Σκηνικό ρευστότητας

Τα κόμματα «διαβάζουν» το αποτέλεσμα και αναζητούν συμμάχους
ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ενδοκομματικά ανασκοπούν τι έκαναν σωστά και τι λάθος, ενώ μεγάλο μπλέξιμο επικρατεί στον ενδιάμεσο χώρο

Το σκηνικό που διαμορφώθηκε μετά την πρώτη Ολομέλεια της νέας Βουλής επιχειρούν να σκιαγραφήσουν και να ρυθμίσουν τα κόμματα. Τα περιθώρια συνεργασιών και ο απολογισμός για το τι πήγε σωστά και τι λάθος κατά την προεκλογική περίοδο πριν από τις Βουλευτικές εκλογές,

κατά τη διαδικασία ψήφισης του νέου Προέδρου της Βουλής, αλλά και οι ζυμώσεις για την Προεδρία και τη σύνθεση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Βουλής βρίσκονται στην καθημερινή ατζέντα.

Όλα αυτά μικρό διάστημα πριν από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, η οποία τοποθετείται χρονικά στα τέλη του έτους, κατά την οποία «μεγάλα» και «μικρά» κόμματα επιθυμούν να διατηρήσουν τα ποσοστά τους ή και να τα αυξήσουν.

Ψάχνονται
Όπως πληροφορούμαστε, Δημοκρατικός Συναγερμός και ΑΚΕΛ συζητούν ενδοκομματικά το εκλογικό αποτέλεσμα, επιχειρώντας να δουν οι μεν πώς μπορούν να ανακτήσουν μέρος του εκλογικού σώματος και οι δε πώς θα κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων τους. Μπλέξιμο επικρατεί στον ενδιάμεσο χώρο, ο οποίος -με την είσοδο νέων κομμάτων στο σκηνικό- φαντάζει ιδιαίτερα ρευστός. Εξελίξεις δεν αναμένονται σύντομα, αφού τα κόμματα περιμένουν να δουν και τις κινήσεις στη σκακιέρα ώστε να ξέρουν πού θα τοποθετηθούν και με ποιους θα αναζητήσουν συνεργασίες.

Τα λένε Αναστασιάδης- Συλλούρης
Εν τω μεταξύ σήμερα στις οκτώ και τριάντα το πρωί θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο η πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη. Η συνάντηση, εκτός από εθιμοτυπική, θα έχει και ουσιαστικό χαρακτήρα, αφού θα συζητηθούν σημαντικά θέματα που αφορούν στη συνεργασία εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας και εκκρεμούντα σημαντικά νομοθετήματα.

Μάχη για τις Επιτροπές
Παράλληλα, μάχη για τη διεκδίκηση της προεδρίας στις δεκαέξι κοινοβουλευτικές επιτροπές αναμένεται να δώσουν σήμερα στις δέκα το πρωί αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Επιλογής, την πρώτη υπό τον Δημήτρη Συλλούρη, και με τη συμμετοχή των οκτώ κομμάτων της νέας Βουλής.

Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται ήδη το ζήτημα εφαρμογής του Κανονισμού της Βουλής, που καθορίζει ποια κόμματα θεωρείται πως έχουν κοινοβουλευτική ομάδα και άρα δικαιούνται να διεκδικήσουν τις προεδρίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Σε απολογισμό ΕΔΕΚ και Οικολόγοι
Χθες ΕΔΕΚ και Οικολόγοι προέβησαν σε απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος. Η ΕΔΕΚ, παρά τις απώλειες, αποφάσισε στήριξη της ηγεσίας της, ενώ το Τακτικό Συνέδριο του κόμματος τοποθετήθηκε για τον Μάρτιο του 2017. Από την άλλη, οι Οικολόγοι εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ έριξαν τα πυρά τους και κατά της Κυβέρνησης.

Μάρτιο το Εκλογικό Συνέδριο
Πλήρη στήριξη της ηγεσίας του κόμματος, συνέχιση του διαλόγου για την προεκλογική στο πλαίσιο Παγκύπριας Συνδιάσκεψης που θα συγκληθεί όχι αργότερα από το πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου, καθώς και πραγματοποίηση του Τακτικού Συνεδρίου της τον Μάρτιο του 2017 αποφάσισε χθες ομόφωνα η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ.

Στη χθεσινή Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ συνεχίστηκε και ο διάλογος για τον εντοπισμό λαθών ή και παραλείψεων που παρατηρήθηκαν και διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Μετά το κακό εκλογικό αποτέλεσμα κάποια κομματικά στελέχη έθεσαν στο τραπέζι ακόμη και θέμα προέδρου. Παρ' όλα αυτά, και στη σκιά της εκλογής Δημήτρη Συλλούρη στην Προεδρία της Βουλής, η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος αποφάσισε όπως παράσχει στήριξη 100% στον Μαρίνο Σιζόπουλο.

Τα αίτια της πτώσης
Στελέχη του Κινήματος θεωρούν πως κύρια αιτία για τη μείωση των ποσοστών ήταν η αποστασιοποίηση του Γιαννάκη Ομήρου από την εκλογική διαδικασία, σε συνδυασμό με τον «πόλεμο» εναντίον του Κινήματος από την πλευρά συγκεκριμένου πρώην βουλευτή του κόμματος. Την ίδια στιγμή εκτιμήθηκε πως οι χρόνιες οργανωτικές αδυναμίες, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, συνεπεία των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Κίνημα, προκάλεσαν απώλεια ποσοστών.

Διαφορετικοί κύκλοι εκτίμησαν πως το τρίπτυχο μικρά κόμματα, αποχή και επικέντρωση των στελεχών κατά την προεκλογική περίοδο στο Κυπριακό, ήταν οι λόγοι που οδήγησαν την ΕΔΕΚ σε αυτό το αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, όμως, δεν είναι και λίγα τα στελέχη που με την πάροδο του χρόνου, και σκεπτόμενα πιο ψύχραιμα από άλλους, θεωρούν πως το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν το καλύτερο από τα χειρότερα.

Θωρούν, δηλαδή, πως με τα εσωκομματικά προβλήματα που υπάρχουν στην ΕΔΕΚ -οικονομικά και οργανωτικά- αλλά και το εχθρικό περιβάλλον που υπήρχε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας από στελέχη τα οποία έμειναν εκτός κόμματος, το αποτέλεσμα ήταν το καλύτερο δυνατόν.

Επί της ουσίας, για το Κίνημα, το αποτέλεσμα των βουλευτικών έχει διπλή ερμηνεία. Από τη μία, τίθεται θέμα αναζήτησης των λόγων που οδήγησαν στη μείωση των ποσοστών και από την άλλη, είναι η αποδοχή της άποψης των πολιτών, η συνέχιση της δουλειάς και η διαχείριση όσο το δυνατόν καλύτερα του αποτελέσματος.

«Νικηφόρο» το αποτέλεσμα
Την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος έκανε χθες το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών στη Λεμεσό, χαρακτηρίζοντας τα ποσοστά που έλαβαν στις εκλογές ως νικηφόρα. Μιλώντας κατά τη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος με τη συμμετοχή των συνεργαζόμενων κινήσεων ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι το «αποτέλεσμα ήταν νικηφόρο και μας έχει γεμίσει με αισιοδοξία».

Παράλληλα, ρίχνοντας τα πυρά του κατά της Κυβέρνησης ο κ. Περδίκης ανέφερε πως η κυπριακή πολιτική ηγεσία «κατευθύνεται προς τις παραλίες, παρά προς το Εθνικό Συμβούλιο», την ώρα που η Τουρκία φαίνεται να αναπτύσσει ένα νέο περιφερειακό πλαίσιο συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε, προειδοποιώντας ότι φαίνεται να κλείνει το παράθυρο ευκαιρίας να δημιουργήσουμε εμείς τις απαιτούμενες στρατηγικές συνεργασίες.

«Ανησυχητικές οι εξελίξεις»
Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος ο Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως «οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι πάρα πολύ ανησυχητικές, πρέπει να συγκληθεί άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο για να αποφασίσει και τη νέα του δομή». Φαίνεται, συνέχισε, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έχει πλέον προτεραιότητά του τη λύση του Κυπριακού, ότι «επιδιώκει συνεργασίες και επούλωση των πληγών με εκείνες τις δυνάμεις, με τις οποίες θα έπρεπε ήδη η Κύπρος να συνάψει στρατηγικές συμμαχίες, με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο, με τη Ρωσία».

Εξέφρασε δε τη λύπη του, όπως είπε, γιατί «το παράθυρο ευκαιρίας που είχε η Κύπρος να δημιουργήσει συμμαχίες που θα άλλαζαν τον συσχετισμό δυνάμεων με την Τουρκία φαίνεται να κλείνει, και αυτό είναι πάρα πολύ ανησυχητικό». «Πρέπει να ηχούν σειρήνες συναγερμού για την κυπριακή πολιτική ηγεσία, η οποία φαίνεται να κατευθύνεται προς τις παραλίες, παρά προς το Εθνικό Συμβούλιο», συμπλήρωσε.

«Γίνεται μια ουσιαστική συζήτηση»
Σε ό,τι αφορά στη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής, ο κ. Περδίκης είπε πως αυτή ασχολήθηκε με το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο κρίνεται ως νικηφόρο και αισιόδοξο για την πορεία του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών και ανακοίνωσε πως η συνεργασία με τις διάφορες οργανώσεις θα συνεχιστεί.

Σε καμία περίπτωση, σημείωσε, «δεν θα αφήσουμε τα λάθη, τις παραλείψεις, τα προβλήματα που εντοπίστηκαν, να τα κρύψουμε κάτω από το χαλί, γίνεται μια ουσιαστική συζήτηση για να λυθούν όλα τα προβλήματα, γιατί έχουμε αποφασίσει να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία», ενώ πρόσθεσε ότι η συνεργασία αυτή θα θέσει και τους στόχους για τις επερχόμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα»
Επιπρόσθετα, ο Γιώργος Περδίκης είπε πως στη νέα Βουλή υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν και υπέδειξε ότι «δημιουργούνται οι προοπτικές να περάσουμε με πλειοψηφία πολιτικές που υποστηρίζουν τον απλό πολίτη αλλά και το περιβάλλον, πολιτικές δικαιοσύνης».

«Τώρα υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή και θα αναγκαστεί η Κυβέρνηση να πάρει τον δρόμο της συναίνεσης και να αφήσει τον ετσιθελισμό της, για να περάσουν νομοθετήματα που θα φέρουν δικαιοσύνη, που θα επουλώσουν τις πληγές των λανθασμένων αποφάσεων των περασμένων χρόνων και να δώσουν τον δρόμο για τη βιώσιμη ανάπτυξη», συμπλήρωσε.

Η συμφωνία του 2012
Ένα από τα θέματα με το οποίο το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών διαφωνεί και θεωρεί απαράδεκτο, συνέχισε, «είναι η εφαρμογή της συμφωνίας του 2012 και στο τέλος αυτού του χρόνου να πάρουν μισθολογικές αυξήσεις του 4% οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι σήμερα παίρνουν 3,5 και 4 χιλιάδες ευρώ».

«Ναι, να επανέλθουμε σε κάποια μισθολογική αναφορά σε σχέση με τη συμφωνία του 2012, αλλά αυτή η επιδιόρθωση των μισθών να γίνει με κλιμακωτό τρόπο και να ενισχύει τα χαμηλά και μεσαία στρώματα των εργαζομένων στο Δημόσιο», συμπλήρωσε. Υπογράμμισε δε πως «έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε στη νέα Βουλή και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε μαζί με εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν μαζί μας».

«Δεν μας ήθελαν στη Βουλή»
Κληθείς να σχολιάσει τη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Βουλής, ο κ. Περδίκης δήλωσε ότι «λήφθηκε μια απόφαση πολιτικού σχεδιασμού και αν κάποιοι σε αυτήν την απόφαση βλέπουν στοιχεία πολιτικού αμοραλισμού, αυτά αφορούν άλλους».

«Βάλαμε τη δική μας υποψηφιότητα, η οποία δεν έγινε αποδεκτή από αυτούς που έκαναν υπέρβαση», είπε και πρόσθεσε πως «δεν είμαστε ποτέ στη δική τους την οπτική εμείς ως υπέρβαση, γιατί δεν τους κάνουμε και γιατί δεν μας ήθελαν στη Βουλή».

Έκαναν, κατέληξε, «στοχευμένη υπέρβαση, σύμφωνα με τα δικά τους πλαίσια και πλάνα και εμείς αυτά τα πλάνα θα τα παλέψουμε, θα είμαστε πολέμιοι αυτών των συναλλαγών, που στόχο έχουν να κάνουν τη ζωή των απλών ανθρώπων ακόμα πιο δύσκολη».

Keywords
Τυχαία Θέματα