΕΚ: Τόνιο, Ορτίθ, Μόισοφ (55΄ Μουρίγιο), Λαμπάν, Χαραλάμπους, Λαρένα, Μπόλιεβιτς, Ρόσα, Τρισκόφσκι, Εγγλέζου, Άλβες (75΄ Μυτίδης).
Ανόρθωση: Κόπριβετς, Τζανακάκης, Σβεσχλέν, Λαΐφης, Βίκτορ (73΄ Κουλούρης), Μαϊσουράτζε, Πελέ, Μαρτίνες, Ορλάντι (73΄ Αβραάμ), Κάλβο (85΄ Μακρής), Εντλοβού.

Το φιλμ του αγώνα
3΄ Κλασική ευκαιρία για την ΑΕΚ. Ο Άλβες ντρίμπλαρε τον Κόπριβετς, έκανε το πλασέ, αλλά έδιωξε πάνω στην γραμμή τέρματος ο Λαΐφης.
17΄ 1-0 Εκτέλεση φάουλ του Τρισκόφσκι, η μπάλα χτύπησε στο κεφάλι του Ορλάντι και κατέληξε στα δίχτυα του Κόπριβετς, ο οποίος είχε αιφνιδιαστεί.
21΄ Κεφαλιά του Σβεχλέν, μάζεψε εύκολα ο Τόνιο.
25΄ Δυνατό σουτ εκτός περιοχής από τον Μαρτίνες, ο Τόνιο έδιωξε ενστικτωδώς.
61΄ Σουτ του Πελέ από το ύψος της περιοχής, η μπάλα πάνω από τα δοκάρια.
70΄ Με δέκα ποδοσφαιριστές έμεινε η ΑΕΚ λόγω αποβολής του Λαμπάν με δεύτερη κίτρινη, έπειτα από φάουλ στον Κάλβο.
76΄ Σουτ του Αβραάμ, ασταθής επέμβαση του Τόνιο.
Χάνει το επόμενο ντέρμπι ο Βίκτορ
Στο 16ο λεπτό ο Ζοάο Βίκτορ έκανε φάουλ, από το οποίο μάλιστα προήλθε το γκολ που άνοιξε το σκορ η ΑΕΚ. Ο Ισπανός άσος δικαιολογημένα είδε την κίτρινη κάρτα από τον διαιτητή Νικολαΐδη, η οποία ήταν η 4η στο φετινό πρωτάθλημα. Αυτό σημαίνει πως ο Αντρέ Πάους δεν θα τον υπολογίζει στα πλάνα του ενόψει του επόμενου μεγάλου ντέρμπι με τον ΑΠΟΕΛ.

Έτσι το είδαν Πάους-Κρίστιανσεν
Ανάμεικτα ήταν τα συναισθήματα στη συνέντευξη Τύπου. Ο Πάους, απογοητευμένος από την ήττα, προσπάθησε να δώσει τη δική του εξήγηση για την εικόνα της ομάδας του, ενώ ο Κρίστιανσεν εξέφρασε την περηφάνια του για τους παίκτες του.

Πάους: «Ήταν ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι έξι βαθμών και είναι κρίμα που χάσαμε. Πριν από το γκολ η ΑΕΚ ήταν καλύτερη λόγω του άτσαλου τρόπου με τον οποίο πασάραμε και λόγω των λαθών που κάναμε. Το φάουλ χτύπησε σε ένα παίκτη μας... Στο πρώτο μέρος δεν φτιάξαμε και τόσες ευκαιρίες. Στο δεύτερο ήμασταν καλύτεροι στο παιχνίδι κατοχής χωρίς να φτιάξουμε τις ευκαιρίες. Είχαμε κάποιες μικρές φάσεις και στα τελευταία λεπτά παίξαμε κόντρα σε δέκα παίκτες αλλά και πάλι δεν φτιάξαμε τις μεγάλες ευκαιρίες. Πιέσαμε, η ΑΕΚ γύρισε πίσω και κράτησε».

Σε ερώτηση γιατί δεν δημιουργήθηκαν ευκαιρίες, είπε: «Έχουμε καλούς παίκτες μπροστά αλλά πάντα πρέπει να δούμε και τον αντίπαλο. Η ΑΕΚ είναι μια συμπαγής ομάδα. Είναι και θέμα σωστών επιλογών για να φτιάξεις ευκαιρίες. Κάποιες φορές τις κάνεις και κάποιες φορές όχι. Όταν έχεις στην κατοχή σου την μπάλα, θεωρείς πως θα έχεις χρόνο για να κάνεις την επίθεση. Αυτό μπορεί να ισχύσει απέναντι σε μικρότερες ομάδες αλλά όχι και κόντρα στις μεγάλες».

«Περήφανος για τους παίκτες μου»
Κρίστιανσεν: «Ήταν ένα ματς έξι βαθμών, όπου ο νικητής θα έπαιρνε μεγάλη αυτοπεποίθηση. Ξεκινήσαμε καλά πιστεύοντας στις πιθανότητές μας και επικρατήσαμε στο πρώτο εικοσάλεπτο, σκοράροντας στην ευκαιρία που βρήκαμε. Μετά χάσαμε την κατοχή και δεν ελέγξαμε το παιχνίδι. Στο δεύτερο μέρος πληρώσαμε την προσπάθεια που έκαναν οι παίκτες και δεν μπορούσαμε να κάνουμε παιχνίδι κατοχής. Ήθελα να βάλω τον Λαμπάν στο κέντρο για να έχουμε κατοχή και όταν το κάναμε, μετά από δέκα λεπτά είδαμε ακόμα μια κόκκινη κάρτα και τώρα είναι σίγουρο πως δεν θα κερδίσουμε το βραβείο του fair play φέτος, ένας τίτλος που δεν μπορούμε να έχουμε. Όμως είμαι πολύ περήφανος για τους παίκτες μου και την προσπάθεια που έκαναν, μάλιστα και με δέκα παίκτες για είκοσι λεπτά. Τώρα θα προσπαθήσουμε να ξεκουραστούμε, έχουμε το παιχνίδι κυπέλλου και θέλουμε να προκριθούμε. Θα είναι δύσκολο, έχουμε δει τι έκανε η Ανόρθωση απέναντι στον Απόλλωνα. Θέλω οι φίλαθλοι να είναι δίπλα μας σε κάθε παιχνίδι, οι παίκτες αξίζουν την συμπαράσταση του κόσμου, ο οποίος σήμερα μας βοήθησε να καλύψουμε το αριθμητικό μειονέκτημα».

Keywords
Τυχαία Θέματα