Έκτη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί - Προτάσεις και διαφωνίες

Νέα συνάντηση πραγματοποιούν στις 10:00 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στο πλαίσιο του εντατικοποιημένου διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου, η ατζέντα της συνάντησης θα κινηθεί γύρω από το θέμα της διακυβέρνησης και της πρώτης ημέρας (day one) μετά την λύση.

Σημειώνεται ότι η σημερινή συνάντηση είναι η έκτη κατά σειρά από τις οκτώ που έχουν συνολικά προγραμματιστεί, ενώ η εντατικοποιημένη φάση θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να συζητηθούν όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, οι δύο ηγέτες συζήτησαν, μεταξύ άλλων, θέματα ΕΕ και θέματα οικονομίας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιστρέφοντας στο Προεδρικό, δήλωσε πως κατά πάσα πιθανότητα η συνάντηση του με τον ΓΓ των ΗΕ και τον Μουσταφά Ακιντζί θα γίνει στις 26 Σεπτεμβρίου.

Ερωτηθείς εξάλλου εάν οι δυο πλευρές θα προχωρήσουν με ανταλλαγή προτάσεων π.χ. στο θέμα του εδαφικού ή των εγγυήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως γίνεται ανταλλαγή προβληματισμών και όχι έγγραφες προτάσεις.

Οι προτάσεις για τις εγγυήσεις

Τις προτάσεις της κάθε πλευράς για τις εγγυήσεις έφερε στο φως αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Σίγμα».

Επικαλούμενο έγκυρες πληροφορίες, που σχετίζονται με συνοπτικό έγγραφο, το οποίο ετοιμάστηκε από τον Ε/κ διαπραγματευτή, το «Σίγμα» αποκάλυψε «διαφοροποιημένη πρόταση» των Τ/κ, η οποία έγινε προφορικώς και προνοεί εγγυήσεις της Τουρκίας για το τ/κ συνιστών κρατίδιο, με τη διαφοροποίηση ότι η Τουρκία δεν θα μπορεί να επέμβει μονομερώς, αλλά μόνο αν ζητηθεί από την τ/κ συνιστώσα πολιτεία.

Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος με τη σειρά του κατέθεσε γραπτή πρόταση, η οποία προνοεί την εγγύηση της ασφάλειας να διασφαλίζει, για μια συγκεκριμένη μεταβατική περίοδο, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Αμέσως μετά, σύμφωνα με τη γραπτή πρόταση του Προέδρου, να συσταθεί διεθνής δύναμη χωροφυλακής από ευρωπαϊκές, κυρίως, χώρες, χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας, που θα εδρεύει στην Κύπρο και θα δρα μετά από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπό το κεφάλαιο 7 του καταστατικού χάρτη. Η πρόταση αυτή θα ισχύει για 10 χρόνια, με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα 10.

Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες ο Μουσταφά Ακιντζί φέρεται να είπε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, του έδωσε περιθώριο μέχρι το τέλος του 2016 για λύση του Κυπριακού, με δικούς του χειρισμούς. Μάλιστα αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να απαίτησε αμέσως την εγγραφή εποίκων, ως πολιτών του ψευδοκράτους.

Οι ηχηρές διαφωνίες του Π.Πολυβίου

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στις διαπραγματεύσεις, διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα των διαφωνιών εντός της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό, καθώς και της φημολογούμενης αποχώρησης του νομικού Πόλυ Πολυβίου.

Χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι το μέλος της ομάδας νομικών, που πλαισιώνει τον διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, δεν παραιτήθηκε, ούτε παραιτείται.

Σε επιστολή-email, που διαβίβασε ο κ. Πολυβίου προς την διαπραγματευτική ομάδα, εκφράζει τις ανησυχίες του για θέσεις, που κατατίθενται και συζητούνται στις συνομιλίες.

Μεταξύ άλλων, διαχωρίζει πλήρως τη θέση του στο θέμα της κλήρωσης για τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών, αναφέροντας ότι θα οδηγήσει,
με μαθηματική ακρίβεια, σε δυσλειτουργία του κράτους και συνεχή αδιέξοδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα