Διέψευσαν τις Κασσάνδρες

Διατηρεί τους εννιά βουλευτές το ΔΗΚΟ, που κατέγραψε ποσοστό 14,49% και απώλειες 1,3%
Αποφασιστικός και καθοριστικός πλέον ο ρόλος του κόμματος, διαμηνύει ο Νικόλας Παπαδόπουλος, που χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα άθλο και μεγάλη επιτυχία

Τρίτο κόμμα γι' ακόμη μια εκλογική αναμέτρηση με ποσοστό 14,49% αναδείχθηκε το ΔΗΚΟ, διατηρώντας και τις 9 έδρες που κατείχε ήδη στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το αποτέλεσμα αυτό άφησε αρκετά ικανοποιημένη τόσο την ηγεσία όσο και τα στελέχη αλλά και τους υποψηφίους του ΔΗΚΟ, που, παρά τα προεκλογικά προγνωστικά, κατάφερε να εξέλθει από τη δοκιμασία των εκλογών σχεδόν αλώβητο, σημειώνοντας οριακές απώλειες.

Η πρώτη εκτίμηση για τελικό αποτέλεσμα για το Δημοκρατικό Κόμμα ήταν ένα ποσοστό ανάμεσα στο 13,5%-14,5%, το οποίο ικανοποιούσε τους στόχους που τέθηκαν σε αυτήν την εκλογική μάχη. Λαμβάνοντας κανείς υπ' όψιν ότι το ΔΗΚΟ δέχθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου από τη μια τα πυρά του ΔΗΣΥ για τις θέσεις του στο Κυπριακό και από την άλλη την κριτική του ΑΚΕΛ για τα θέματα της οικονομίας, το αποτέλεσμα της κάλπης όπως αυτό διαμορφώθηκε μπορεί να θεωρηθεί, αν όχι νίκη, τότε επίτευγμα. Ωστόσο, όπως και όλα τα κόμματα, το ΔΗΚΟ εξέφρασε την ανησυχία του για το μεγάλο ποσοστό της αποχής.

Αναλυτικά τα ποσοστά
Συνολικά σε παγκύπρια κλίμακα το ΔΗΚΟ έλαβε 50.923 ψήφους, σημειώνοντας οριακή πτώση της τάξης του 1,3%. Αναλυτικά, στην επαρχία Λευκωσίας έλαβε ποσοστό 13,31% (16.323 ψήφους) με πτώση 2,4%, στην επαρχία Κερύνειας 19,33% (3.511 ψήφους) με πτώση 2,1%, στην επαρχία Αμμοχώστου 9% (6.480 ψήφους) με πτώση 0,9%, στην επαρχία Λάρνακας 15,69% (5.776 ψήφους) σημειώνοντας μικρή άνοδο με 0,6% και στην επαρχία Λεμεσού 16,07% (11.533 ψήφους) με μικρή πτώση ύψους 1,5%. Το ΔΗΚΟ κατέγραψε, παραδοσιακά, τα υψηλότερά του ποσοστά στην επαρχία Πάφου με 24,32% (7.300 ψήφους), με άνοδο 1,1%.

Το κλίμα στο επιτελείο
Με το ξεκίνημα της καταμέτρησης των ψήφων το επιτελείο του ΔΗΚΟ δήλωνε συγκρατημένα αισιόδοξο, ενώ με το πέρασμα του χρόνου και τη σταθεροποίηση του εκλογικού ποσοστού άρχισαν τα πρώτα χαμόγελα από τους φίλους του κόμματος, που άρχισαν να καταφθάνουν στο επιτελείο. Στελέχη του ΔΗΚΟ έκαναν λόγο για «αποφασιστικό και όχι πλέον ρυθμιστικό ρόλο» του κόμματός τους στη νέα Βουλή. Αξίζει να σημειωθεί πως οι άνθρωποι του ΔΗΚΟ περίμεναν μέχρι και την τελευταία στιγμή την οριστική καταμέτρηση των ψήφων, προκειμένου να εξακριβώσουν κατά πόσον το ΕΛΑΜ θα έμπαινε στη Βουλή, αφού σε αντίθετη περίπτωση στην τρίτη κατανομή θα ελάμβανε μιαν από τις έδρες του.

«Είχα δηλώσει ότι το αποτέλεσμα του Δημοκρατικού Κόμματος θα είναι η θετική έκπληξη των εκλογών. Είχα λάθος. Το αποτέλεσμα των σημερινών βουλευτικών εκλογών είναι, υπό τις περιστάσεις, ένας άθλος και μια μεγάλη επιτυχία για το Δημοκρατικό Κόμμα. Κάποιοι μάς ήθελαν σε αυτές τις εκλογές, μικρούς και αδύναμους. Κάποιοι μάς ήθελαν υποταγμένους. Κάποιοι μάς έλεγαν για μονοψήφια ποσοστά. Απόψε τους απάντησε ο περήφανος κόσμος του Δημοκρατικού Κόμματος», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, στη διάσκεψη Τύπου, που έδωσε μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας. «Σε ένα εντελώς καινούργιο και διαφορετικό σκηνικό», συνέχισε, «οι πολίτες έδωσαν στο Δημοκρατικό Κόμμα τον αποφασιστικό και καθοριστικό ρόλο που ζητήσαμε. Τους ευχαριστούμε», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, που καταχειροκροτήθηκε από τους 150 περίπου φίλους του κόμματος που φώναζαν συνθήματα όπως «Το ΔΗΚΟ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό».

Υπογραφή κοινωνικής συμφωνίας
«Υπογράφουμε σήμερα μια κοινωνική συμφωνία με τον κάθε Κύπριο, με την κάθε Κύπρια, μια κοινωνική συμφωνία για να διεκδικήσουμε τη σωστή λύση του Κυπριακού, για να διεκδικήσουμε να πετύχουμε τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να πετύχουμε πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας, για να μειώσουμε την ανεργία, να αποκαταστήσουμε αδικίες», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ήττα η αποχή
Αναφερόμενος στην αποχή, είπε ότι η μεγάλη αποχή συνιστά «ήττα του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του και απαιτεί άμεσα κινήσεις από όλους, προκειμένου οι αιτίες που την προκάλεσαν, η διαπλοκή, η διαφθορά, η αναποτελεσματικότητα, οι αδικίες να πάψουν να υφίστανται». Είπε ότι «το ΔΗΚΟ, με τη στάση, τις προτάσεις και την υπεύθυνη παρουσία του μέσα και έξω από τη Βουλή, θα κάνει όλα όσα πρέπει για να αλλάξει αυτή η εικόνα, γιατί το ΔΗΚΟ ως η μεγάλη αυθεντική πολιτική δύναμη του κέντρου συναισθάνεται την ευθύνη να αλλάξει όσα οδήγησαν στην απομάκρυνση τού ενός τρίτου των συμπολιτών μας από την πολιτική».

Οι ευχαριστίες του Προέδρου
Μεταξύ άλλων, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, αφού ευχαρίστησε αρχικά όλους όσοι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης προς το ΔΗΚΟ, εξέφρασε στη συνέχεια τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του προς τους υποψηφίους και τα στελέχη του κόμματος, αλλά και τις δεκάδες εθελοντές και εθελόντριες για τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν, όπως είπε, τους τελευταίους μήνες, σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. Τέλος, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε: «Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό και θα συνεχίσει ν’ αγωνίζεται για την Κύπρο και το λαό μας. Απόψε ξεκινάμε και θα πάρουμε την Κύπρο μπροστά», δήλωσε. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ αποχώρησε από τη δημοσιογραφική διάσκεψη καταχειροκροτούμενος, με τα στελέχη του κόμματος να κάνουν λόγο για μιαν από τις ιστορικότερες στιγμές του κόμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα