Όλο το παρασκήνιο για τη ψήφιση του Πλ. Αφερεγγυότητας

Το πλαίσιο αφερεγγυότητας κυριολεκτικά εγκρίθηκε στο νήμα αφού οι ζυμώσεις των Αβέρωφ Νεοφύτου, Νικόλα Παπαδόπουλου και Μαρίνου Σιζόπουλου, ήταν συνεχείς και έφτασαν σε κάποια στιγμή, στα άκρα.

Τελικά κατόπιν ενημέρωσης και του Προεδρικού, αλλά κυρίως δέσμευσης του Προέδρου του ΔΗΣΥ, ότι μπορεί να περάσει τις αλλαγές στους διεθνείς δανειστές, οι 3 από τις 4 τροπολογίες της ΕΔΕΚ έγιναν αποδεκτές.

Η διαβούλευση, μόνο με την ΕΔΕΚ, ήταν αποτέλεσμα

της επιμονής του Προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρη Συλλούρη, για έγκριση της τροπολογίας του, η οποία σε καμία περίπτωση γινόταν αποδεκτή από τους διεθνείς δανειστές.

Και αυτό παρά την πίεση του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου, που πήγε από νωρίς στη Βουλή και ο οποίος σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες προειδοποίησε τον Πρόεδρο της ΕΥΡΩΚΟ, ότι πιθανή καταψήφιση του πλαισίου θα έθετε την Κύπρο οριστικά εκτός προγράμματος με συνέπειες που δεν θα μπορούσαν να υπολογιστούν.

Οι αλλαγές της ΕΔΕΚ
Επιγραμματικά οι αλλαγές που επέφερε στο πολυνομοσχέδιο η ΕΔΕΚ σε συνεννόηση με τα άλλα δύο κόμματα είναι τρεις, ενώ υπάρχει και μια πολιτική δέσμευση.

Πρώτον καταργούνται οι καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών, έτσι ώστε να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες για βιώσιμες αναδιαρθρώσεις.

Δεύτερο, για μη βιώσιμους δανειολήπτες δίνεται χρόνος 6 μηνών στην κυβέρνηση για οριστικές λύσεις μέσω την αναστολής εκποίησης των ακινήτων τους.

Το τρίτο και σημαντικότερο αφορά στην προστασία των εγγυητών. Σε συνεργασία με το ΔΗΚΟ κατέληξαν στη μεσολαβητική τροποποίηση που είναι η εξής. Όταν το δάνειο ή το υπόλοιπο δεν υπερβαίνει τις 250 χιλιάδες, μετά την εκποίηση, τότε το βάρος αναλαμβάνει ο πρωτοφειλέτης. Σε περίπτωση πτώχευσης διανέμεται ισόποσα στους εγγυητές. Σε περίπτωση που ένας εγγυητής πτωχεύσει ή αποβιώσει τότε το μερίδιο του δεν μεταφέρεται.

Και τέλος υπήρξε πολιτική δέσμευση από ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ ότι την ερχόμενη βδομάδα θα στηρίξουν πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ που θα ορίζει ότι η αγοραία αξία των υποθηκευμένων ακινήτων θα ορίζεται με βάση την εκτίμηση του κτηματολογίου και όχι τις εκτιμήσεις των τραπεζών

Θέμα ΕΥΡΩΚΟ

Πάντως, φαίνεται ότι τίθεται θέμα σε σχέση με την στάση του κυρίου Συλλούρη, αφού το ΕΥΡΩΚΟ συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ερωτηθείς σχετικά, έριξε την μπάλα στο Προεδρικό για αποφάσεις λέγοντας ότι ο ΔΗΣΥ δεν έχει συνεργασία με το ΕΥΡΩΚΟ, αλλά το κόμμα αυτό στήριξε τον Πρόεδρο.

Από εκεί και πέρα σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που πριν την Ολομέλεια είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κύριο Συλλούρη παρουσιάζεται έντονα ενοχλημένος, γιατί όπως σημείωναν αρμόδιες πηγές, παρά τη συμμετοχή του ΕΥΡΩΚΟ στο κυβερνητικό σχήμα, σε επίπεδο κοινοβουλευτικών αποφάσεων, στις κρίσιμες στιγμές ο κύριος Συλλούρης δεν στήριξε τις κυβερνητικές πολιτικές.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές σημείωναν την χρονική συγκυρία αφού τα τελευταία 24ωρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στήριξε με προσωπικό και πολιτικό κόστος τον προερχόμενο από το ΕΥΡΩΚΟ Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου, θεωρώντας ότι αν μη τι άλλο αυτό θα είχε προσμετρηθεί στις αποφάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα