O ΥΠΕΞ Αυστρίας εισηγείται κλείσιμο μεταναστών σε νησιά

Ποζάροντας για την Die Presse, ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών προβαίνει σε μια δήλωση, που αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτζ κάνει λόγο για μετατροπή νησιών, όπως η Λέσβος και η Λαμπεντούζα, σε «Νήσους Έλις», όπου θα κρατούνται οι πρόσφυγες.

Με αυτό τον τρόπο, ο Κουρτζ υποστηρίζει ότι η Ευρώπη θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση.

Η Ευρώπη δηλώνει ο νεότερος Υπουργός της ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει ένα σύστημα ανάλογο με αυτό που εφαρμόζει η Αυστραλία σήμερα, ή αυτό που ακολουθούσαν οι ΗΠΑ

στο παρελθόν.

Αυτό που «ξέχασε» να αναφέρει ο Κουρτζ είναι ότι οι μετανάστες που έφταναν στις ΗΠΑ μεταφέρονταν αρχικά στη νήσο Ελις, όπου κρατούνταν μόνο αν υπήρχε η υποψία ότι ήταν φορείς ασθενειών.

Ερωτηθείς κατά πόσο η ευρωπαϊκή εκδοχή του «Νήσος Ελις» θα μπορούσε να είναι η Λέσβος ή η Λαμπεντούζα, ο νεαρός Υπουργός είπε πως κάποιος που αναγκάζεται να μείνει σε ένα νησί όπως η Λέσβος χωρίς να έχει ελπίδα για άσυλο, θα θελήσει πιο εύκολα να γυρίσει στην πατρίδα του, απ' ό,τι π.χ. εάν έχει προωθηθεί στην Ευρώπη.

Στο νησί και οι Λίβυοι

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι στην περίπτωση της Λιβύης είναι δυνατό να συμφωνηθεί με την μελλοντική κυβέρνηση να εμποδίζονται οι διακινητές πριν τις λυβικές ακτές στην αναχώρηση για την Ευρώπη και εάν δεν είναι δυνατή αυτή η συνεργασία τότε θα πρέπει οι άνθρωποι να μεταφέρονται και να φροντίζονται σε ένα κέντρο ασύλου, που, στην ιδανική περίπτωση, θα είναι σε ένα νησί και από εκεί θα πρέπει να οργανώνεται η επιστροφή τους και η οικονομική στήριξή τους.

Βοήθησε η συμφωνία με Τουρκία

Στην περίπτωση των Σύρων προσφύγων από την Τουρκία, ο ίδιος παρατηρεί πως, ενόσω δεν υπάρχει ζώνη προστασίας στη Συρία, η Τουρκία παραμένει ο πρώτος συνομιλητής, αλλά, όπως προσθέτει, μετά το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων έχει μειωθεί ο αριθμός εκείνων που επιλέγουν αυτή την κατεύθυνση και σίγουρα η συμφωνία με την Τουρκία βοηθά.

Όχι στις κυρώσεις για ποσόστωση

Ταυτόχρονα, εκτιμά πως η επιβολή κυρώσεων στις χώρες που δεν εφαρμόζουν την ποσόστωση για κατανομή προσφύγων, θα αποτελούσε το σίγουρο δρόμο για μία διάσπαση και μία καταστροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμφωνείτε με την θέση του Υπουργού Εξωτερικών;

Tweet to @donnakaparti

Keywords
Τυχαία Θέματα