Συμφώνησαν τη λύση και μας το κρύβουν;

Τα πρώτα χρόνια της κατοχής, όταν γινόταν λόγος για λύση του Κυπριακού, το βασικότερο θέμα ήταν το ποσοστό του εδάφους, που θα επέστρεφε η κατοχική δύναμη.

‘Ολοι κατανοούσαμε πως η Τουρκία κατείχε το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Ελληνική πλειοψηφία των κατοίκων ήταν η νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση της Κ.Δ. Η Τουρκία ήταν και είναι η παράνομη κατοχική δύναμη. Το καθεστώς που εγκατέστησε η Τουρκία στην Κύπρο ήταν και είναι ένα

παράνομο κατοχικό μόρφωμα. Τότε κατανοήσαμε την αξία και τη σημασία της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ήταν και είναι το νόμιμο και διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος. Η Ελληνοκυπριακή πλειοψηφία κατείχε και κατέχει το κράτος, το αναγνωρισμένο σύνταγμα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό το κράτος αναγνώριζαν τα Ηνωμένα ‘Εθνη. Και αυτό το κράτος με ολόκληρο το έδαφος της Κύπρου έγινε ισότιμο και πλήρες μέλος της Ε.Ε.

‘Ολοι θέλαμε και θέλουμε λύση. Και όλοι κατανοούσαν ότι ο βασικός κορμός της λύσης θα ήταν η επιστροφή κατεχομένων εδαφών στους Ελληνοκυπρίους και η παραχώρηση συνταγματικών δικαιωμάτων στους Τουρκοκύπριους, για να διοικούν περιοχή η περιοχές, όπου συγκεντρώθηκαν οι Τουρκοκύπριοι.

Για σαράντα χρόνια η πλευρά μας μόνο δίνει και τίποτε δεν παίρνει. Δεχτήκαμε την ομοσπονδία, δεχτήκαμε την διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και μας έφεραν το σχέδιο Ανάν, που διέλυε την Κ.Δ. και ένωνε δυο ιδρυτικά κράτη, χωρίς πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά με προεδρικό συμβούλιο, ένα σχέδιο που ακόμα και οι συγγραφείς του παραδέχτηκαν ότι ήταν «πολύ γενναιόδωρο για τους Τούρκους» και ότι «έδινε τα πάντα στην Τουρκία» ως αντάλλαγμα για να δεχτεί κάποιες απαιτήσεις των Αμερικάνων.

Ο Ελληνισμός της Κύπρου απέρριψε το απαράδεκτο σχέδιο. ‘Υστερα από στασιμότητα μερικών ετών, άρχισαν οι διαπραγματεύσεις. Από το 2008 η ελληνοκυπριακή πλευρά άρχισε νέες υποχωρήσεις και παραχωρήσεις, ενώ την τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έδωσε τίποτε ακόμα. Απολύτως τίποτε.

Η ηγεσία μας δέχτηκε ότι η μία κυριαρχία θα διαιρεθεί και θα προέρχεται από τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους. Η ηγεσία μας δέχτηκε εσωτερική ιθαγένεια για τα δυο συνιστώντα κράτη, που οι Τούρκοι τα θεωρούν ιδρυτικά. Η ηγεσία μας δέχτηκε πολλά, που μετατρέπουν την ομοσπονδία σε συνομοσπονδία. Αναβάθμισε τον παράνομο ηγέτη τους και έδωσε το δικαίωμα στο παράνομο κράτος να αλωνίζει την Ευρώπη.
Στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων οκτώ χρόνων η ηγεσία μας τα έδωσε όλα. Και παρέμεινε μόνο η παραχώρηση της εκ περιτροπής προεδρίας, για την οποία επιμένουν οι Τούρκοι. Η ηγεσία μας αποδέχτηκε ότι οι σφετεριστές των περιουσιών μας είναι χρήστες με δικαιώματα. Κι έτσι δημιουργήθηκε και ο γρίφος του περιουσιακού, που κατάντησε θέμα κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των «χρηστών» και αποκλεισμού των ιδιοκτητών.

Και τώρα, μετά τη μεγάλη περιπέτεια των δικών μας παραχωρήσεων, μας λένε ότι έχει σημειωθεί τόση πρόοδος, που σε λίγους μήνες θα το λύσουν και θα μας οδηγήσουν σε δημοψηφίσματα. Το λέει ο Ακκιντζί και συμφωνεί ο Αναστασιάδης. ‘Εχουν κοινό όραμα. Μα στους λίγους μήνες του 2016 δεν φτάνουν να μας εξηγήσουν τι συμφώνησαν. Κι ακόμα δεν είπαν λέξη για τα πιο σημαντικά, για την επιστροφή εδαφών και προσφύγων, για την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και για τις εγγυήσεις, που είναι τα θέματα που έχουμε λαμβάνειν.

Τι συμβαίνει άραγε. Βρήκαν λύση και μας το κρύβουν; ‘Εχουν πετύχει το κοινό τους όραμα και μένει να μας αποκαλύψουν το δικό μας εφιάλτη; Θα μας παρουσιάσουν μια λύση απαράδεκτη και θα μας πουν, αυτά μπορούμε να κάνουμε και θα μας πουν και πάλι ότι για όλα φταίει ο Μακάριος;

Ο Πέτρος Θ. Παντελίδης είναι αρθρογράφος και εκπαιδευτικός.

Keywords
Τυχαία Θέματα