Γυρίζουν την πλάτη στην Ευρώπη

Τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ζητά ο τουρκικός λαός, ισχυρίζεται ο Τσαβούσογλου
Ασαφής μέχρι στιγμής η στάση των μεγάλων δυνάμεων, αναφορικά με την πρόθεση της Άγκυρας να δημιουργήσει «ζώνη ασφαλείας» στα βόρεια σύνορα της Συρίας

Για απογοήτευση του τουρκικού λαού από «τα δύο μέτρα και δύο σταθμά» που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά τη χώρα τους, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και άσκηση «τεράστιας πίεσης» στην κυβέρνησή AKP, προκειμένου να βάλει τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις,

έκανε λόγο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την ΕΕ ότι απευθύνει επικρίσεις στους γείτονες, αλλά δεν δέχεται να επικρίνεται κι αυτή με τη σειρά της. «Οι Τούρκοι απογοητεύθηκαν από το γεγονός ότι δεν έγιναν επισκέψεις ούτε δηλώσεις υποστήριξης μετά την απόπειρα πραξικοπήματος», δήλωσε. Μιλώντας στο πλαίσιο ενός περιφερειακού φόρουμ για την ασφάλεια, που διεξάγεται στο Μπλεντ της Σλοβενίας, ο κ. Τσαβούσογλου πρόσθεσε:

«Δεχόμαστε τεράστια πίεση να σταματήσουμε τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Στο ίδιο πλαίσιο ο εκπρόσωπος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιμπραΐμ Καλίν, δήλωσε από την Άγκυρα πως είναι εκτός συζήτησης το ενδεχόμενο να καθυστερήσει μέχρι το τέλος του χρόνου η κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την ΕΕ, προσθέτοντας πως απομένουν να ρυθμιστούν μόνο ήσσονος σημασίας θέματα.

Παιχνίδια με τη «ζώνη ασφαλείας»
Ο Εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου δήλωσε, επίσης, πως οι μεγάλες δυνάμεις δεν έχουν απορρίψει την πρόταση της Τουρκίας για τη δημιουργία μιας «ασφαλούς ζώνης» στη βόρεια Συρία, όμως ούτε έχουν επιδείξει ξεκάθαρη προθυμία να εφαρμόσουν αυτό το σχέδιο.

Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν πιέζει για την εφαρμογή μιας 48ωρης εκεχειρίας στο Χαλέπι, με σκοπό να παραταθεί στη συνέχεια μέχρι και τη μουσουλμανική γιορτή του Αΐντ αλ Άντχα («Γιορτή της Θυσίας») που πρόκειται να ξεκινήσει γύρω στις 11 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία έχει ζητήσει κατ' επανάληψη την ίδρυση μιας «ασφαλούς ζώνης» στη βόρεια Συρία, όπου δεν θα γίνονται συγκρούσεις, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα περιορίζονταν οι προσφυγικές ροές από την εμπόλεμη χώρα.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε τη Δευτέρα ότι επανέλαβε την πρότασή του στη συνάντηση που είχε με τους ηγέτες της Ομάδας των 20 (G20) στη σύνοδο κορυφής στο Χανγκτζόου της Κίνας. Από την πλευρά τους, οι Σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία θα ήθελαν να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας στις περιοχές των συνόρων που θέτουν υπό τον έλεγχό τους, εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές του Ντάες (Ισλαμικό Κράτος), όμως για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να προηγηθεί μια συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ, της Τουρκίας και της Ρωσίας, διαβεβαίωσε σήμερα ένας διοικητής τους.

Σφυροκοπούν τους Κούρδους
Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Δευτέρας, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν 12 στόχους στα βόρεια του Ιράκ. Οι στόχοι που επλήγησαν βρίσκονται σε περιοχή όπου, σύμφωνα με την Άγκυρα, έχει τη βάση της η ηγεσία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Η ανακοίνωση των στρατιωτικών πηγών δεν γνωστοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες για τους βομβαρδισμούς, ενώ στο παρελθόν παρόμοιοι βομβαρδισμοί είχαν συνδεθεί από την Άγκυρα με εγκαταστάσεις και υποδομές υποστήριξης του PKK.

Πρώτες απώλειες για Τούρκους
Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού στρατού, δύο Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και πέντε ακόμη τραυματίστηκαν, όταν τζιχαντιστές του Ντάες εξαπέλυσαν επίθεση με ρουκέτα ενάντια σε δύο τουρκικά άρματα μάχης κοντά στο χωριό αλ Ουάκφ, στη βόρεια Συρία. Οι μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) κατέλαβαν δύο χωριά, σύμφωνα με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», που εξαπέλυσε η Άγκυρα στις 24 Αυγούστου, έχοντας στο πλευρό της αντάρτες που πολεμούν υπό το λάβαρο του FSA, καταλαμβάνοντας τη μεθοριακή πόλη Τζαραμπλούς.

Πρόκειται για τις πρώτες απώλειες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από το Ντάες, έπειτα από την έναρξη της επιχείρησης στη Συρία. Δύο μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού επίσης σκοτώθηκαν, ενώ δύο ακόμη τραυματίστηκαν, ανέφερε ο στρατός.

Στην αντεπίθεση η Αυστρία
Σήμερα, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αναμένεται να ανταλλάξει απόψεις με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών. Η συνεδρία θα είναι κλειστή για τα ΜΜΕ, όμως θα ακολουθήσει διάσκεψη Τύπου, στην οποία θα παρευρεθεί ο Τσαβούσογλου, η Υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Marina Kaljurand, η χώρα της οποίας έχει την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών, αλλά και ο ΓΓ του ΣτΕ Θόρμπγιον Ζάγκλαντ.

Πάντως, ο ομοσπονδιακός Καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν επανέλαβε την πρόθεσή του, να θέσει ζήτημα διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 16ης Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα.

Στην Τουρκία ο Στόλτενμπεργκ
Αύριο Πέμπτη και Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, για πρώτη φορά μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, που είχε ως αποτέλεσμα να ψυχρανθούν οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και τους Δυτικούς. Ο Στόλτενμπεργκ θα έχει κυρίως συνομιλίες με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, καθώς και τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Άμυνας, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του NATO.

58 εκατομμύρια για Ιντσιρλίκ
Από την πλευρά του, το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας αποδέσμευσε το ποσό των 58 εκατομμυρίων ευρώ για επένδυση στη Νατοϊκή βάση στο Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, με σκοπό την ενίσχυση των επιχειρήσεων εναντίον του Ντάες. Η είδηση, που μεταδόθηκε από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Spiegel online», αναμεταδόθηκε από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η είδηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, με δεδομένη την κρίση που υπάρχει εδώ και λίγο καιρό μεταξύ της Τουρκίας και της Γερμανίας γύρω από τη βάση του Ιντσιρλίκ. Σύμφωνα με την πληροφορία, για την οποία η ιστοσελίδα επικαλείται το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας, το ποσό των 58 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί για την κατασκευή πίστας για τα γερμανικά αεροσκάφη Tornado, αλλά και κτηριακών εγκαταστάσεων για τις ανάγκες των γερμανικών δυνάμεων που παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις εναντίον του Ντάες.

Συνεχίζονται οι διώξεις
Οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν χθες σχεδόν 150 εντάλματα σύλληψης κατά εκπαιδευτικών που είναι ύποπτοι ότι χρησιμοποίησαν μια εφαρμογή κρυπτογραφημένων ηλεκτρονικών μηνυμάτων, που είχε χρησιμοποιηθεί από υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από τις Αρχές ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου στην Τουρκία, μετέδωσε το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Μυστικός στρατός» στην Ευρώπη
Σε «μυστικό στρατό» του ISIS στην Ευρώπη αναφέρεται το κεντρικό θέμα της βελγικής εφημερίδας «De Standaard», σημειώνοντας ότι οι «ενεργοί» θύλακοι στο Παρίσι αποδείχτηκαν τελικά πολυπληθέστεροι απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά. Επισημαίνεται επίσης ότι οι βελγικές διωκτικές Αρχές συνεχίζουν τις συλλήψεις, ενώ σημειώνεται πως οι τρομοκράτες σχεδίαζαν επιθέσεις στην Ολλανδία, αλλά και σε εμπορικά κέντρα στο Βέλγιο.

Η εφημερίδα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο κύριο άρθρο της, παρατηρώντας ότι οι τρομοκράτες διαθέτουν αξιοσημείωτες οργανωτικές ικανότητες, ωστόσο εκτιμά ότι η επιβολή μιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης θα αποδεικνυόταν «ατελέσφορη» στον βαθμό που η καταπολέμηση του ISIS απαιτεί άλλα μέσα και άλλου τύπου παρεμβάσεις, όπως η αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, αλλά και ένα καλύτερο δίκτυο παροχής πληροφοριών.

Την ίδια ώρα επιφυλάξεις διατυπώνει, σύμφωνα με την «De Tijd», το βελγικό Συμβούλιο της Επικρατείας, σχετικά με το κατά πόσον είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα οι ποινές φυλάκισης για τρομοκρατικά εγκλήματα, που προβλέπει η νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα