Εκσκαφές για δεκάδες αγνοουμένους

Νέα προσπάθεια της ΔΕΑ στα κατεχόμενα γι' ανεύρεση ομαδικού τάφου κοντά στις τ/κ φυλακές
Νέο μαρτυρικό υλικό για την τύχη αγνοουμένων, οι σoροί των οποίων, βάσει τουρκικού εγγράφου, είχαν περισυλλεγεί από διάφορες μάχες και μεταφέρθηκαν με 3-4 φορτηγά στο Λήδρα Πάλας

Επαναρχίζει από σήμερα νέος γύρος εκσκαφών στα κατεχόμενα, με σκοπό τον εντοπισμό αγνοουμένων της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, οι οποίοι, όπως ανέφεραν κατά το παρελθόν τουρκικά έγγραφα, είχαν μεταφερθεί με τουρκικά φορτηγά και τάφηκαν σε ομαδικό τάφο, μετά την

κατάπαυση του πυρός.

Η νέα αυτή εκσκαφή, που πραγματοποιεί η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) στη στρατιωτική ζώνη, πίσω από τις τ/κ φυλακές στα κατεχόμενα, αποτελεί τη δωδέκατη κατά σειρά, ενώ σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της τηλεόρασης του «Σίγμα», εξασφαλίστηκε νέο μαρτυρικό υλικό για την τύχη αγνοουμένων, οι σoροί των οποίων, σύμφωνα με τουρκικό έγγραφο, είχαν περισυλλεγεί από διάφορες μάχες και μεταφέρθηκαν με 3-4 φορτηγά στο Λήδρα Πάλας, μετά την κατάπαυση του πυρός. Τα στοιχεία του τουρκικού εγγράφου, που κατατέθηκε και στο Συμβούλιο της Ευρώπης το 1977, έκαναν λόγο για 200 πτώματα, τα οποία δεν παραλήφθηκαν και μεταφέρθηκαν πίσω, στην περιοχή του κατεχόμενου Τράχωνα, κοντά στις τ/κ κεντρικές φυλακές, όπου τάφηκαν σε ομαδικό τάφο.

Καινούργια μαρτυρία
Πληροφορίες του «Σίγμα» αναφέρουν ότι στο συγκεκριμένο σημείο που θα γίνουν σήμερα οι νέες έρευνες αναζητούνται περίπου 45 αγνοούμενοι. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί εκσκαφές σε 11 διαφορετικά σημεία στη συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί οτιδήποτε. Με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, η ΔΕΑ, που εξασφάλισε νέα στοιχεία, έλαβε άδεια από το κατοχικό καθεστώς και σήμερα επιχειρεί νέα εκσκαφή.

Όπως δήλωσε στη «Σημερινή» ο Ε/κ αντιπρόσωπος της ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος, συνδυάζοντας πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα και λαμβάνοντας υπ' όψιν το γεγονός ότι έγινε περισυλλογή οστών στην περιοχή της Ομορφίτας και πέριξ αυτής, έγινε προσπάθεια για εντοπισμό των αγνοουμένων. «Έχουμε σκάψει 11 φορές στην περιοχή των κεντρικών φυλακών στα κατεχόμενα, η μια εξ αυτών μέσα σε στρατιωτική περιοχή, χωρίς όμως επιτυχία», δήλωσε ο κ. Νέστορος και προσέθεσε:

«Βάσει νέων πληροφοριών, καταθέσαμε νέο έγγραφο στη Διερευνητική Επιτροπή για χώρο σε στρατιωτική ζώνη, που συνηγορούσε στις πληροφορίες για ύπαρξη αγνοουμένων, χωρίς όμως να αναφερθούμε σε 200 νεκρούς. Φέτος επανήλθαν οι Τ/κ και δήλωσαν πως βρήκαν καινούργια μαρτυρία, για χώρο μέσα στη στρατιωτική ζώνη που γειτνιάζει με τις στρατιωτικές περιοχές. Μας έχει παραχωρηθεί άδεια και αύριο θα αρχίσουμε τις εργασίες εκσκαφής με συνεργείο».

Μακρύς ο κατάλογος αγνοουμένων
Σε ερώτηση, πόσο αναμένεται ότι θα κρατήσουν οι εκσκαφές, ο κ. Νέστορος απάντησε πως κάτι τέτοιο είναι άγνωστο μέχρι στιγμής. Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο αισθάνεται αισιόδοξος ότι θα βρεθούν τα οστά αγνοουμένων, απάντησε:
«Είμαι αισιόδοξος ότι θα εντοπίσουμε τον χώρο, επειδή οι πληροφορίες φαίνονται ισχυρές».

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Νέστορος, τα στοιχεία δόθηκαν από έναν Τ/κ μάρτυρα και από έναν δεύτερο ανώνυμο μάρτυρα. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής, βάσει των επίσημων καταλόγων, από το σύνολο των 1508 Ε/κ αγνοουμένων, έχουν ταυτοποιηθεί μόλις 454, ενώ από τους 493 Τ/κ έχουν ταυτοποιηθεί 144.

Κίνδυνοι για Νοράτλας
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Άντρης Δανιήλ που μεταδόθηκε χθες βράδυ από την τηλεόραση του «Σίγμα», οι εμπειρογνώμονες που βρίσκονται στην Κύπρο για την ανασκαφή του Νοράτλας έχουν σκιαγραφήσει όλους τους κινδύνους, που πιθανό να συναντήσουν τις επόμενες μέρες. Ολοκλήρωσαν τον σχεδιασμό τους με βάση και τις συντεταγμένες της γεωφυσικής μελέτης και ανασκουμπώνονται από αύριο, με το πρώτο φως της ημέρας.

Η ανασκαφή θα προχωρεί, όπως μετέδωσε ήδη το «Σίγμα», ανά 30 εκατοστά, με πλήρη σάρωση εδάφους. Οι κίνδυνοι των εκρηκτικών και της καταστροφής σημαντικού μέρους του ελληνικού μεταγωγικού, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, υπολογίζονται από την ομάδα των εμπειρογνωμόνων, αλλά και την ομάδα του Ξενοφώντα Καλλή, που είναι επί το έργον από την πρώτη στιγμή. Η δεύτερη και ουσιαστική φάση για την ανασκαφή στον Τύμβο, όπου βρίσκονται τα συντρίμμια του Νοράτλας και τον εντοπισμό των οστών 19 ΕΛΔΥΚάριων, που κρίνεται και το πιο σημαντικό κομμάτι, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα