Αδίκησαν τους εαυτούς τους

Η Εθνική μας πλήρωσε με τον πιο σκληρό τρόπο τα λάθη και την αδράνεια στην άμυνα

ΚΥΠΡΟΣ 0
ΒΕΛΓΙΟ 3
13’, 61’ Λουκάκου, 81’ Καράσκο

Την ήττα με 3-0 από το ανώτερο Βέλγιο γνώρισε η Εθνική μας στο ΓΣΠ, στην πρεμιέρα των ομίλων της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ 2016. Για ακόμη ένα εντός έδρας παιχνίδι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα προσπάθησε, στο πρώτο ημίχρονο είχε πολύ καλή παρουσία, στο τέλος όμως έμεινε με τις εντυπώσεις και δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί τον παράγοντα έδρα.

Πέραν από την ποιότητα

του αντιπάλου, καθοριστικής σημασίας ήταν τα εύκολα λάθη στην αμυντική μας γραμμή, τα οποία οι διεθνείς μας πλήρωσαν με τον πιο σκληρό τρόπο. Και στις τρεις περιπτώσεις, ο Κωνσταντίνος Παναγή απέκρουσε δύσκολα τα σουτ των Βέλγων, οι συμπαίκτες του όμως αδράνησαν και τις τρεις φορές, με τους Λουκάκου (13’, 61) και Καράσκο (81’) να μαζεύουν το «ριμπάουντ» και να σπρώχνουν ανενόχλητοι την μπάλα στα δίχτυα! Ο Κύπριος τερματοφύλακας απέκρουσε πέναλτι του Μποτσουάγι στο 89’, περιορίζοντας το εύρος της ήττας.

Εντυπωσιακό παρών για ακόμη ένα εντός έδρας παιχνίδι από τον κόσμο, ο οποίος αποχώρησε όμως και πάλι απογοητευμένος από το ΓΣΠ.

Γρήγορο γκολ
Με διάθεση να τρέξει και να πιέσει ψηλά τους Βέλγους ξεκίνησε το παιχνίδι η Εθνική μας. Τακτική που φάνηκε να μας βγαίνει, αφού από τη μια δεν επιτρέψαμε στον αντίπαλό μας να πλησιάζει με ευκολία στην περιοχή μας και από την άλλη φτιάξαμε 1-2 καλές προϋποθέσεις για να απειλήσουμε την εστία του Κουρτουά. Το σχετικά καλό ξεκίνημα των διεθνών μας δεν είχε δυστυχώς συνέχεια, αφού στο 15’ - ουσιαστικά στην πρώτη ευκαιρία που δημιούργησαν - οι Βέλγοι άνοιξαν το σκορ.
Μετά από φάση διαρκείας, ο Αζάρ έκανε το σουτ από το ύψος της περιοχής, η μπάλα κόντραρε στον Ντόσα Τζούνιορ, ο Παναγή απέκρουσε δύσκολα αλλά ο Λουκάκου καιροφυλακτούσε και με κοντινό πλασέ έκανε το 0-1.

Μπορούσαμε για το 1-1
Το γρήγορο γκολ στο παιχνίδι δεν διαφοροποίησε το πλάνο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, με τον Χριστάκη Χριστοφόρου να κρατά ψηλά τις γραμμές του, η Εθνική μας πίεσε, δεν επέτρεψε στους Βέλγους να φτιάξουν ξεκάθαρες ευκαιρίες και παράλληλα βρήκε αρκετές περιπτώσεις τις προϋποθέσεις για το 1-1, με πρώτη και καλύτερη τη φάση του 16’.

Μετά από ενέργεια και σέντρα του Εφραίμ από δεξιά, ο Πιέρος Σωτηρίου νίκησε τον προσωπικό του αντίπαλο στο ύψος του πρώτου δοκαριού, η δυνατή κεφαλιά του όμως έφυγε λίγο άουτ.

Πανομοιότυπη φάση και στο 27’, με τον ίδιο πρωταγωνιστή (Πιέρο) και την ίδια κατάληξη (κεφαλιά λίγο έξω), ενώ πέντε λεπτά αργότερα ήταν η σειρά του Χάμπου Κυριάκου να απειλήσει με μακρινό σουτ, το οποίο έφυγε δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Κουρτουά.

Η καλύτερη στιγμή για την Εθνική μας στο πρώτο ημίχρονο ήρθε στο 43’ και ήταν διπλή, με τον τερματοφύλακα της Τσέλσι να έχει και την απάντηση. Σε πρώτο χρόνο απέκρουσε δύσκολα στη δεξιά του γωνία το δυνατό σουτ του Εφραίμ και ακολούθως - πιο εύκολα - αυτό του Λαΐφη.

Λίγα πράγματα οι Βέλγοι
Στο ίδιο διάστημα οι Βέλγοι δεν κατάφεραν να φτιάξουν κάποια αξιόλογη ευκαιρία για το 0-2. Λίγο ή πολύ καλή παρουσία των διεθνών μας και λίγο ο εφησυχασμός των παικτών του Μαρτίνες, είχαν ως αποτέλεσμα οι «κόκκινοι διάβολοι» να μην μπορούν να αναπτυχθούν ορθόδοξα και να παρουσιάσουν το κακό τους - επιθετικό - πρόσωπο.

Μετά από κάποια μακρινά σουτ (Αζάρ 23’, Βερτόζεν 36’) που δεν ανησύχησαν τον Παναγή, τα τελευταία λεπτά οι Βέλγοι ανέβασαν στροφές, πίεσαν, κυκλοφόρησαν πιο γρήγορα την μπάλα και με όμορφους συνδυασμούς και πλαγιοκοπήσεις πάτησαν σε αρκετές περιπτώσεις την περιοχή μας και πάλι όμως χωρίς να φτιάξουν τη μεγάλη ευκαιρία.

Γκολ… καρμπόν!
Η εικόνα του αγώνα στα πρώτα λεπτά της επανάληψης ήταν διαφορετική. Οι Βέλγοι επέστρεψαν αποφασισμένοι από τα αποδυτήρια και έψαξαν το γρήγορο γκολ που θα τους έφερνε πιο κοντά στη νίκη. Πίεσαν, κέρδισαν κάποια φάουλ και κόρνερ, δημιούργησαν κάποιες καλές στιγμές, υστερούσαν όμως στην τελική προσπάθεια.

Η πρώτη καλή στιγμή στο β΄ μέρος ανήκε στην Εθνική μας, με τον Ντόσα Τζούνιορ να εκτελεί απευθείας φάουλ και την μπάλα να φεύγει εκατοστά δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Κουρτουά. Και εκεί που περίμενε κανείς ότι αυτή η φάση θα αποτελούσε το έναυσμα για κάτι καλύτερο, ένα λεπτό αργότερα έγινε το 2-0, σε μια φάση-καρμπόν με το πρώτο γκολ! Ο Παναγή είχε και πάλι την απάντηση σε δυνατό σουτ, αυτή τη φορά η μπάλα όμως έμεινε εντός μικρής περιοχής και ο Λουκάκου με κοντινή κεφαλιά πέτυχε και πάλι με εύκολο το δεύτερο προσωπικό του γκολ.

Τι να σου κάνει ο Παναγή;
Το 2-0 δεν άφηνε πολλά περιθώρια για βαθμολογικό κέρδος. Ο Χριστάκης Χριστοφόρου έκανε πάντως τις κινήσεις του από τον πάγκο, φρέσκαρε την ενδεκάδα, οι Βέλγοι όμως παρουσιάστηκαν σοβαροί και κράτησαν με σχετική άνεση την εστία τους ανέπαφη.

Και όχι μόνο κράτησαν το μηδέν, αλλά στο 81΄ έφτασαν και σε ένα τρίτο γκολ και πάλι με τον ίδιο τρόπο! Ο Παναγή απέκρουσε δύσκολα σουτ αντιπάλου (Αζάρ), με την άμυνά του να αδρανεί και πάλι και τον Καράσκο από σπρώχνει από κοντά ανενόχλητος την μπάλα στα δίχτυα.

Στο 89΄ το Βέλγιο κέρδισε πέναλτι (Ανατροπή Αζάρ από Χαραλαμπίδη), με τον Παναγή να αποκρούει την εκτέλεση του Μπατσουαγί.

Διαιτητής: Φέλιξ Ζόιερ (Γερμανία)
Κίτρινες: Λαμπάν, Κάστανος, Λαΐφης / Φελαϊνί

Κύπρος (Χρ. Χριστοφόρου): Παναγή, Ντόσα, Πιέρος (69’ Μυτίδης), Δημητρίου, Αλεξάνδρου, Χαραλαμπίδης, Λαμπάν (69’ Αρτυματάς), Χάμπος, Εφραίμ, Λαΐφης, Κάστανος (78’ Μακρής).

Βέλγιο (Ρ. Μαρτίνεζ): Κουρτουά, Μουνιέ, Αλντερβάιρελντ, Βερμάλεν, Βερντόγκεν, Φελαϊνί (84’ Ναϊγκολάν), Βίτσελ, Καράσκο, Ντε Μπρούιν, Αζάρ, Λουκάκου (73’ Μπατσουαγί).

Χριστοφόρου: «Ψηλά το κεφάλι, έχουμε πολύ δρόμο»
Απογοητευμένος από την ήττα, αλλά ικανοποιημένος από την προσπάθεια του πρώτου ημιχρόνου παρουσιάστηκε ο προπονητής της Εθνικής μας ομάδας Χριστάκης Χριστοφόρου, στις πρώτες του δηλώσεις μετά το τέλος του αγώνα. «Ψηλά το κεφάλι, έχουμε πολύ δρόμο», είπε μεταξύ άλλων ο ομοσπονδιακός μας προπονητής.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του: «Στο πρώτο ημίχρονο παίξαμε σαν ίσος προς ίσον, φτιάξαμε ευκαιρίες, δεν καταφέραμε όμως να σκοράρουμε. Δεχθήκαμε ένα γκολ από στατική φάση όπου γνωρίζαμε ότι ο αντίπαλος είναι πιο ψηλή ομάδα. Αντέξαμε μέχρι το 60'. Όταν ήρθε το δεύτερο γκολ μας εγκατέλειψαν και οι δυνάμεις.

Είχαμε απέναντί μας μια πολύ καλή ομάδα, υπήρχε διαφορά επιπέδου όμως τα παιδιά έδωσαν τα πάντα, όλες τους τις δυνάμεις. Έκαναν επίσημο ντεμπούτο τρεις νεαροί κάτω των 23. Ψηλά το κεφάλι, έχουμε πολύ δρόμο, είναι μόνο η αρχή. Πρέπει να βελτιώσουμε κάποια πράγματα, γνωρίζαμε ότι παίζαμε με την καλύτερη ομάδα του ομίλου, θα δούμε ξεχωριστά τα επόμενα παιχνίδια».

Παναγή: «Το παλέψαμε»
Παρά την ήττα με 3-0, ο Παναγή είχε πολύ καλή παρουσία και ουσιαστικά έμεινε εκτεθειμένος από τους συμπαίκτες του στις φάσεις και των τριών γκολ. Μετά το τέλος του αγώνα δήλωσε: «Νομίζω ότι όπως είδα το παιχνίδι, στο πρώτο ημίχρονο το παλέψαμε πολύ. Είχαμε και εμείς τις δικές μας ευκαιρίες, δεν θα σταθούμε στο σκορ, ανεξαρτήτους αποτελέσματος θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τον κάθε αγώνα ξεχωριστά. Νιώθω περηφάνια που αγωνίζομαι με τη φανέλα της Εθνικής».

Αποκτά το δικό της κοινό
Στα προκριματικά του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2014 έγινε η αρχή. Το φίλαθλο κοινό της Κύπρου έδωσε μαζικό παρών και στήριξε θερμά τους παίκτες του Πάμπου Χριστοδούλου. Παρά το γεγονός ότι τα εντός έδρας αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που περιμέναμε (μόλις μία νίκη σε πέντε αγώνες), ο κόσμος δεν έχασε την πίστη του προς την Εθνική ομάδα και χθες βράδυ έδωσε και πάλι εντυπωσιακό παρών, αφού στο ΓΣΠ βρέθηκαν πέραν των 16 χιλιάδων θεατών. Είναι ήδη αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι έγιναν τεράστια βήματα προόδου στο συγκεκριμένο κομμάτι. Το φίλαθλο κοινό απέκτησε πλέον οπαδικό συναίσθημα και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχει αποκτήσει το δικό του φανατικό κοινό.

10 ματς, 9 ήττες!
Η χθεσινή ήταν η 9η ήττα για την Εθνική μας απέναντι στο Βέλγιο, σε σύνολο 10 αγώνων! Η μοναδική φορά που καταφέραμε να αποσπάσουμε εντός έδρας ισοπαλία από τους «κόκκινους διάβολους» ήταν το 1995, στο πλαίσιο της προκριματικής φάση του Euro 1996. Σε εκείνο το παιχνίδι η Εθνική μας κατάφερε να προηγηθεί στο πρώτο ημίχρονο με γκολ του Μάριου Αγαθοκλέους (25’), για να ισοφαρίσουν οι Βέλγοι με τον Ντε Μπίλτε (65’). Το περυσινό 5-0 είναι η πιο βαριά ήττα της Εθνικής μας από το Βέλγιο.

Ντεμπούτο και οι δύο
Επίσημο ντεμπούτο στον πάγκο της Εθνικής Κύπρου και Εθνικής Βελγίου έκαναν Χριστάκης Χριστοφόρου και Ρομπέρτο Μαρτίνες αντίστοιχα. Πρώτη παρουσία στον πάγκο των Βέλγων και για τον πρώην σούπερ σταρ των Άρσεναλ και Μπαρσελόνα και νυν μέλος του τεχνικού τιμ των «κόκκινων διαβόλων» Τιερί Ανρί.

Keywords
Τυχαία Θέματα