Σιζόπουλος: Η διαπραγμάτευση να περάσει μέσα από την Ευρώπη

Την θέση ότι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό είναι εκείνος που θα απαιτεί την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο σύνολο της Κύπρου, εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του ΣΙΓΜΑ, ο κ. Σιζόπουλος προέταξε την αναγκαιότητα η διαπραγματευτική ομάδα να κινηθεί προς τους κανονισμούς

που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά στο θέμα της ασφάλειας, λέγοντας ότι «αυτό είναι το μεγάλο μας όπλο».

Επιπλέον, τάχθηκε για άλλη μια φορά κατά του γεωγραφικού διαχωρισμού με βάση εθνικά χαρακτηριστικά, εντός του ίδιου κράτους, καθώς αυτό δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και τόνισε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε στη θεσμοθέτηση μιας σωστής λειτουργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εν συνεχεία, πρότεινε την υιοθέτηση του αμερικανικού μοντέλου προεδρίας, όπου Πρόεδρος κα Αντιπρόεδρος ψηφίζονται μαζί. Με υποψήφιους έναν Ελληνοκύπριο για Πρόεδρο και έναν Τουρκοκύπριο για αντιπρόεδρο και ανάποδα, θα δημιουργηθεί σαφώς η τάση για συνεργασίες.

Εθνικό συμβούλιο

Αναφορικά με τη λειτουργία του Εθνικού Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι ανεξάρτητα από το αν αυτό είναι ένα συμβουλευτικό σώμα, θα πρέπει να ενημερώνεται πριν τις συναντήσεις, να γίνεται διάλογος κι έπειτα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να λαμβάνει τις αποφάσεις του. «Ο ΠτΔ θα έπρεπε να έχει ακούσει τις εισηγήσεις των κομμάτων».

Επιπλέον, τόνισε ότι το Εθνικό Συμβούλιο ολοκλήρωσε ένα κύκλο και θα πρέπει να εξελιχθεί.

Κίνδυνος διάλυσης

Εν συνεχεία ο κ. Σιζόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Όπως είπε, κινδυνεύουμε με διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και απόσχιση.

Στο υποθετικό σενάριο για αδιέξοδο των συνομιλιών, ανέφερε ότι υπάρχει ο κίνδυνος ο ΠτΔ να έχει πέσει σε παγίδα εγκαταλείποντας την αρχικά σωστή σκέψη για τον τρόπο διαπραγμάτευσης για διασταυρουμένες συζητήσεις κεφαλαίων και της διαδικασίας του «πάρε-δώσε».

«Όμως, από τη στιγμή ο ΠτΔ συζήτησε όλα τα κεφάλαια στα οποία έχουμε να αποδώσουμε οφέλη, έχουμε κάνει σοβαρές παραχωρήσεις προκειμένου να ανοίξουμε σήμερα τα δύσκολα κεφάλαια. Ασκούνται λοιπόν πιέσεις για παραχωρήσεις, για παράδειγμα στο θέμα τη Προεδρίας. Έτσι, αν στο τέλος δεν μπορέσουμε να κάνουμε άλλες παραχρήσεις, θα τις χρεωθούμε εμείς τις ευθύνες», είπε.

Σε περίπτωση αδιεξόδου, πρόσθεσε, θα πρέπει να αλλάξει η διαδικασία συζήτησης και θα πρέπει, παράλληλα με τον διακοινοτικό διάλογο, να ζητηθεί διεθνής σύνοδος για το Κυπριακό. «Το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής», επισήμανε.

Ο κ. Σιζόπουλος εξέθεσε την εκτίμησή του για το εναλλακτικό σενάριο το οποίο έχει στη φαρέτρα της η Τουρκία, σε περίπτωση μη λύσης. Όπως είπε, ο μεγάλος κίνδυνος είναι η αναβάθμιση του ψευδοκράτους και η σταδιακή εγκαθίδρυση ενός τουρκικού κράτους στην Κύπρο για να ελέγχει την περιοχή, ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να υποβοηθά αυτό το σενάριο.

Τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι η αισιοδοξία που διαρρέεται από «διάφορους κύκλους» και δημοψήφισμα μέχρι τον Δεκέμρβιο, μάλλον δεν έχουν βάση. Όπως είπε, «εκείνοι που καλλιεργούν την αισιοδοξία σε ποια δεδομένα στηρίζονται; Μήπως υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζουμε;», είπε και πρόσθεσε ότι

Follow @Christos_Mich

Keywords
Τυχαία Θέματα