Εφιάλτης στη Συρία - Επιμένει με βομβαρδισμούς η Τουρκία

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στη Συρία, παρά τη συμφωνία των μεγάλων δυνάμεων την Παρασκευή στο Μόναχο για "παύση" των εχθροπραξιών, από τις οποίες έχουν σκοτωθεί, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι.

Η λύση στη συριακή κρίση μοιάζει ολοένα και πιο μακρινή, καθώς οι συγκρούσεις στα μέτωπα του πολέμου συνεχίζονται ακατάπαυστα, ενώ η κατάσταση έγινε ακόμη πιο περίπλοκη στα βόρεια της χώρας. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν να βομβαρδίζουν, από το τουρκικό έδαφος, θέσεις των Κούρδων της Συρίας στην επαρχία του

Χαλεπιού. Η Τουρκία φοβάται ότι οι Κούρδοι πολιτοφύλακες των Μονάδων Προστασίας του Λαού, που ελέγχουν, ήδη, ένα μεγάλο μέρος της βόρειας Συρίας, θα επεκτείνουν την επιρροή τους σ’ όλη τη μεθόριο.

Εξετάζει, εξάλλου, το ενδεχόμενο να ξεκινήσει, σε συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία, μια χερσαία επιχείρηση στη Συρία με σκοπό, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Το Ιράν και η Ρωσία, οι κυριότεροι σύμμαχοι της Δαμασκού, προειδοποίησαν τις δύο χώρες να μην υλοποιήσουν τα σχέδια τους.

Θορυβημένη η διεθνής κοινότητα καλεί την Άγκυρα να τερματίσει τους βομβαρδισμούς.

Το μήνυμα ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν ν’ απαντούν στις επιθέσεις των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού στη βόρεια Συρία έστειλε, ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ.

Η Δαμασκός καταδίκασε τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις της Τουρκίας σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «να βάλει τέλος στα εγκλήματα του τουρκικού καθεστώτος».

Την επιτακτική ανάγκη για αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή τόνισε ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου,

Γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας για την αντιμετώπιση της επιδείνωσης της ασφάλειας και της ανθρωπιστικής κατάστασης στη βόρεια Συρία.

Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος αναφέρθηκε στις προσπάθειες των ΗΠΑ για την αποθάρρυνση των δυνάμεων των Κούρδων της Συρίας να εκμεταλλευτούν τις σημερινές συνθήκες και να αποσπάσουν, επιπλέον, εδάφη κοντά στα τουρκικά σύνορα και κάλεσε την Τουρκία να δείξει ανάλογη αυτοσυγκράτηση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, οι κύριοι Μπάιντεν και Νταβούτογλου δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για την προστασία των εκτοπισμένων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού στη βορειοδυτική Συρία και να εξασφαλίσουν ότι οι δίοδοι για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι θα παραμείνουν ανοιχτές. Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε υποστήριξη προς τον αγώνα της Τουρκίας εναντίον της τρομοκρατίας του ΡΚΚ.

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ο Τούρκος πρωθυπουργός επαναβεβαίωσαν τον κοινό στόχο της νίκης επί του Ισλαμικού Κράτους. Παράλληλα, δεσμεύθηκαν να εργαστούν προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης των εχθροπραξιών, όπως συμφωνήθηκε στο Μόναχο.

Προειδοποιήσεις Μεντβέντεφ για ολοκληρωτικό πόλεμο

Μια χερσαία επιχείρηση στη Συρία θα οδηγούσε σ’ έναν "ολοκληρωτικό, μακρόχρονο πόλεμο", που δεν συμφέρει κανέναν, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε συνέντευξη, που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Euronews. Γι αυτό το λόγο, τόνισε, οι εμπλεκόμενες χώρες θα πρέπει να αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση. Ο Ρώσος πρωθυπουργός εμφανίστηκε, ωστόσο, αισιόδοξος όσον αφορά τη διεθνή συνεργασία για την επίλυση του προβλήματος. Είμαι επιφυλακτικά αισιόδοξος για τις προοπτικές συνεργασίας στο θέμα αυτό δήλωσε χαρακτηριστικά. Αυτή η συνεργασία, τόνισε, είναι κρίσιμη, επειδή, αν δεν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε, δεν θα υπάρξει τέλος του πολέμου στη Συρία.

Η κατάσταση στη Συρία προκαλεί ανησυχία και στην Κύπρο.

Οι τελευταίες εξελίξεις είναι ανησυχητικές. Παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις εξελίξεις στη Συρία και αξιολογούμε καθημερινά τα δεδομένα, καθώς αυτή η έκρυθμη κατάσταση είναι κάτι, που επηρεάζει, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, και το Κυπριακό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης. Στο πλαίσιο της ιδιότητάς μας ως κράτους μέλους της Ε.Ε. τόσο κοντά στην περιοχή, είμαστε, είπε, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. στην περιοχή και ο μηχανισμός διαβούλευσης με τα γειτονικά κράτη. Το θέμα θα θέσει προς συζήτηση στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα