Η απελπισία του Έιντε…

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε δήλωσε, από την Άγκυρα, ότι οι δυο πλευρές συμφωνούν στον τρόπο εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου. Ουάου (!) όπως θα αναφωνούσε και ο Γ. Βαρουφάκης. Προφανώς, όπως και οι προκάτοχοί του, έτσι και ο κ. Έιντε μας θεωρεί αφελείς ιθαγενείς. Στους οποίους ήρθε από τη χώρα των Ινστιτούτων Επίλυσης Συγκρούσεων να δείξει τα φώτα του.

Τι εννοεί, λοιπόν, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο,

όταν ισχυρίζεται ότι τα βρίσκουμε στο φυσικό αέριο; Ότι μήπως θα υπάρχει έλεγχος από την κεντρική κυβέρνηση; Ωραία, και ποια θα είναι αυτή η κεντρική κυβέρνηση; Πόσο ισχυρός θα είναι ο συνταγματικός της λόγος και ποιες θα είναι οι εξουσίες των δυο συνιστώντων κρατών σε σχέση με αυτήν, καθώς και τα συντάγματά τους;

Προφανώς, έχει γίνει αποδεκτό ότι κανένα των συνταγμάτων των δυο συνιστώντων κρατιδίων μπορεί να υπερισχύει του άλλου, λόγω της πολιτικής ισότητας, καθώς και ότι αυτά θα είναι στη γραμμή του κεντρικού, αλλά κανένα από τα τρία δεν θα μπορεί να υπερισχύει του άλλου! Πρόκειται για τη λεγόμενη ισοϋψή τυπική ισχύ. Ακόμη δηλαδή και αυτή η προβαλλόμενη ως θετική επί της αρχής θέση για το φυσικό αέριο είναι δυνατό να κονιορτοποιηθεί, μέσα από τις δαιδαλώδεις συνταγματικές διαδικασίες της κυπριακής ομοσπονδίας, που είναι υπό συζήτηση. Πέραν δε τούτου, υπάρχουν και άλλα συναφή ζητήματα που είναι εξίσου σημαντικά:

1. Τι θα γίνει με τις παράνομες συμφωνίες που υπέγραψε η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων με το ψευδοκράτος, το οποίο θα εξελιχθεί και θα αναγνωριστεί ως ισότιμο συνιστών κράτος; Θα καταργηθούν ως παράνομες ή θα νομιμοποιηθούν; Υπάρχει κανείς που εκτιμά ότι θα δεχθεί η Τουρκία την κατάργησή τους; Διότι, αν δεν καταργηθούν, σημαίνει ότι η Άγκυρα θα ελέγχει τουλάχιστον μέρος της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου.

2. Τι θα γίνει με τις τουρκικές αξιώσεις, οι οποίες είναι κατατεθειμένες ήδη στον ΟΗΕ και αναφέρονται στον επανακαθορισμό της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας; Με ποια Κύπρο θα γίνει ο επανακαθορισμός; Προφανώς, στη βάση ενός ομοσπονδιακού πολιτειακού συστήματος. Και ποια θα είναι η θέση των Τουρκοκυπρίων εκπροσώπων του ισότιμου συνιστώντος κράτους; Πάντως όχι εναντίον της Άγκυρας. Και επιπροσθέτως: Τι θα γίνει με τη λεγόμενη τουρκοκυπριακή ΑΟΖ; Θα καταργηθεί; Ή θα βρεθεί μια φόρμουλα συνύπαρξης με την ελληνοκυπριακή και την τουρκική;

Ήδη η Τουρκία κυκλοφόρησε χάρτες με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας τριχοτομημένη. Δεν τις είδε ο κ. Έιντε; Ρώτησε την Άγκυρα εάν θα αλλάξει πολιτική και αν θα εγκαταλείψει τους επεκτατικούς της στόχους; Καμιά δημόσια τοποθέτηση δεν έχουμε. Σιγά μην είχαμε. Το μόνο που πράττει ο κ. Έιντε είναι να επαναλαμβάνει ότι είναι ευκαιρία για λύση, κατά τρόπον μάλιστα απελπισμένο! Προφανώς, για να πείσει πρώτα τον εαυτό του.

Διότι, δεν είναι για λύση που γίνεται η συζήτηση, αλλά για διάλυση. Για την επιστροφή του σχεδίου Ανάν με άλλο όνομα. Κατανοεί, βεβαίως, ότι είναι τόσο πολύπλοκο το σύστημα, που για να γίνει αποδεκτό θα πρέπει να ωραιοποιηθεί για να την πατήσουν οι αφελείς ιθαγενείς, στους οποίους τάζει, όπως και άλλοι, λαγούς με πετραχήλια. Τους χρυσώνει το χάπι. Άλλωστε, τι έχει να χάσει.

Ο ίδιος θα εκπληρώσει τις φιλοδοξίες του στη Νορβηγία και διεθνώς, αφήνοντάς μας να βγάλουμε μετά τη «λύση» το φίδι από την τρύπα, αδιαφορώντας εάν θα είναι άνθρακας ο θησαυρός. Η ευθύνη δεν είναι μόνο δική του, αλλά κυρίως δική μας. Διότι, όπως λέει και η λαϊκή ρήση, «αυτός στραβώνει και πουλά κι εμείς οφείλουμε να βλέπουμε τι αγοράζουμε»…

Keywords
Τυχαία Θέματα