Οκτώ μαθήματα ζωής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Τρείς ετήσιες τελετές αποφοίτησης. Χαιρετισμοί, μεταξύ άλλων, από Καδή και Γιωρκάτζη. Απονομή διδακτορικών τίτλων σπουδών. Πρώτα παγκοσμίως Μεταπτυχιακά Διπλώματα στο Ψηφιακό Νόμισμα. Σημαντική επένδυση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ευρωπαϊκές διακρίσεις ποιότητας και αριστείας. Διαπανεπιστημιακές συνεργασίες.

Να μη συμβιβαστούν με τη μετριότητα και με τη στασιμότητα. Να προετοιμαστούν για την αποτυχία και να τη διαχειριστούν. Να αποδεχτούν τη διαφορετικότητα των άλλων και τη δική τους. Να μην αποδεχτούν οτιδήποτε ως δεδομένο. Να μελετήσουν περισσότερο. Να ρωτήσουν περισσότερο και να

εκπαιδευτούν περισσότερο. Να διεκδικήσουν θέση αντάξια των προσδοκιών και της εκπαίδευσης τους στην τοπική ή διεθνή αγορά εργασίας.

Αυτές ήταν μερικές μονάχα από τις προτροπές από τους ακαδημαϊκούς και τους επίσημους προσκεκλημένους προς τους 2,118 αποφοίτους του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στους οποίους απονεμήθηκαν προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι σπουδών, κατά την διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016, στη διάρκεια των φετινών τελετών αποφοίτησης στο ανοικτό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου. Παραβρέθηκαν εκατοντάδες προσκεκλημένοι, επίσημοι, εκπρόσωποι της Πολιτείας, των Δημοτικών Αρχών, ακαδημαϊκοί, γονείς, συγγενείς και φίλοι της Τάξης 2016 του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία των τελετών φέτος για το Πανεπιστήμιο, καθώς απονεμήθηκαν διδακτορικοί τίτλοι σπουδών και τα πρώτα παγκοσμίως Μεταπτυχιακά Διπλώματα στο Ψηφιακό Νόμισμα. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας παραμένει το μοναδικό στον κόσμο που προσφέρει μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Ψηφιακό Νόμισμα. Η πρωτοβουλία αυτή έτυχε τεράστιας προβολής από τα εγκυρότερα διεθνή ΜΜΕ.

Ο καθ. Πουγιούτας έκανε εκτεταμένη αναφορά στην γενική προσφορά του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στην εκπαίδευση και την αποφασιστικότητα του ιδρύματος να υιοθετήσει νέες μεθόδους διδασκαλίας, ακολουθώντας σε μεγάλο βαθμό- ιδιαίτερα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση - την ραγδαία τεχνολογική πρόοδο. Σημείωσε ότι «το Πανεπιστήμιο μας αριθμεί ήδη πέραν των 8,000 φοιτητών, προσφέροντας περισσότερα από 100 προγράμματα σπουδών σε μια υπερσύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή διάσπαρτη σε μια πανεπιστημιούπολη 17 κτιρίων». Τόνισε επίσης ότι «το Πανεπιστήμιο ανταποκρινόμενο στις νέες εξελίξεις στο τομέα της ηλεκτρονικής μάθησης πρωτοπορεί, προσφέροντας συνολικά 18 προγράμματα σπουδών σε περισσότερους από 4.000 φοιτητές. Επενδύσαμε πολλά, σε υλικοτεχνική υποδομή, λογισμικό και ανθρώπινο δυναμικό» υπέδειξε, ευχαριστώντας την Επιτροπή Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων και τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, καθηγητή Κώστα Καδή, για τη στήριξη που προσέφεραν στην ανάπτυξη της ανώτερης εκπαίδευσης, καθώς επίσης και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι από τα ελάχιστα Πανεπιστήμια στον κόσμο, που έχουν αξιολογηθεί και πιστοποιηθεί με διακρίσεις ποιότητας και αριστείας από τα δύο επίσημα Ευρωπαϊκά Σώματα Αξιολόγησης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Επισήμανε τέλος τις μεταρρυθμίσεις που έκανε το Πανεπιστήμιο «έτσι ώστε να εδραιώσει τη θέση του ως ένα σύγχρονο και πρωτοπόρο ακαδημαϊκό ίδρυμα με ισχυρή ευρωπαϊκή και διεθνή προσωπικότητα». Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις συνεργασίες με διακεκριμένα πανεπιστήμια της Ελλάδας για την προσφορά και τον προγραμματισμό προσφοράς διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, κ.α.)

«Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι ένα από τα σημαντικότερα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας», υπογράμμισε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, καθ. Κώστας Καδής, προσθέτοντας πως ο σημαντικός αριθμός των φοιτητών του, που ανέρχεται σε χιλιάδες, αποδεικνύει «πως έχει εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη πολλών συμπολιτών μας, αλλά και μεγάλου αριθμού φοιτητών από το εξωτερικό, χάρη και στη ποικιλία ακαδημαϊκών προγραμμάτων, τόσο σε επίπεδο πτυχίου, όσο και σε επίπεδο μεταπτυχιακού». Ο καθ. Καδής αναφέρθηκε στον στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης να καθιερωθεί η Κύπρος ως ένα διεθνές κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ απευθυνόμενος προς τους μεταπτυχιακούς απόφοιτους δήλωσε πως «εισέρχεστε στην κοινωνία ως άρτια καταρτισμένοι επιστήμονες». «Είμαι βέβαιος ότι μπορείτε να βλέπετε με αισιοδοξία το μέλλον», κατέληξε.

Προς τους αποφοίτους μίλησε και ο Δήμαρχος της Λευκωσίας, κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, επισημαίνοντας πως λόγω των ραγδαίων εξελίξεων σε όλους τους τομείς θα βρίσκουν μπροστά τους νέες προκλήσεις, που πολλές φορές δε θα τις περιμένουν. «Αποφάσισα να επικεντρωθώ σε 8 μαθήματα ζωής και 8 συμβουλές», είπε, αναφέροντας πως η επιτυχία δεν είναι προϊόν τύχης, καθώς είναι συνυφασμένη με την σκληρή δουλειά. Ζήτησε από τους αποφοίτους να επιλέξουν αυτό που τους αρέσει και να πολεμήσουν γι αυτό, να αγκαλιάσουν την αποτυχία γιατί είναι αναπόφευκτη. Εξήγησε πως η μάθηση δεν τελειώνει ποτέ, ότι η μάθηση είναι σύνθεση, ότι η επιτυχία και η πρόοδος είναι συνυφασμένες με τη δίψα και τη γνώση, ότι πρέπει να αποδεχθούν τη διαφορετικότητα, ενώ κατέληξε τονίζοντας πως «επιβάλλεται να γίνετε ενεργοί και σκεπτόμενοι πολίτες, γιατί όταν απουσιάζεις άλλοι λαμβάνουν αποφάσεις για σένα».

Στη διάρκεια των τελετών αποφοίτησης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, καθηγητής Νίκος Καρτακούλης, απένειμε το βραβείο διακεκριμένης προσφοράς στον Δρ. Λοϊζο Λοϊζου, Πρόεδρο του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ελπίδα» για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία. Χαιρετισμό απεύθυνε και ο καθηγητής Ιωάννης Καζάζης, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, ως τιμώμενος προσκεκλημένος. Μίλησαν εκπρόσωποι των αποφοιτησάντων, ενώ τους τίτλους σπουδών επικύρωσαν ο Πρύτανης, καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, και ο Ανώτερος Αντιπρύτανης, καθηγητής Ανδρέας Πολεμίτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα