Μεγάλη μάχη σταυρών

Συνεχιζόταν μέχρι αργά χθες βράδυ η κατανομή των εδρών
Ξεκαθάρισε με την πρώτη κατανομή το τοπίο σε Λεμεσό και Λάρνακα, ενώ εκκρεμούσε η ανάδειξη των βουλευτών σε Λευκωσία, Αμμόχωστο, Πάφο και Κερύνεια

Μάχη σταυρών έδιναν μέχρι τα ξημερώματα αρκετοί υποψήφιοι διαφόρων κομμάτων για μια θέση στα έδρανα της Βουλής. Μέχρι την τελευταία ενημέρωση της εφημερίδας μας στις δύο το πρωί είχε ξεκαθαρίσει το τοπίο από την πρώτη κατανομή στις εκλογικές περιφέρειες Λεμεσού και Λάρνακας, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη μεγάλη

μάχη για την ανάδειξη των βουλευτών σε Λευκωσία, Αμμόχωστο, Πάφο και Κερύνεια.

Σε ό,τι αφορά τις έδρες που κέρδισαν τα κόμματα, σύμφωνα με τον Έφορο Εκλογής, 16 έδρες πάνε στο ΑΚΕΛ, 18 στον ΔΗΣΥ, τρεις στο Κίνημα Αλληλεγγύη, εννέα στο ΔΗΚΟ, τρεις στην ΕΔΕΚ, τρεις στη Συμμαχία Πολιτών, δύο στο Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών και δύο στο ΕΛΑΜ.

Πρώτος σε ψήφους ο Δίπλαρος
Σε ό,τι αφορά τη μάχη των σταυρών στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού εκλέγονται από τον ΔΗΣΥ οι Ευθύμιος Δίπλαρος, η Ελένη Σταύρου και ο Ανδρέας Κυπριανού. Από το ΑΚΕΛ εκλέγονται οι Κώστας Κώστα και Άντρος Καυκαλιάς. Ο Πανίκος Λεωνίδου είναι ο νέος βουλευτής του ΔΗΚΟ. Την ανακήρυξη έκανε ο Έφορος Εκλογικής Περιφέρειας Λεμεσού, Έπαρχος Κυριάκος Τσολάκης.

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα της καταμέτρησης των σταυρών προτίμησης για την πρώτη κατανομή έλαβαν: Ε. Δίπλαρος 9.106 ψήφους, Ε. Σταύρου 5.205 ψήφους, Α. Κυπριανού 4.749 ψήφους, 15 ψήφους περισσότερους από τον τέταρτο Αντρέα Μιχαηλίδη.

Στο ΑΚΕΛ ο Α. Καυκαλιάς πήρε 6.447 ψήφους και ο Κ. Κώστα 6.395 ψήφους. Από το ΔΗΚΟ ο Π. Λεωνίδου έλαβε 4.562 ψήφους. Ο Έφορος Εκλογής δήλωσε χθες βράδυ ότι παραμένουν έξι αδιάθετες έδρες στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού.

Γεωργίου και Δημητρίου στη Λάρνακα
Στη Λάρνακα ανακηρύχθηκαν βουλευτές η Αννίτα Δημητρίου από τον ΔΗΣΥ και ο Γιώργος Γεωργίου από το ΑΚΕΛ. Οι δύο βουλευτές εξελέγησαν από την πρώτη κατανομή εδρών. Η κ. Δημητρίου συγκέντρωσε 4.006 σταυρούς προτίμησης, ενώ ο Γιώργος Γεωργίου 5.512 σταυρούς προτίμησης. Τους νέους βουλευτές Λάρνακας ανακήρυξε η Έφορος Εκλογικής Περιφέρειας Λάρνακας Ηλέκτρα Παναγιώτου.

Μεγάλες μάχες στις υπόλοιπες Επαρχίες
Από την πρώτη κατανομή στην Αμμόχωστο, εκλέγονται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι: ΔΗΣΥ - Κυριάκος Χατζηγιάννης, Γεώργιος Κάρουλλας, Κουλλάς Ονούφριος, και Γεώργιος Γεωργίου. Δεν φαινόταν να επανεκλέγονται ο Ευγένιος Χαμπουλλάς και ο Σωτήρης Σαμψών. Στο ΑΚΕΛ, όλα έδειχναν πως εκλέγονται οι Σκεύη Κουκουμά, Χριστάκης Τζιοβάννης, Νίκος Κέττηρος, Τουμάζος Τσιελεπής.

Στη Λευκωσία για τον ΔΗΣΥ έδιναν μάχη στήθος με στήθος οι Νίκος Νουρής και Πρόδρομος Προδρόμου. Από το ΔΗΚΟ, για την Επαρχία Λευκωσίας πέρα από τον Νικόλα Παπαδόπουλο, προηγούνταν οι Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, Μαρίνος Μουσιούττας και Αλέκος Τρυφωνίδης. Από το Κίνημα Αλληλεγγύη, όλα έδειχναν πως εκλέγονται οι Δημήτρης Συλλούρης και Μιχάλης Γιωργάλλας. Για το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών εκλέγονται στη Λευκωσία οι Γιώργος Περδίκης και Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Αντιπρόσωποι Μαρωνιτών και Λατίνων
Ο Γιαννάκης Μούσας και η Αντωνέλλα Μαντοβάνη είναι οι νέοι Αντιπρόσωποι των θρησκευτικών ομάδων των Μαρωνιτών και των Λατίνων αντίστοιχα στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Την κ. Μαντοβάνη και τον κ. Μούσα, οι οποίοι και έλαβαν την πλειοψηφία των ψήφων στις εκλογές, ανακήρυξε ξεχωριστά, σύμφωνα με τις πρόνοιες της κείμενης νομοθεσίας, ο Γενικός Έφορος Εκλογών Κωνσταντίνος Νικολαΐδης. Ο Αντιπρόσωπος της θρησκευτικής ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Βαρτκές Μαχτεσιάν ανακηρύχθηκε στις 5 Μαΐου, άνευ ανθυποψηφίου.

Τι συνέβη σε Ελλάδα και Βρετανία
Ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα η καταμέτρηση των ψήφων στα εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα, που είχαν λειτουργήσει σε τρεις πόλεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Συνολικά, στην Αθήνα ψήφισαν 1.247 εκλογείς από τους 1970 εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, με το ποσοστό συμμετοχής να βρίσκεται στο 63,29%. Στα τρία εκλογικά κέντρα της Αθήνας, από τις κάλπες καταμετρήθηκαν 1.231 έγκυρα ψηφοδέλτια, 5 λευκά και 11 άκυρα. Στην Πάτρα, στο ένα εκλογικό κέντρο που λειτούργησε, ψήφισαν 299 εκλογείς από τους 374 εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, με τη συμμετοχή να φθάνει το 77, 8%. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 294, τα λευκά 3 και τα άκυρα 2.

Ποσοστό συμμετοχής 58,3% καταγράφηκε στα τέσσερα εκλογικά κέντρα που λειτούργησαν στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο στο βόρειο Λονδίνο και στην Υπάτη Αρμοστεία στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας. Το ποσοστό συμμετοχής ήταν λίγο μεγαλύτερο από το αντίστοιχο 56% στις εκλογές του 2011. Η ψηφοφορία στα εκλογικά κέντρα του Ηνωμένου Βασιλείου ανέδειξε στην πρώτη θέση το ΑΚΕΛ με μεγάλη διαφορά, ακολουθούμενο κατά σειρά από τον ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ.

Τα ψηφοδέλτια του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν τα τελευταία που καταμετρήθηκαν σε παγκύπριο επίπεδο, λόγω της καθυστέρησης που προκλήθηκε με τη μεταφορά της κάλπης από το εκλογικό κέντρο του Κυπριακού Κοινοτικού Κέντρου στην Υπάτη Αρμοστεία. Η μεταφορά έγινε διότι στο εκλογικό κέντρο Θ’ προσήλθαν μόνο 19 εκ των 37 εγγεγραμμένων για την περιφέρεια Πάφου, με τον κανονισμό να ορίζει ότι για την αυτοτελή καταμέτρηση απαιτούνταν τουλάχιστον 20 ψηφοδέλτια της συγκεκριμένης περιφέρειας. Σημειώνεται ότι στην ίδια κάλπη υπήρχαν και ψηφοδέλτια για τις περιφέρειες Λεμεσού και Αμμοχώστου.

Συνολικά 1.977 εκλογείς είχαν εγγραφεί στους καταλόγους ώστε να έχουν δικαίωμα ψήφου στη Μεγάλη Βρετανία: 1.196 στην Υπάτη Αρμοστεία και 781 στο Κοινοτικό Κέντρο. Ψήφισαν 1.152 με συνολικά 28 άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια. Το 2011 οι εγγεγραμμένοι στη Βρετανία εκλογείς ανέρχονταν σε 3.123. Η διαδικασία στο Λονδίνο εξελίχθηκε χωρίς σημαντικά προβλήματα, πλην της προσέλευσης ορισμένων πολιτών που δεν είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν στη Μεγάλη Βρετανία ως όφειλαν, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα