Και οι δύο στον στίβο

Ο Ενδιάμεσος θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι την ώρα που τα επιτελεία των εν δυνάμει υποψηφίων δουλεύουν πυρετωδώς
Γιώργος Λιλλήκας και Νικόλας Παπαδόπουλος συνεχίζουν κανονικά την οργανωτική τους δουλειά ενόψει Προεδρικών. Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας θα κάνει πίσω μόνο αν δεχθεί ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ να γίνουν ένα «είδος εκλογών», ώστε οι πολίτες να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο εκλεκτός

Η κλεψύδρα της συνάντησης των «5» του ενδιάμεσου χώρου συνεχώς αδειάζει και τα δεδομένα παραμένουν σταθερά.
Ο Γιώργος Λιλλήκας είναι ήδη

υποψήφιος για την Προεδρία, η Ελένη Θεοχάρους έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της, αν στηριχθεί και από τα πέντε κόμματα, και ο Νικόλας Παπαδόπουλος, αν και δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση, επιθυμεί να είναι υποψήφιος για την Προεδρία. Καθοριστική για την επιλογή του «εκλεκτού» του ενδιάμεσου χώρου χαρακτηρίζεται η 1η κοινή συνάντηση των αρχηγών των 5 κομμάτων την ερχόμενη Δευτέρα, 24 του μήνα.

Σημειώνεται πως η 24η Απριλίου είναι η επέτειος του δημοψηφίσματος του 2004 για το Σχέδιο Ανάν και, σύμφωνα με πληροφορίες, η ημερομηνία δεν επιλέγηκε τυχαία. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στελεχών στο ΣΙΓΜΑ ότι έχει σημειολογική σημασία.

Τι μπορεί, όμως, να αλλάξει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα; Πολλά πράγματα, μάλλον, δύσκολα θα άλλαζαν. Οι κ. Λιλλήκας και Παπαδόπουλος δεν κάνουν πίσω από τη δική τους υποψηφιότητα, μιας και τα «επιτελεία» τους έχουν στηθεί εδώ και καιρό και η οργανωτική δουλειά συνεχίζεται σε πυρετώδεις ρυθμούς.

Την ίδια ώρα, πηγές από το περιβάλλον του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών αναφέρουν ότι δεν προτίθεται να θέση εκβιαστικά τη δική του υποψηφιότητα, αλλά θα προσέλθει στη συνάντηση με γεφυρωτικές προτάσεις. Συγκεκριμένα, ο κ. Λιλλήκας θα βάλει στο τραπέζι την πρότασή του για δημοκρατική επιλογή του υποψηφίου του ενδιάμεσου χώρου απευθείας από τον λαό. Μια πρόταση, η οποία φαίνεται να κερδίζει τη στήριξη πολλών στελεχών των κομμάτων του Ενδιάμεσου, ενώ επίσημα οι Οικολόγοι έκλεισαν θετικά το μάτι στην πρόταση.

Ο κ. Λιλλήκας, επίσης, εξακολουθεί να θέτει συγκεκριμένα κριτήρια, που είναι αυτά της καταλληλότητας, αλλά και της εκλεξιμότητας, με δημοκρατικές διαδικασίες. Πηγές του ΔΗΚΟ την ίδια ώρα κοντά στην ηγεσία, ανέφεραν ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα πάει στη συνάντηση «για να ακούσει και να διαβουλευθεί» και όχι για να θέσει όρους και προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη συνάντηση θα συζητηθεί η κοινή διακήρυξη και θα γίνει εκτίμηση των μέχρι τώρα δεδομένων.

Οι «δύο» και άλλοι
H διαγραφόμενη, μέχρι στιγμής, σύμπλευση ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί, αφού τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του Κέντρου φέρονται να τα έχουν βρει σχεδόν σε όλα, τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς τη μορφή και τη μεθοδολογία της συνεργασίας, ακόμη και για την επόμενη μέρα των προεδρικών εκλογών, με συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Η Ελένη Θεοχάρους την ίδια ώρα δείχνει ότι είναι διατεθειμένη κάτω από προϋποθέσεις να ανέβει και αυτή στο «τρένο των δύο», ενώ οι Οικολόγοι φαίνεται πως μέχρι στιγμής κρατούν πιο ουδέτερη στάση και όπως φαίνεται θα είναι οι τελευταίοι που θα αποφασίσουν τι θα πράξουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα