Οι δυσκολίες της έρευνας

Στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη σήμερα ο Αθανάσιος Ορφανίδης για τον ELA και την πώληση τραπεζών στην Ελλάδα
Ο Γενικός Ελεγκτής επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της «Σημερινής», για την πορεία των εκθέσεων που θα σταλούν στον Γενικό Εισαγγελέα

Κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες ο Γενικός Ελεγκτής προσπαθεί να ολοκληρώσει τις εκθέσεις για την παραχώρηση ELA στη Λαϊκή Τράπεζα κατά πρώτο λόγο αλλά, και την πώληση

των υποκαταστημάτων κυπριακών τραπεζών.

Ο κ. Μιχαηλίδης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, αναφέρθηκε στις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίσανε για την εξασφάλιση στοιχείων, για την ανυπαρξία ολοκληρωμένου αρχείου, για την αναγκαιότητα να ρωτάνε υπάλληλο με υπάλληλο τι έχει από ηλεκτρονικά μηνύματα και από τα δικά τους αρχεία.

Όπως είπε, στόχος ήταν να καταγραφεί ποιος ετοίμαζε το αίτημα, ποιος το υπέγραφε, αν έχει αλλάξει η διαδικασία, γιατί έχει αλλάξει, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «όλα αυτά τα έχουμε καταγράψει».

Θα ενημερωθεί η Νομική Υπηρεσία
Παρά τις δυσκολίες, η ετοιμασία των εκθέσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και με την ολοκλήρωσή τους θα διαβιβαστούν στον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι και λόγω της ανησυχίας μας ότι μπορεί να υπάρχουν γεγονότα που δεν είναι εις γνώση μας λόγω ανυπαρξίας ολοκληρωμένου αρχείου, τα διαβιβάσαμε στην Κεντρική Τράπεζα, με την παράκληση να προσθέσει στα γεγονότα. Έχουμε πάρει τα σχόλια της Κεντρικής Τράπεζας και ολοκληρώνουμε σύντομα την καταγραφή των γεγονότων και κάποια αξιολόγηση, την οποία θα διαβιβάσουμε στον Γενικό Εισαγγελέα, πρόσθεσε.

«Η προσπάθειά μας ήταν να καταγράψουμε ολοκληρωμένα τα 70 αιτήματα παραχώρησης ELA στη Λαϊκή», είπε, εξηγώντας ότι ο αριθμός προκύπτει από το γεγονός ότι τα αιτήματα γίνονταν κάθε δύο εβδομάδες 27/11/2011 και η τελευταία 27/3/2013.

Ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε, ακόμη, ότι ο όγκος της εργασίας είναι τεράστιος. Ενδεικτικά είπε ότι η έκθεση αυτούσια για το ELA είναι πάνω από 300 σελίδες. Μιλάμε, πρόσθεσε, για πολύ μεγάλο αριθμό πράξεων, σημειώνοντας ότι προσπάθειά μας ήταν να υπάρχει μια πολύ λεπτομερής καταγραφή.

Σε ερώτηση βουλευτών, αν υπήρξε αλλαγή στις διαδικασίες μετά τη θητεία του κ. Ορφανίδη, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι αυτό είναι κάτι που θα καταγραφεί στην έκθεση. Απ' ό,τι αντιλαμβάνομαι, είπε, «υπήρχε κάποια αλλαγή, αλλά δεν είμαι σίγουρος σε ποιο βαθμό υπήρξε».

Η πρώτη συνάντηση
Περιμένοντας την απάντηση των κυρίων Δημητριάδη και Σταυρινάκη στο κάλεσμα να βρεθούν στο γραφείο του, ο Γενικός Ελεγκτής θα συναντήσει σήμερα τον Αθανάσιο Ορφανίδη για να του θέσει σειρά ερωτημάτων.

Χθες, ενώπιον του κ. Ορφανίδη είπε ότι η παραχώρηση του ELA και η πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα στην Τράπεζα Πειραιώς θεωρήσαμε ότι δεν αφορούν το Ευρωσύστημα, λόγω του νομικού πλαισίου το οποίο τα διέπει.

Σε δύο μήνες
Όσον αφορά την πώληση των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών, είπε, και σ' αυτό το θέμα είμαστε σε προχωρημένο στάδιο. Αναμένουμε ότι εντός των επόμενων δύο μηνών θα έχουμε διαβιβάσει προκαταρκτική έκθεση στην Κεντρική Τράπεζα και στο Υπουργείο Οικονομικών, για να σχολιάσουν γεγονότα.

Ειδικά, σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης, «για το θέμα της πώλησης υποκαταστημάτων υπήρξε πλήρης ανυπαρξία αρχείου».

Όπως εξήγησε, η έρευνα των λειτουργών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας έγινε μέσω συνομιλιών με τη λειτουργό της Κεντρικής Τράπεζας Αργυρώ Προκοπίου, μέσα από δικές της σημειώσεις για το θέμα και από λειτουργό του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος στο μεταξύ αφυπηρέτησε.

Keywords
Τυχαία Θέματα