Αναλαμβάνει την ευθύνη ο Άντρος

Ιστορικό χαμηλό, μετά το 1974, για το ΑΚΕΛ, που χάνει 7 ποσοστιαίες μονάδες
Απώλεια τεσσάρων κοινοβουλευτικών εδρών για το κόμμα της Αριστεράς, το οποίο θα εξετάσει το εκλογικό αποτέλεσμα καθώς και την «επόμενη μέρα» στα συλλογικά του όργανα εντός των αμέσων προσεχών ημερών

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία που διακατείχε τα στελέχη του ΑΚΕΛ έως και λίγο μετά το κλείσιμο των καλπών, για επίτευξη του προτιθέντος εκλογικού στόχου, διαδέχθηκε, λίγο αργότερα, μούδιασμα

και προβληματισμός για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, που φέρνει το κόμμα της Αριστεράς, με ποσοστό 25,60% (89.680 ψήφους), επτά ποσοστιαίες μονάδες (-7.1) κάτω από το εκλογικό ποσοστό των βουλευτικών εκλογών του 2011, με απώλειες γύρω στο 20% της εκλογικής του δύναμης και τεσσάρων βουλευτικών εδρών.

Πρόκειται για το ιστορικό χαμηλό, μεταπολεμικά, εκλογικό ποσοστό του ΑΚΕΛ, που καταγράφει εκλογική φθορά πολύ μεγαλύτερη ακόμη και από αυτήν του κυβερνώντος κόμματος, που ασκεί την εκτελεστική εξουσία.

Είναι γεγονός πως κομματικά στελέχη εξέφραζαν εκτιμήσεις που κυμαίνονταν αρκετά πάνω από τον αρχικώς τεθέντα στόχο, που ήταν το 27% συν. Μάλιστα, αξιωματούχοι του ΑΚΕΛ εκτιμούσαν, αμέσως μετά τη λήξη της εκλογικής διαδικασίας, ότι το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος θα έφτανε έως και το 29%, εκτίμηση, βεβαίως, που διαψεύσθηκε λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Το στίγμα της επόμενης μέρας για το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης έδωσε σε δηλώσεις του ο Γ.Γ., Άντρος Κυπριανού, ο οποίος ανέφερε ότι είναι σαφές το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες και οι ψηφοφόροι του κόμματος, εξέφρασε, ωστόσο, ικανοποίηση για το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των αριστερών ψηφοφόρων επέλεξαν την αποχή και όχι να υπερψηφίσουν κάποιο άλλο κόμμα.

«Πήραμε τα μηνύματα»
«Πήραμε τα μηνύματα», τόνισε ο κ. Κυπριανού, ανακοινώνοντας ότι, εντός των αμέσως προσεχών ημερών, θα συνέλθουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος, προκειμένου να συζητήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και να λάβουν αποφάσεις.

«Πολύ σύντομα θα συνέλθουν τα κομματικά όργανα, τα οποία θα διαβουλευθούν για το εκλογικό αποτέλεσμα και θα λάβουν αποφάσεις, τόσο για τα αίτια που διαμόρφωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα όσο και για την επόμενη μέρα», επισήμανε ο Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ θα εγκαινιάσει έναν ουσιαστικό διάλογο τόσο με την κομματική βάση όσο και με τους πολίτες. «Πρέπει να βελτιώσουμε τη σχέση μας με τον κόσμο και να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του», υπογράμμισε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, τη βεβαιότητα ότι το κόμμα της αριστεράς «θα επανέλθει στη θέση που του ανήκει».
«Πάντα το ΑΚΕΛ βρίσκει τον τρόπο να επιστρέφει», σημείωσε περαιτέρω ο κ. Κυπριανού, εκφράζοντας την εκτίμηση πως «πρόκειται για ένα προσωρινό πισωγύρισμα».

Αυτονόητη η ευθύνη της ηγεσίας
«Θα δούμε και θα αναλύσουμε όλα τα ζητήματα ψύχραιμα και συλλογικά», ανέφερε επιπρόσθετα ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, ενώ ερωτηθείς για ενδεχόμενες ευθύνες της ηγεσίας, επισήμανε ότι είναι αυτονόητο πως η ηγεσία έχει καθοριστικό ρόλο αλλά και ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα, διευκρινίζοντας πως ο ίδιος είναι πάντοτε στη διάθεση των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος. «Κανείς δεν είναι αιχμάλωτος της καρέκλας», ανέφερε με νόημα.

Χαρακτήρισε, ωστόσο, ως θετικό το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ παραμένει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της αντιπολίτευσης, διαβεβαιώνοντας ότι θα «παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή των αγώνων»… Έχουμε ξεκάθαρες θέσεις για όλα τα ζητήματα, τις οποίες έχουμε εκφράσει επανειλημμένως ολοκληρωμένα και συλλογικά, τόνισε.
Ερωτηθείς, εξάλλου, ο κ. Κυπριανού για την Προεδρία της Βουλής, ανέφερε ότι είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες, αποφεύγοντας να απορρίψει το ενδεχόμενο το ΑΚΕΛ να διεκδικήσει την Προεδρία.

«Χάθηκε η επαφή με τον κόσμο»
Κομματικό στέλεχος, το οποίο σχολίασε το εκλογικό αποτέλεσμα στην εφημερίδα μας, επισήμανε πως «το κύριο πρόβλημα για το ΑΚΕΛ εντοπίζεται στην απώλεια της επαφής με τον κόσμο», τονίζοντας πως «εκείνο που πρωτίστως πρέπει να κάνει το κόμμα, είναι να επανεύρει την επαφή με τους πολίτες και τους ψηφοφόρους του, βρίσκοντας τον τρόπο να εκφράσει τους προβληματισμούς, τα οράματα και τις ανάγκες τους».

Σημαίνοντα κομματικά στελέχη, εξάλλου, αναφερόμενα στους λόγους για την εκλογική αποτυχία του κόμματος σε τηλεοπτικά πάνελ, έκαναν λόγο για λάθη που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΑΚΕΛ, τα οποία φαίνεται να έχουν εξακολουθητικές αρνητικές επιπτώσεις στη συνείδηση των πολιτών, στην αποχή, καθώς και στον «οργανωμένο πόλεμο που υπέστη το κόμμα από πολλές πλευρές όλα αυτά τα χρόνια».

Χαρακτηριστική είναι αναφορά του κ. Χρίστου Χριστοφίδη, ο οποίος, μιλώντας στην πολιτική εκπομπή του Sigma, επισήμανε ότι «αναγκαστήκαμε να ασχοληθούμε με ζητήματα της προηγούμενης δεκαετίας», προσθέτοντας ότι «δεν ήταν τέλεια όσα κάναμε». «Είναι μια δύσκολη βραδιά για το πιο ιστορικό κόμμα του τόπου», πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ έχει λάβει τα μηνύματα, ενώ τόνισε πως «το κόμμα έχει χρέος να επανασυστήσει τους δεσμούς του με τον κόσμο και τις λαϊκές δυνάμεις».
Εξάλλου, ο κ. Σταύρος Ευαγόρου, ερωτηθείς, στην ίδια εκπομπή, εάν τίθεται θέμα ηγεσίας, απέρριψε κάτι τέτοιο, σημειώνοντας πως θα συνέλθουν αμέσως τα συλλογικά όργανα του κόμματος, τα οποία θα εξετάσουν τη διαμορφωθείσα κατάσταση και θα λάβουν τις προσήκουσες αποφάσεις.

Σε πλήρη λειτουργία ο μηχανισμός
Από νωρίς, και ιδία μετά τα πρώτες ενδείξεις για το ύψος της αποχής, ο μηχανισμός του ΑΚΕΛ είχε τεθεί σε πλήρη κινητοποίηση, προσπαθώντας να παρωθήσει όσο περισσότερους ψηφοφόρους προς τις κάλπες.

Γύρω στις 3μ.μ. ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είχε φτάσει στα γραφεία του κόμματος, όπου, με τριμελή ομάδα συνεργατών, προέβαιναν στην ανάλυση και επεξεργασία των εκλογικών στοιχείων που μεταβιβάζονταν από το κέντρο ανάλυσης του κόμματος.

Στα Κεντρικά Γραφεία του ΑΚΕΛ άρχισαν να προσέρχονταν και πλειάδα πρωτοκλασάτων στελεχών, όπως ο Στέφανος Στεφάνου, ο Νεοκλής Συλικιώτης, ο Σταύρος Ευαγόρου, κ.ά., ενώ στην Εζεκία Παπαϊωάννου προσήλθε και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος αναχώρησε λίγο μετά τις έξι.
Γύρω στις 6.30 άρχισαν να καταφθάνουν και άλλα στελέχη, όπως η κ. Ελένη Μαύρου, αλλά και μέλη της ΕΔΟΝ.

Keywords
Τυχαία Θέματα