Ρεπορτάζ-αφιέρωμα για τους αγνοούμενους από την RT -ΒΙΝΤΕΟ

Ρεπορτάζ –αφιέρωμα στους αγνοούμενους παρουσιάζει η ρωσική Russian Today.

Όπως αναφέρεται, οι οικογένειες πάνω από 2,000 ανθρώπων πενθούν ακόμη στην Κύπρο, ένα νησί, το οποίο μοιράστηκε το 1974.

Μια ομάδα Ελλήνων και Τούρκων εθελοντών ένωσαν τις δυνάμεις τους για να εντοπίσουν τα οστά των συγγενών τους, προσπαθώντας να επιτύχουν τη συμφιλίωση στο διαμοιρασμένο νησί.

Inside the lab of the #CommitteeonMissingPersons, #Cyprus. Watch

"Ghosts of Cyprus" online http://t.co/EUrdR2rZs2 pic.twitter.com/FHMaAu8J81

— RT_Documentary (@rt_doc) August 12, 2015Προστίθεται ότι το ηλιόλουστο νησί της Μεσογείου είναι μοιρασμένο από την ουδέτερη ζώνη των Ηνωμένων Εθνών για πάνω από σαράντα χρόνια και οι Έλληνες μπορούν να επιστρέψουν στις περιοχές από όπου έφυγαν λόγω της τουρκικής εισβολής μέσω δύο σημείων ελέγχου. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να συλληφθούν από τον τουρκικό στρατό.

Η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων στην Κύπρο (ΔΕΑ), ξεκίνησε τις ανασκαφές στις δύο πλευρές του νησιού, το 2006.

Έλληνες και Τούρκοι ειδικοί κάνουν αναλύσεις DNA στα οστά, που εντοπίζονται και στη συνέχεα παραδίδονται στους απελπισμένους συγγενείς.

Μέχρι στιγμής, έγιναν ανασκαφές σε περίπου 1.000 σημεία ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και επιστραφεί στις οικογένειές τα οστά περίπου 600 θυμάτων.

Η βία έφτασε στο αποκορύφωμά της το 1974, όταν η Κύπρος υπέστη εισβολή από την Τουρκία μετά από ένα ελληνικό πραξικόπημα. Η στρατιωτική επέμβαση, την οποία Άγκυρα αποκαλεί «ειρηνευτική επιχείρηση», οδήγησε τη χώρα στη διάσπαση.

Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ της RT

Keywords
Τυχαία Θέματα