Φτηνά τη γλίτωσε ο ΔΗΣΥ

Έχασε μεν αρκετό ποσοστό, όχι όμως όσο αναμενόταν
Πρέπει να περάσει από αξονική τομογραφία τους πασιφανείς λόγους της μείωσης της δύναμής του

Αν και χαμένος κατά 3,7% σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, ο Δημοκρατικός Συναγερμός μπορεί να αισθάνεται περισσότερο ήσυχος από το ΑΚΕΛ, το οποίο έχασε 7,1% από τη δύναμή του. Το κυβερνών κόμμα έχει πληρώσει τόσο το κούρεμα

των καταθέσεων και τις σκληρές μνημονιακές αποφάσεις της Κυβέρνησης όσο και την απόσπαση μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων του από την Αλληλεγγύη της Ελένης Θεοχάρους.

Πλήρωσε επίσης και την αποχή ψηφοφόρων, αλλά και την απαξίωση προς την πολιτική από νέους κυρίως, που στράφηκαν στα μικρά κόμματα, τα οποία μπαίνουν πανηγυρικά στη Βουλή. Όλα αυτά τα δεδομένα θα έπρεπε κανονικά να τα είχε πληρώσει πολύ πιο ακριβά ο ΔΗΣΥ, ο οποίος, άνετα μπορεί να λεχθεί, τη γλίτωσε φτηνά.

Όπως χαρακτηριστικά είπε χθες ο Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΔΗΣΥ είναι «η μοναδική κυβερνώσα παράταξη στην Ευρώπη, που εφάρμοσε ένα από τα πιο σκληρά μνημόνια και παραμένει η πρώτη πολιτική δύναμη, με σημαντικές διαφορές από τα υπόλοιπα κόμματα».

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα
Τα δύσκολα, φυσικά, τώρα αρχίζουν για το κυβερνών κόμμα, που θα πρέπει να υπερασπισθεί σοβαρά νομοσχέδια τα οποία αναμένουν την έγκριση της Βουλής για να ψηφισθούν και να γίνουν νόμοι. Οι συνεργασίες που θα απαιτηθούν για να γίνει αυτό, θα επιτευχθούν μόνο με τεκμηριωμένα, μελετημένα και σοβαρά επιχειρήματα, τα οποία θα αντιταχθούν στον πολυκομματισμό και την πολυφωνία που υπάρχει στη νέα Βουλή. Δεν χωρούν πλέον προχειρότητες ή αψήφιστες αποφάσεις από κανένα, ούτε ανάταση χειρός χωρίς προβληματισμό, όπως έγινε αρκετές φορές από την προηγούμενη Βουλή, ενέργειες οι οποίες μας οδήγησαν σε δύσκολες ακόμα και καταστροφικές ατραπούς.

Πυξίδα για την πολυφωνία
Ο πολυκομματισμός και η πολυφωνία, τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας Βουλής την οποία ανέδειξε η ψήφος και η μη ψήφος του λαού χθες, είναι αδιαμφισβήτητα υγιές φαινόμενο και εφαλτήριο για περισσότερο προβληματισμό, μελέτη και σοβαρότητα. Αυτή πρέπει να είναι η πυξίδα που θα καθοδηγεί πλέον -κι ελπίζουμε ότι αυτό θα ισχύσει- τους προσανατολισμούς όχι μόνο του ΔΗΣΥ, αλλά όλων των εν τη νέα Βουλή κομμάτων.

Από αξονικό τομογράφο
Ένα άλλο θέμα το οποίο φαίνεται πως απασχολεί -και είναι φυσικό- είναι το μέγεθος της αποχής. Οι μη ψηφίσαντες εκλογείς θέλησαν να δώσουν με την αποχή τους μήνυμα στις ηγεσίες όλων των κομμάτων. Κυρίως όμως των μεγάλων. Ο ΔΗΣΥ, λοιπόν, θα πρέπει να περάσει από αξονικό τομογράφο, τους λόγους οι οποίοι απομάκρυναν από την πολιτική ζωή του τόπου τους πολίτες και να φροντίσει να διορθώσει τα λάθη. Αλλιώς η μείωση θα μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο και θα είναι πιο οδυνηρή σε πέντε χρόνια. Σε δύο χρόνια επίσης…

Είχε γίνει προ πολλού η ακτινογραφία
Η χθεσινοβραδινή δήλωση του Προέδρου του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου έχει τη σημασία της. Είναι μάλιστα πολύ ενδιαφέρουσα. Δείχνει πως η ακτινογραφία των προβλημάτων έχει ήδη γίνει. Προηγήθηκε, καλύτερα, των χθεσινών αποτελεσμάτων. Απομένει να φανεί αν τα συμπεράσματα θα περάσουν από τις διαπιστώσεις στα έργα.

Για λόγους ιστορικούς, παραθέτουμε μεγάλο μέρος της δήλωσης Αβέρωφ Νεοφύτου, που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η τομογραφία είχε γίνει πολύ πριν από το αποτέλεσμα των εκλογών. Είπε λοιπόν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ λίγο μετά που τα αποτελέσματα έδειχναν τη δύναμη των κομμάτων:

Οι προκλήσεις
«Μέσα σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο και πρωτόγνωρο περιβάλλον, ο Δημοκρατικός Συναγερμός πέτυχε ένα σημαντικό εκλογικό αποτέλεσμα. Παραμένει η πρώτη πολιτική δύναμη στον τόπο. Ταυτόχρονα αναγνωρίστηκε η υπεύθυνη πολιτική της Κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, που απέτρεψε την οικονομική καταστροφή. Καταφέραμε να βγούμε από το μνημόνιο και αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της χώρας.

»Σε αυτές τις εκλογές αντιμετωπίσαμε μεγάλες προκλήσεις:
»-Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ήταν το μοναδικό κόμμα που στέλεχός του επεδίωξε να το πλήξει κατεβαίνοντας στις εκλογές με δικό του σχηματισμό.
»-Επίσης για πρώτη φορά είχαμε τόσα πολλά κόμματα να διεκδικούν την ψήφο του λαού, επιδιώκοντας να μηδενίσουν το έργο της Κυβέρνησης. Αναπόφευκτα, αυτοί που τελικά ψήφισαν ήταν και λιγότεροι λόγω της αποχής και μοιράστηκαν μεταξύ περισσότερων κομμάτων και υποψηφίων.

Το πολιτικό κόστος του μνημονίου
»Θέλω ιδιαίτερα να τονίσω: είμαστε η μοναδική κυβερνώσα παράταξη στην Ευρώπη, που εφάρμοσε ένα από τα πιο σκληρά μνημόνια και παραμένει η πρώτη πολιτική δύναμη, με σημαντικές διαφορές από τα υπόλοιπα κόμματα.

»Παίρνουμε τα μηνύματα από τους δυσαρεστημένους πολίτες. Γνωρίζαμε ότι θα έχουμε πολιτικό κόστος, αλλά για να σωθεί η χώρα ήταν επιβεβλημένο να πάρουμε επώδυνα μέτρα και να σταθούμε με υπευθυνότητα απέναντι στον λαϊκισμό. Ακόμα και στην προεκλογική περίοδο δεν δώσαμε οποιεσδήποτε υποσχέσεις.
»Σε όλα τα δύσκολα και αναγκαία, ήμασταν και θα είμαστε η ασπίδα στήριξης της Κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη.

Να υπάρξει συνεννόηση
»Σήμερα βρισκόμαστε ενώπιον της πιο πολυκομματικής Βουλής στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή. Μπροστά μας έχουμε κρίσιμο νομοθετικό έργο. Ο τόπος χρειάζεται την ευρύτερη δυνατή συνεργασία και συναίνεση. Μακριά από λαϊκισμούς, να συνεχίσουμε στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, της ανάπτυξης και της στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων.
»Στο σημείο αυτό θέλω να σημειώσω: Οι συνετές προσπάθειες της Κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη πέτυχαν τους στόχους τους, διότι οι πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, έδειξαν υπευθυνότητα και ωριμότητα μπροστά στην κρίση. Έτσι δημιουργήθηκε η σταθερή προοπτική της Κύπρου.

Κρίση αξιοπιστίας και αποχή
»Είναι γεγονός πως η πολιτική και τα κόμματα περνούν κρίση αξιοπιστίας στη σχέση τους με τους πολίτες. Οφείλουμε να αλλάξουμε νοοτροπίες και συμπεριφορές για να ξανακερδίσουμε τη μάχη της αξιοπιστίας. Αυτή είναι η πηγή της αποχής, που εκδηλώθηκε και σε αυτές τις εκλογές. Η αποχή, που είναι εντονότερη στις νεότερες ηλικίες, στέλνει το δικό της, ισχυρό μήνυμα προς όλους μας. Εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό λάβαμε το μήνυμα.

»Κάθε επιλογή στις εκλογές είναι σεβαστή. Θέλω όμως να ευχαριστήσω ειδικά, τους πολίτες εκείνους που εμπιστεύθηκαν τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Η εμπιστοσύνη τους μας δίνει δύναμη και αποτελεί ευθύνη. Από αύριο όλοι μαζί να συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε την καλύτερη Κύπρο. Απαλλαγμένη από την κατοχή και με γερά θεμέλια στην οικονομία».

Θα δημιουργήσει κλίμα συναίνεσης ο Πρόεδρος
Μνείας στο ρεπορτάζ αυτό αξίζει και η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον οποίο βρισκόταν σε ανοικτή γραμμή χθες ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Είπε λοιπόν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, απευθύνοντας μήνυμα σε πολλούς, ότι η νέα Βουλή θα κληθεί να λάβει κρίσιμες και σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της πατρίδας μας.

«Ως θεματοφύλακας του Συντάγματος, είπε ο Ν. Αναστασιάδης, θα τιμήσω τον θεσμικό μου ρόλο στη δημιουργία κλίματος ενότητας και συναίνεσης, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που έχουμε ενώπιόν μας, είτε αυτές αφορούν το εθνικό μας θέμα είτε τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την αποφασιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που ομάδες πολιτών εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν».

Keywords
Τυχαία Θέματα